Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: «Όλοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα» – Τι ισχύει όμως στην πράξη;
Κοινωνία

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: «Όλοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα» – Τι ισχύει όμως στην πράξη;

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: «Όλοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα» – Τι ισχύει όμως στην πράξη;

«Ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση σε πολλές χώρες» αναφέρει η οργάνωση ILGA-Europe - Το συγκλονιστικό βίντεο της Σοφίας Μουτίδου

«Όλοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα» τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Έ., Ζοζέπ Μπορέλ, στην ανακοίνωσή του εκ μέρους της Ε.Έ. για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας (17η Μαΐου).

«Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει τη σθεναρή της δέσμευση να σέβεται, να προστατεύει και να προωθεί την πλήρη και ισότιμη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανσέξουαλ και των διεμφυλικών», αναφέρει.

Συμπληρώνει ότι «σε όλο τον κόσμο, τα άτομα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν βία, αποκλεισμό και διακρίσεις σε καθημερινή βάση, λόγω του πραγματικού ή αντιληπτού σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ή των φύλων. Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι σε 69 χώρες οι συναινετικές ομοφυλοφιλικές σχέσεις ποινικοποιούνται, ενώ 11 από αυτές διατηρούν τη θανατική ποινή ως νόμιμη τιμωρία για την ομοφυλοφιλία».

«Η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα βίας και διακρίσεων εναντίον ΛΟΑΤKΙ ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης και εγκλημάτων μίσους. Αντιμετωπίζουν συχνά στίγμα και διακρίσεις κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας» υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

«Επιπλέον, η πανδημία έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του αστικού χώρου και αύξηση των αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, σωματικών επιθέσεων και ψυχολογικών τραυμάτων για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προστατεύουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤKΙ ατόμων. Αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες και η ΕΕ τονίζει τη σημασία του τερματισμού της ατιμωρησίας τους».

«Η ΕΕ θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για τη διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων. Μέσω του ανανεωμένου πλαισίου εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, ιδίως του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία (2020-2024) και την πρώτη στρατηγική για την ισότητα LGBTIQ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2020-2025, η ΕΕ προωθεί την ισότητα σε όλους τους τομείς της ζωής, τόσο εντός όσο και εκτός η ΕΕ» αναφέρεται.

«Ξεκάθαρη πολιτική οπισθοδρόμηση σε πολλές χώρες»

Στην πράξη όμως τι γίνεται;

«Έχει σημειωθεί μια ξεκάθαρη πολιτική οπισθοδρόμηση σε πολλές χώρες και όχι μόνο σε αυτές που γίνονται είδηση, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ίδρυμα Thomson Reuters η Εβελίν Παραντί, εκτελεστική διευθύντρια της ILGA-Europe, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης ομπρέλας, που εκπροσωπεί τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη.

Η Βρετανία, η Ιταλία και η Ουκρανία συγκαταλέγονται στις χώρες που βρέθηκαν χαμηλά στην φετινή κατάταξη “Ουράνιο Τόξο-Ευρώπη”, την οποία συντάσσει η ILGA-Europe, η οποία επισημαίνει ότι οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις έχουν παγώσει εξαιτίας της αυξανόμενης πόλωσης σε σχέση με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν η Ουγγαρία δεν συμπεριέλαβε στο Σύνταγμά της τους γάμους ομοφύλων, ουσιαστικά απαγορεύοντας τις υιοθεσίες παιδιών από ομοφυλόφιλους και την αναγνώριση των τρανσεξουαλικών ατόμων, συχνά περιγράφοντας την ομοφυλοφιλία ως ελάττωμα.

Στην Πολωνία, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν γίνει σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους συντηρητικούς και στους φιλελεύθερους θρησκευτικούς κύκλους υπογραμμίζοντας αυτό που η Παραντί περιέγραψε ως “αυξανόμενη πολιτική πόλωση” σε πολλές χώρες.

«Γίνεται όλο και δυσκολότερη η κινητοποίηση σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα ώστε να επιλυθεί το ζήτημα. Υπάρχει αυξανόμενη αντίδραση. Επίσης κάποιες φορές υπάρχει ειλικρινώς έλλειψη πολιτικής βούλησης για να διευθετηθεί», είπε η ίδια.

