Μαρίνα Ραφαήλ: Η Ελληνίδα απόγονος της οικογένειας Swarovski μιλά και φωτογραφίζεται στο ΟΚ!
Ελλάδα

Μαρίνα Ραφαήλ: Η Ελληνίδα απόγονος της οικογένειας Swarovski μιλά και φωτογραφίζεται στο ΟΚ!

Μαρίνα Ραφαήλ: Η Ελληνίδα απόγονος της οικογένειας Swarovski μιλά και φωτογραφίζεται στο ΟΚ!

Οι πασίγνωστες ρίζες της, η ενασχόληση με τη μόδα και η απάντηση προς όσους πιστεύουν ότι της ανοίχτηκαν οι δρόμοι λόγω του επιθέτου της

Το όνομα Swarovski έχει συνδεθεί εδώ και 120 χρόνια με μία βαρυσήμαντη κληρονομά και καινοτομία στον κόσμο των κοσμημάτων και όχι μόνο. Η Μαρίνα Ραφαήλ μία εκ των απογόνων της γνωστής οικογένειας – από την πλευρά της μητέρας της, άνοιξε το σπίτι της στο περιοδικό ΟΚ! σε μία μοναδική φωτογράφιση.

Μιλώντας στον Γιώργο Πράσινο αναφέρθηκε στην ιστορία του ονόματός της, στις δικές της επιχειρηματικές ενασχολήσεις στον χώρο της μόδας ενώ δεν δίστασε να αποκαλύψει και πιο προσωπικές πτυχές της ζωής της.

Όταν τη ρωτούν τι σημαίνει για εκείνη το επίθετο Swarowski απαντά:

Νιώθω μεγάλη τιμή να είμαι μέλος της οικογένειας Swarowski, ένα όνομα που είναι συνυφασμένο με 120 χρόνια κληρονομιάς και καινοτομίας. Αντίστοιχη περηφάνια μού προκαλεί η ιστορία που συνοδεύει και την οικογένειά μου από την πλευρά του πατέρα μου με εκατό χρόνια εμπειρίας και προσφοράς στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Το όνομα του brand μου είναι Marina Raphael, μια επιλογή που βασίζεται στην επιθυμία μου να χαράξω τον δικό μου δρόμο στον κόσμο της μόδας και στη φιλοδοξία μου να αναγνωριστώ και να κριθώ για το έργο μου, που έχει προκύψει τόσο από την έμπνευση που μου παρείχε ό,τι ήρθε πριν από μένα όσο και από τις δικές μου προσπάθειες και επιλογές.

Νιώθεις πως η κληρονομιά του ονόματος Swarovski καθόρισε την επαγγελματική σου επιλογή;

Δεν θεωρώ πως την καθόρισε, αλλά σίγουρα την επηρέασε. Η έκθεση που είχα από μικρή στις δυνατές προσωπικότητες της οικογένειας, γυναίκες γεμάτες δημιουργικότητα και αυτοπεποίθηση, είχε σίγουρα την επίδρασή της στο εργασιακό μου ήθος. Θέλοντας να τις τιμήσω, σε κάθε δημιουργία μου φροντίζω να χρησιμοποιώ, έστω και ως μικρή διακοσμητική λεπτομέρεια, κρύσταλλα Swarovski. Ένας ακόμη τρόπος που εκφράζω την έμπνευση που έχω δεχτεί από την οικογένειά μου είναι η προσπάθειά μου να καθρεφτίσω την προσοχή στη λεπτομέρεια της κοπής και δημιουργίας ενός κρυστάλλου στην παραγωγή των τσαντών μου και στην επιδίωξη της τελειότητας συνολικά.

