Madrugada: Προστέθηκε άλλη μία μέρα στη συναυλία της Αθήνας
Ελλάδα

Madrugada: Προστέθηκε άλλη μία μέρα στη συναυλία της Αθήνας

Madrugada: Προστέθηκε άλλη μία μέρα στη συναυλία της Αθήνας

Τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις των Madrugada σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Για το λόγο αυτό, η συναυλία της Θεσσαλονίκης μεταφέρεται από το Principal Club Theater σε μεγαλύτερο χώρο, συγκεκριμένα στο Helexpo Pavilion 5, την ίδια ημέρα, δηλαδή Παρασκευή 5 Απριλίου.

Στην Αθήνα προστίθεται και μια επιπλέον ημερομηνία συναυλίας, η Δευτέρα 8 Απριλίου, στον ήδη ανακοινωθέντα χώρο, δηλαδή στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου, και συγκεκριμένα στην Tae Kwon Do Arena. Η συναυλία της Κυριακής 7 Απριλίου είναι ήδη sold out, αλλά για εκείνη της Δευτέρας καθώς και αυτήν της Θεσσαλονίκης, ,προλαβαίνετε ακόμα.

Η ιστορία της μπάντας

Βγαίνοντας από τη δραστήρια ροκ σκηνή στη Νορβηγία της δεκαετίας του ’90, ήταν ξεκάθαρο από την αρχή, πως οι Madrugada ήταν ξεχωριστοί. Είχαν μια μοναδική ένταση στην εσωτερική, μελαγχολική μουσική τους, που άγγιζε μία βαθιά, μπλε νότα τόσο του κοινού, όσο και των κριτικών. Ο frontman της μπάντας, Sivert Høyem, γοητευτικά βαρύτονος. Το δυναμικό μπάσο του Frode Jacobsen και τα εφευρετικά drums του Jon Lauvland Pettersen ξεχώρισαν, σαν κάτι αφενός μεν πρωτότυπο, αφετέρου δε, κλασικό. Και φυσικά, ήταν ο Robert. Ο Robert Burås, ο «larger than life» κιθαρίστας, όλο άγρια σγουρά μαλλιά και ”αυθάδη” χαμόγελα, που «έφυγε» από τη ζωή το 2007.

Χωρίς τον Robert, οι Madrugada έσπασαν σε κομμάτια. Το σπίτι τους είχε χάσει την ασπίδα προστασίας του και παρόλο που κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πέμπτο και τελευταίο άλμπουμ τους, το ομώνυμο Madrugada (2008), γεμάτο με θυμό και απώλεια, η μπάντα έπρεπε να σταματήσει. Μόνο ο Sivert Høyem παρέμεινε επαγγελματίας καλλιτέχνης τα χρόνια που ακολούθησαν τη διάσπαση και κάθε πιθανότητα να δούμε τους Madrugada πίσω στη σκηνή μαζί, φάνταζε πολύ μακρινή. Ωστόσο, οι μουσικοί και προσωπικοί δεσμοί ενός συγκροτήματος που κατακτά τον κόσμο, είναι πολύ βαθείς και με τον Jon Lauvland Pettersen πάλι πίσω στα ντραμς, οι Madrugada φαίνονται πιο έτοιμοι από ποτέ να υποβάλουν τα σέβη τους στους οπαδούς τους. Στη σκηνή, θα τους πλαισιώσουν οι συνεργάτες τους, Cato «Salsa» Thomassen και Christer Knutsen στις κιθάρες και τα πλήκτρα. Μπορεί να πάει δυνατά. Και συναισθηματικά.

Υπήρχε πάντα μια αίσθηση διαχρονικότητας με τους Madrugada. Σαν να ζούσαν στο δικό τους παράξενο, βελούδινο κόσμο που ήταν αποκομμένος και ξεχώριζε από τις μουσικές τάσεις και τις μόδες. Τα άλμπουμ τους ακούγονται τόσο φρέσκα σήμερα, όπως όταν πρωτογράφτηκαν, αναζητώντας τη βασική ουσία της μουσικής. Ένα μαγικό μέρος όπου ο χρόνος και ο τόπος παύουν να υπάρχουν και το καθαρό συναίσθημα μπορεί να ρέει. Τώρα, είναι έτοιμοι να το κάνουν ξανά.

Η σχέση τους με την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που οι Madrugada έλαβαν ιδιαίτερη αναγνώριση. Σε αυτό, ίσως και να βοήθησε το γεγονός ότι πολλά τραγούδια τους έντυσαν μουσικά τις σειρές του Πάνου Κοκκινόπουλου, «10η Εντολή» και «Κόκκινος Κύκλος». Ο τραγουδιστής της μπάντας, Sivert Høyem, ακόμα και στη solo καριέρα του, καταφέρνει να κάνει sold out κάθε του εμφάνιση, όπως πριν 2 χρόνια στο Ηρώδειο.

Photos: Knut Aaserud