Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ο βίος και η πολιτεία του τελευταίου μονάρχη της Ελλάδας
Κοινωνία

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ο βίος και η πολιτεία του τελευταίου μονάρχη της Ελλάδας

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ο βίος και η πολιτεία του τελευταίου μονάρχη της Ελλάδας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών

Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ύστερα από προβλήματα που αντιμετώπιζε με την υγεία του το τελευταίο διάστημα.

Ο τελευταίος μονάρχης της Ελλάδας έχει γράψει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας με κάποιους να το θεωρούν μαύρη σελίδα αφού όρισε την Χούντα των Συνταγματαρχών φέρνοντας αντιδράσεις την κοινωνία.

Αυτό έμελλε να είναι και η αρχή του τέλους του, αφού το 1973 με την κατάργηση του πολιτεύματος της Βασιλευομένης Δημοκρατίας, κηρύχθηκε έκπτωτος βασιλιάς και έφυγε στην εξορία.

Βασιλεύς της Ελλάδος

Ο Βασιλεύς Παύλος Α’ πέθανε στις 6 Μαρτίου του 1964, και ο Κωνσταντίνος Β’ τον διαδέχτηκε ως Βασιλεύς των Ελλήνων. Τον Ιούλιο του 1965 ξέσπασαν ταραχές ύστερα από την παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Το Δεκέμβριο του 1967 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β’ από την Καβάλα, ηγήθηκε απόπειρας ανατροπής του επαναστατικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου. Διαφεύγοντας από την Ελλάδα μετά την αποτυχία του κινήματος του ο Κωνσταντίνος Β’ απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα: «Πρός τόν Έλληνικόν Λαόν καί τάς Ένόπλους Δυνάμεις. Ήγωνίσθην διά τήν άποκατάστασιν τών έλευθεριών τού λαού μου. Άτυχώς η προσπάθεια αύτη δέν ηύδοκίμησε καί ως εκ τούτου άναγκάζομαι να άπέλθω μακράν τής φιλτάτης Πατρίδος διά νά συνεχίσω έκείθεν τόν άγώνα κατά τών σφετεριστών τής έξουσίας. Έκφράζω τήν εύγνωμοσύνην μου πρός πάντας οί όποίοι συνέδραμον τήν προσπάθειαν μου ταύτην. Έλπίζω ότι μέ τήν βοήθειαν τού Θεού θα έπανέλθω ταχέως είς τήν προσφιλή Πατρίδα χάριν τής όποίας δέν θά φεισθώ ούδεμίας θυσίας. Έν Καβάλλα τη 14η Δεκεμβρίου 1967-ώρα 03.00 Κωνσταντίνος Β’.». Τις πρώτες μέρες της παραμονής του στην Ρώμη ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β’ παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Peter Dragdaze για λογαριασμό του Αμερικανικού περιοδικού «Life», που δημοσιεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου 1968 και αναδημοσιεύτηκε στο τεύχος της 13ης Ιανουαρίου του Γαλλικού περιοδικού «Paris Match», στην οποία εξηγούσε τους λόγους που τον ώθησαν στην ενέργεια του καθώς κι εκείνους που, κατά τη γνώμη του, οδήγησαν στην αποτυχία της.

Απομάκρυνση από το Θρόνο

Την 1η Ιουνίου του 1973, μετά από σχετικό δημοψήφισμα, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε επίσημα έκπτωτο τον Βασιλέα Κωνσταντίνο Β’ και εγκαθίδρυσε αβασίλευτο καθεστώς. Μέσα στο 1973, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ταξίδευε συχνά από τη Ρώμη στο Κέιμπριτζ, στο πανεπιστήμιο του οποίου παρακολουθούσε μαθήματα πολιτικής ιστορίας, ενώ το 1974 μετακόμισε με την οικογένειά του και μετά από σύντομη διαμονή στο Τσόμπαμ του Σάρρεϊ εγκαταστάθηκε στο Χάμπστεντ, στο βόρειο Λονδίνο στην Αγγλία.Τον Ιούλιο του 1974, όταν παρέδωσε την εξουσία το καθεστώς που εγκαθίδρυσε ο Δημήτριος Ιωαννίδης, ανατρέποντας τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση του Σπυρίδωνος Μαρκεζίνη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε από το Παρίσι και σχημάτισε κυβέρνηση παλαιοπολιτικών παραγόντων. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους διεξήχθη δημοψήφισμα με ερώτημα την μορφή του πολιτεύματος. Στον Βασιλέα δεν επετράπη να έρθει στην Ελλάδα για να υποστηρίξει τις θέσεις του, ενώ δεν διέθετε επίσημη κι οργανωμένη εκπροσώπηση. Σύμφωνα με το ανακοινωμένο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Βασιλευομένη Δημοκρατία έλαβε ποσοστό 30% επί στου συνόλου των ψηφισάντων.

Οι γυναίκες που σημάδεψαν τη ζωή του

Από πολύ μικρή ηλικία μέχρι και καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας του στον θρόνο ο αστικός μύθος ήθελε τη μητέρα του Φρειδερίκη να παίζει καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις που έπαιρνε.

Αυτή είναι και η πρώτη γυναίκα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Σε συνέντευξή του στον Τάσο Τρύφωνος ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος δήλωσε σχετικά: «Για να χτυπήσουν τον θεσμό έπρεπε να βρούνε κάτι άλλο και βρήκαν το θέμα της μητέρας μου. Έλεγαν ότι επηρρεάζει και τη συμβουλεύομαι. Κανένα από αυτό δεν ισχύει».

Εκείνη την εποχή τα πρωτοσέλιδα ήθελαν τον τέως να έχει αναπτύξει ένα ειδύλλιο με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τη μητέρα του να δίνει το οριστικό τέλος. «Κουβεντιάζαμε ώρες ατελείωτες, κάναμε παρέα, πολύ τρυφερό παιδί. Όμως πολύ πιεσμένος και καταπιεσμένος από την μητέρα του. Μετά τον έστειλε στα σύνορα για να τον απομακρύνει από εμένα», είχε δηλώσει η Αλίκη σε συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Με τη σειρά του ο τέως χρόνια αργότερα εξήγησε: «Η Αλίκη ήταν καταπληκτική ηθοποιός, καταπληκτικός άνθρωπος. Καλός άνθρωπος. Μια φορά η αστυνομία με ρώτησε αν αληθεύει ότι υπάρχει ένα τούνελ από τα ανάκτορα που πήγαινε κατευθείαν στο σπίτι της. Αυτά είναι αστεία. Αλλά ο μύθος είναι μύθος».

Μόλις στην ηλικία των 19 χρόνων συνάντησε στη Δανία τη μελλοντική γυναίκα της ζωής του, τη μακρινή του ξαδέρφη πριγκίπισσα Άννα Μαρία.

Οι αρραβώνες του πριγκιπικού ζεύγους έγιναν τον Ιανουάριο του 1963 ενώ η Άννα Μαρία είχε δηλώσει σχετικά: «Δεν ονειρεύτηκα ποτέ να παντρευτώ έναν βασιλιά. Ήθελα απλά να είμαι μια γυναίκα ευτυχισμένη με τονσ ύζυγό της. Ναι αγαπώ εδώ και καιρό τον Κωνσταντίνο και εύχομαι ο χρόνος να μας επιτρέψει να ζήσουμε μερικά χρόνια όπως όλος ο κόσμος». Λίγο αργότερα, συγκεκριμένα την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 1965 ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε την Άννα Μαρία.