Οι Πανθέοι: «Με τη Νίνα δεν ταυτίζομαι σε κάποιο βαθμό. Είχε μια άλλου είδους ευγένεια»
Σειρές

Οι Πανθέοι: «Με τη Νίνα δεν ταυτίζομαι σε κάποιο βαθμό. Είχε μια άλλου είδους ευγένεια»

Οι Πανθέοι: «Με τη Νίνα δεν ταυτίζομαι σε κάποιο βαθμό. Είχε μια άλλου είδους ευγένεια»

Όσα είπε η Κόρα Καρβούνη για την ηρωίδα της αλλά και το #metoo

Στο Madame Figaro και την Άρτεμις Θύμιου παραχώρησε συνέντευξη η Κόρα Καρβούνη και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σειρά, Οι Πανθέοι αλλά και το κίνημα #Metoo.

Η ηθοποιός υποδύεται τη Νίνα στη νέα σειρά του ΣΚΑΪ, η οποία πλέον θα μεταδίδεται κάθε Πέμπτη με διπλό επεισόδιο στις 21:00.

Έχεις σημεία ταύτισης με την ηρωίδα σου; Τα αναζητάς όταν ξεκινάς τη μελέτη του ρόλου σου;

Δεν με ενδιαφέρει να βρω κάποια κοινά σημεία με εμένα. Αυτό ίσως το κάνεις νεότερος. Όταν είσαι νέος ηθοποιός ξεκινάς πιο πολύ από τον εαυτό σου. Μεγαλώνοντας το ξεπερνάς και υποδύεσαι με τα δικά σου εκφραστικά μέσα, τη δική σου ιδιοσυγκρασία τον εκάστοτε ρόλο χωρίς κατ’ ανάγκη να χρειάζεσαι κάποια ταύτιση με αυτόν. Με την Νίνα λοιπόν δεν αισθάνομαι ότι ταυτίζομαι σε κάποιο βαθμό. Δεν νομίζω ότι έχει κάποια κοινά με τον δικό μου χαρακτήρα. Κατ’ αρχάς, είναι μία γυναίκα που ζει στο 1939. Αν μη τι άλλο είναι μιας άλλης εποχής γυναίκα σε σχέση με εμένα που είμαι μια σύγχρονη γυναίκα. Πιο πολύ προσπαθώ να είμαι σωστή στην εποχή, δηλαδή στον τρόπο που μιλάει, πώς εκφέρει τη γλώσσα και στους τρόπους και τη συμπεριφορά, που τότε ήταν διαφορετική. Είχε μια άλλου είδους ευγένεια.

Η περίοδος του MeToo σε άγχωσε για το πώς τελικά θα εξελισσόταν όλο αυτό;

Δεν αγχώθηκα καθόλου και ούτε με τρόμαξε. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει ακριβώς για να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας για τους ανθρώπους που φοβούνται να μιλήσουν. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που έγινε. θεωρώ πάντως ότι ο καλύτερος τρόπος πια είναι να οδηγούμαστε κατευθείαν στη δικαιοσύνη. Το μόνο που με ανησύχησε ήταν που έγινε κυρίως μέσω της τηλεόρασης και των πρωινών εκπομπών. Εγώ θα ακολουθούσα τη νόμιμη οδό. Παρόλα αυτά ότι έγινε, έγινε για ένα πολύ μεγάλο καλό γιατί τώρα κανείς δεν φοβάται. Ακόμα κι αν φοβάται, έχει υποστήριξη. Παλαιότερα δεν υπήρχε αυτή η υποστήριξη.

Θεωρείς άρα ότι η επόμενη μέρα μας βρίσκει σε διαφορετική φάση;

Το ελπίζω. Για μένα το θέμα είναι λίγο πιο βαθύ. Έχει να κάνει με το πώς, όταν κάποιος έχει εξουσία, τη χειρίζεται. Αν αυτός που έχει εξουσία δεν μάθει να τη χειρίζεται, τέτοια περιστατικά θα συνεχιστούν. Το θέμα δεν είναι αν θα συνεχιστούν -γιατί για μένα σίγουρα θα συμβεί- αλλά ότι τώρα οι άνθρωποι δεν είναι φοβισμένοι.

Ο ρόλος της Νίνας αλλά και ο προηγούμενος στη “Αυτή η νύχτα μένει” είναι ηρωίδες εποχής. Έχεις μπει στη διαδικασία να προβληματιστείς για το πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα για τις γυναίκες;

Φυσικά. Η θέση της γυναίκας έχει αλλάξει ριζικά για κάποιες γυναίκες ενώ για κάποιες άλλες όχι. Εξού και συνεχίζονται τόσες γυναικοκτονίες και ούτω καθεξής. Δεν είναι όλες οι γυναίκες στην ίδια θέση στην Ελλάδα, όπως και στον κόσμο. Παρόλα αυτά είναι, επίσης, πολύ σημαντικό ότι μιλάνε οι γυναίκες. Στο “Αυτή η νύχτα μένει”, για παράδειγμα, υπήρχε ένας βιασμός ενός κοριτσιού και η πρώτη που την υποστήριξε για να πάει να το καταγγείλει εκείνη την εποχή, στο Αγρίνιο κιόλας, ήταν ο ρόλος μου. Ήταν μια πάρα πού δυναμική γυναίκα, και η ίδια βιασμένη, η οποία όμως σαν χαρακτήρας ήταν πιο δυνατή από το μικρό κορίτσι. Είχε τη δύναμη να τη βοηθήσει και να μη φοβηθεί την κοινωνική κατακραυγή. Έχει να κάνει λοιπόν και με τον χαρακτήρα της κάθε γυναίκας.

Διαβάστε επίσης

Οι Πανθέοι: «Υποκλίνομαι Μιχάλη Σαράντη! Δώστε του μωρέ ένα Όσκαρ να τελειώνουμε»