Ενδεικτικά θα μπορούσαν να είναι τα σχόλια στο ποστ του Έλληνα πρωθυπουργού για τη συγκεκριμένη μέρα:

Οι χώρες που πάνε μπροστά και εκείνες που πάνε πίσω

Σύμφωνα με την Παραντί, χώρες περιλαμβανομένων της Σουηδίας, της Ολλανδίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας έχουν μείνει πίσω ως προς τις δεσμεύσεις τους για να εφαρμόσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Αντίθετα, επαινούνται χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Βοσνία, οι οποίες αμφότερες έλαβαν μέτρα προστασίας για όσους συμμετέχουν σε Παρελάσεις Υπερηφάνειας και εκδηλώσεις της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Η Παραντί τόνισε ότι η θέσπιση της πρώτης “Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+” από την ΕΕ, τον Νοέμβριο του 2020, συνιστά περαιτέρω απόδειξη ότι είναι εφικτή η πρόοδος στη διάρκεια μιας πανδημίας.

Στην κατάταξη της “Ουράνιο Τόξο-Ευρώπη” βρίσκεται πρώτη, για έκτη συναπτή χρονιά, η Μάλτα έχοντας βελτιώσει τις επιδόσεις της με την λήψη προστατευτικών μέτρων για τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που είναι μέλη της κοινότητας.

Η Ισλανδία επίσης επαινείται επειδή επέτρεψε σε μη-δυαδικά άτομα (δηλαδή άτομα που δεν προσδιορίζονται ως αρσενικά ή θηλυκά) να εγγράφονται ως φύλου “Χ” και σε 15χρονους ως 17χρονους τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με την άδεια ενός γονέα ή κηδεμόνα.

Η Παραντί είπε ότι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν για την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ σε τουλάχιστον 15 χώρες-περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ουκρανίας- θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κατά τον επόμενο χρόνο.

Το μήνυμα της Σοφίας Μουτίδου σε γονείς και παιδιά

Το πιο δυνατό μήνυμα για τη μέρα όμως ήταν σίγουρα το βίντεο της Σοφίας Μουτίδου που απευθύνεται στους γονείς ομοφυλόφιλων αλλά και στα ίδια τα παιδιά με τέτοιους γονείς.

«Ποιος μου λέει εμένα ότι όλοι αυτοί οι γονείς που έχουν τόση άρνηση για τη σεξουαλικότητα των παιδιών τους οι ίδιοι δεν διαπράττουν κάτι στο κρεβάτι που δεν είναι αρμοστό για τα κοινή ήθη και έθιμα αλλά είναι κρυφό, πολύ καλά φυλαγμένο και βλέποντας το παιδί τους κάνουν μια προβολή; Πώς μπορεί μία μάνα ή ένας πατέρας να νιώθει καλά όταν ξέρουν ότι παιδί τους είναι ομοφυλόφιλο και απλά δεν τους το λέει; Ίσως να χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου ειδικού και όχι απαραίτητα του παπά της γειτονιάς. Δεν πρέπει να λυθεί στην πλάτη του παιδιού» λέει.

«Αν πουλάκι μου το κεφάλι του γονιού είναι πέτρα ή θα ανοίξεις την πόρτα του σπιτιού σου και θα φύγεις ή θα την αφήσεις ανοιχτή και θα κάνεις πάλι ό,τι θέλεις. Εσύ είσαι αυτός ή αυτή που αποφασίζει για τα νήματα της ζωής του» είπε απευθυνόμενη στα παιδιά και μοιράστηκε τη δική της εμπειρία με τον δικό της πατέρα και το αδιέξοδο που ένιωθε κάθε φορά που προσπαθούσε να του μιλήσει.

«Όταν το κεφάλι κάποιου είναι από πέτρα εμείς πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Το κεφάλι του δεν θα αλλάξει. Δεν φταις αγάπη σε τίποτα, βάλ’ το καλά στο μυαλό σου».