Γιάννης Ρίτσος: Η ζωή του στο σανατόριο Σωτηρία και η γνωριμία με τη Μαρία Πολυδούρη
Τηλεόραση

Γιάννης Ρίτσος: Η ζωή του στο σανατόριο Σωτηρία και η γνωριμία με τη Μαρία Πολυδούρη

Γιάννης Ρίτσος: Η ζωή του στο σανατόριο Σωτηρία και η γνωριμία με τη Μαρία Πολυδούρη

«Ο Ρίτσος μπήκε φυματικός και βγήκε κομμουνιστής»

Με το νοσοκομείο Σωτηρία ασχολήθηκε η εκπομπή, Φάσμα, στο ERTNEWS, μιας και πριν από πολλά χρόνια είχε λειτουργήσει ως σανατόριο.

Ο Γιάννης Ρίτσος είχε νοσηλευτεί για δύο χρόνια στο εν λόγω σανατόριο ως φυματικός και μάλιστα τότε είχε γνωρίσει και την αγαπημένη του, Μαρία Πολυδούρη.

Παρακάτω θα δείτε όσα αναφέρονται για εκείνη την περίοδο, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και πως ο γνωστός ποιητής βγήκε «κομμουνιστής».

«Ο Γιάννης Ρίτσος από τα παιδικά του χρόνια έπασχε από φυματίωση και μάλιστα όλη του η οικογένεια έπασχε. Κατά διαστήματα νοσηλευόταν σε διάφορα σανατόρια. Το σανατόριο “Σωτηρία” ήταν μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας. Τότε που νοσηλεύτηκε ο Ρίτσος ήταν άθλιες οι συνθήκες στην κοινωνία και οι αγώνες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων ήταν στο αποκορύφωμά τους. Και μάλιστα ο Ρίτσος ήταν ένας από τους κορυφαίους διεκδικητές δικαιωμάτων. Στην Κρήτη σε ένα σανατόριο που ήταν ξεσήκωσε τους φυματικούς και αναγκάστηκαν οι ιθύνοντες να τους αλλάξουν σε καλύτερες συνθήκες!

Στο τέλος της δεκαετίας του ’70 ο Ρίτσος νοσηλευόταν στη Σωτηρία σε ένα 8κλινο θάλαμο και δεν ήθελε να νοσηλευτεί σε καλύτερες συνθήκες. Ήταν πολύ ανοιχτός στον κόσμο, μιλούσε, απάγγελνε ποιήματά του και δημιουργούσε ένα θετικό κλίμα γύρω του. Ήταν μια ευγενέστατη προσωπικότητα, γεμάτη καλοσύνη και κατανόηση για τα βάσανα του κόσμου.

Υπήρχε μια περίοδος που υπήρχε δεκαπλάσιος αριθμός από ότι χωρούσαν τα κτίρια. Αρκετοί ζούσαν σε καλύβες υπό άθλιες συνθήκες. Έψαχναν μια γωνιά να πεθάνουν. Το μόνο που τους προσφερόταν ήταν ένα πιάτο φαγητό! Η φτώχεια και η απελπισία που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα δημιουργεί τις συνθήκες της επανάστασης!».

Διαβάστε επίσης

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Tι έγραφε το 1973 ο Γιάννης Ρίτσος στο ποιητικό του ημερολόγιο για τα γεγονότα;