Τι απαντάς σε όσους λένε ότι ο δρόμος σου είναι εύκολος, κυρίως χάρη στην ιστορία της οικογένειάς σου;

Καταλαβαίνω πως είμαι σαφώς τυχερή που ανήκω σε μια οικογένεια που έχει παίξει τόσο μεγάλο ρόλο στην ιστορία της μόδας, ενώ είναι σίγουρα ανεκτίμητη η υποστήριξη που μου έχουν χαρίσει απλόχερα. Το οικογενειακό ιστορικό του καθενός όμως δεν είναι κάτι που πρέπει να τον καθορίζει απόλυτα. Με τον ίδιο τρόπο που κάποιος μπορεί να ξεπεράσει ένα ατυχές οικογενειακό παρελθόν και να χαράξει τον δικό του δρόμο, έτσι κι εγώ αντλώ δύναμη και έμπνευση από τις ρίζες μου και βάζω πλώρη μπροστά για νέες, δικές μου περιπέτειες. Είναι λογικό, άλλωστε, η απαραίτητη δουλειά που απαιτείται για την επιτυχία να μην προκύπτει απλά από ένα όνομα.

Πες μας λίγα πράγματα για την ιστορία του οίκου Swarovski. Ποια πρόσωπα από τις περασμένες γενιές πρόλαβες να γνωρίσεις;

Η ιστορία του οίκου Swarovski πάντα με συνάρπαζε. Μου άρεσε πάντα να ακούω ιστορίες από την οικογένειά μου για το πώς οι πρόγονοί μου ίδρυσαν αυτή την εταιρεία και εδραιώθηκαν στον χώρο του κοσμήματος. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα για εμένα ήταν η επιλογή της έδρας, από τον ιδρυτή της, η οποία είχε στρατηγική σημασία. Η επιλογή να την εγκαταστήσει στο Βάτενς της Αυστρίας έγινε για να εκμεταλλευτεί την υδροηλεκτρική ενέργεια που παρέχει η περιοχή, αφού εφηύρε μια καινοτόμο ηλεκτρική μηχανή που χρησιμοποιεί το νερό για τη λεπτομερή κοπή των κρυστάλλων. Ήμουν πάρα πολύ τυχερή που μεγαλώνοντας είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και την προγιαγιά μου! Τη θυμάμαι χαρακτηριστικά από την έμφυτη κομψότητα, την οποία και βλέπω σε όλες τις γυναίκες της οικογένειάς μου. Ωστόσο εμένα θα μου μείνει αξέχαστη για τις ατελείωτες ώρες που περνούσαμε μαζί εξιστορώντας μου παραμύθια και αληθινά γεγονότα από το παρελθόν της.

Ποια επιχειρηματικά χαρακτηριστικά πήρες από τους προγόνους σου;

Θεωρώ πως αποκόμισα πολλά από όλους, μεταξύ των οποίων την τόλμη και το κίνητρο να ακολουθήσω τα όνειρά μου, ισορροπία μεταξύ του να ακούς τις κριτικές των άλλων και να παραμένεις πιστός στο όραμά σου, το να σκέφτεσαι μη συμβατικά για να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο προσπαθώντας να φτάσεις τους στόχους σου, το ότι δεν είναι εφικτό να μπορείς να ικανοποιείς τους πάντες, οπότε το σημαντικό είναι εντέλει να είσαι εσύ χαρούμενη με τον εαυτό σου και να αγαπάς αυτό που κάνεις.

Ποια χαρακτηριστικά έχεις κληρονομήσει από την πλευρά του πατέρα σου;

Πιστεύω ότι οι γονείς μου βρίσκονται στο ίδιο «μήκος κύματος» σε πολλές απόψεις. Επομένως δεν θεωρώ ότι έχω κληρονομήσει διαφορετικά πράγματα από την κάθε οικογένεια. Αντιθέτως, πάντα υπήρχε μια κοινή γραμμή, με αποτέλεσμα να νιώθω ότι κληρονόμησα πράγματα από τους δύο μου γονείς ταυτόχρονα και όχι κάτι διαφορετικό από τον καθένα.

Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Τα παιδικά μου χρόνια ήταν απλά μαγικά. Έχω έναν μικρότερο αδελφό και μία μεγαλύτερη αδελφή. Μεγάλωσα στην Αθήνα και φοίτησα στο βρετανικό σχολείο St. Catherine’s και, από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, τον περισσότερο χρόνο μου τον περνούσα έξω, στον κήπο. Τα καλοκαίρια ειδικά, τα οποία περνούσα είτε στην Ύδρα είτε στο Πόρτο Χέλι, δεν θυμάμαι να βρίσκομαι κάποια στιγμή μέσα σε κλειστό χώρο. Όλη μέρα ήμουν έξω μαζεύοντας κοχύλια για να τα δείξω στη γιαγιά μου. Η γιαγιά μου –από τη μεριά του πατέρα μου– είναι η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και ανυπομονούσα πάντα να της δείξω τους «θησαυρούς» που έβρισκα και να μου εξηγήσει όλα τα διαφορετικά είδη που υπάρχουν, να τα παρατηρήσουμε κάτω από το στερεοσκόπιο και να μάθω τις ονομασίες τους.

Τώρα πού μένεις;

Τον τελευταίο χρόνο, κυρίως λόγω της πανδημίας, περνάω τον περισσότερο χρόνο μου στην Ελλάδα. Παλαιότερα όμως, ειδικά όταν σπούδαζα και δούλευα ταυτόχρονα, περνούσα πολλούς μήνες στο εξωτερικό, και ειδικότερα σε Λονδίνο, Παρίσι, Αυστρία και Φλωρεντία: Στο Λονδίνο λόγω σπουδών, στο Παρίσι για τις εβδομάδες μόδας και συναντήσεις με διάφορους εκδοτικούς οίκους, στην Αυστρία για να επισκεφτώ τα γραφεία της Swarovski και στη Φλωρεντία για να επισκεφτώ τους δικούς μου προμηθευτές και παραγωγούς. Φυσικά όμως τους καλοκαιρινούς μήνες μού είναι αδύνατο να αποχωριστώ την Ελλάδα και γι’ αυτό και τους περισσότερους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού είμαι πάντα εδώ.

Τι σημαίνει για σένα η συντροφικότητα;

Είναι πολύ σημαντικό ύστερα από μια κουραστική μέρα να είσαι με κάποιον που μπορεί να σε ακούσει, να σε καταλάβει και να μοιραστεί τη χαρά σου. Έναν άνθρωπο που να εμπιστεύεσαι και να βλέπεις ως ίσο. Νιώθω τυχερή που μέσα από καθοριστικές σχέσεις που είχα μπόρεσα να εξελιχθώ ως άνθρωπος και να μάθω πολλά πράγματα ακόμα και για εμένα την ίδια. Λόγω της φύσης της δουλειάς μου, συχνά καλούμαι να μοιραστώ κάθε νέο γεγονός στην καριέρα μου και γι’ αυτό προτιμώ η προσωπική μου ζωή να αποτελεί ένα ιδιωτικό καταφύγιο. Συνήθως λέμε τι θέλουμε εμείς σε μια σχέση, αλλά αποφεύγουμε να πούμε τι δίνουμε εμείς.

Τι δίνεις, λοιπόν, εσύ σε κάθε σχέση;

Η σχέση είναι κάτι που σίγουρα δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ή να προγραμματίσει, επομένως δεν θα μπορούσα να εντοπίσω συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή κριτήρια που ψάχνω. Πιστεύω ότι τον μεγαλύτερο ρόλο σε μια σχέση παίζει η πηγαία ισορροπία που βρίσκει ο ένας στο πρόσωπο του άλλου και η φυσική επικοινωνία. Φυσικά άλλοι βασικοί παράγοντες σε μια σχέση είναι και η ειλικρίνεια, ο σεβασμός και η αλληλοϋποστήριξη. Επίσης, πιστεύω στο γεγονός ότι κανένας δεν είναι τέλειος και γι’ αυτό θεωρώ ότι δεν υπάρχει και ο τέλειος σύντροφος και ότι πρέπει και τα δύο άτομα της σχέσης να αποδεχτούν ο ένας τον άλλο με τις ιδιαιτερότητές του. Σε μια σχέση πάντα προσπαθώ να δίνω το καλύτερο. Βασικό μου προτέρημα είναι να με νιώθει ο άνθρωπός μου σαν το δικό του στήριγμα και γι’ αυτό κάνω τα πάντα για να υποστηρίξω τα όνειρά του.