Περιοδικό Time: Ο Κασόγκι “Άνθρωπος της Χρονιάς”
Ελλάδα

Περιοδικό Time: Ο Κασόγκι “Άνθρωπος της Χρονιάς”

Περιοδικό Time: Ο Κασόγκι “Άνθρωπος της Χρονιάς”

Το περιοδικό Time ανέδειξε λίγο πριν την εκπνοή του 2018 τον Άνθρωπο της Χρονιάς που δεν είναι μόνο ένας. Στη λίστα που γνωστοποιήθηκε μόλις χθες περιλαμβάνονταν ονόματα όπως ο Πούτιν και ο Τραμπ, όμως τελικά τον τίτλο μοιράστηκαν όχι ένας, αλλά 4 διαφορετικοί δημοσιογράφοι ή ομάδες δημοσιογράφων. Το περιοδικό θέλησε έτσι να κάνει τη δική του παρέμβαση στο γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες δημοσιογραφικές φωνές “φιμώνονται” όχι απλά δια της λογοκρισίας, αλλά ακόμη και με στέρηση της ζωής τους.

Έτσι για φέτος, “Άνθρωπος της Χρονιάς” είναι ο δολοφονημένος Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Maria Ressa, το προσωπικό της εφημερίδας Capital Gazette και δύο νεαρές δημοσιογράφοι του Reuters στην Μιανμάρ, η Kyaw Soe Oo και η Wa Lone. Αποκαλεί όλους αυτούς τους ανθρώπους “The Guardians” (Οι φύλακες) και το editorial του περιοδικού έχει τίτλο “The Guardians and the war on truth” (Οι φύλακες και ο πόλεμος της αλήθειας).

Η ιστορία των βραβευθέντων του Time

Το περιοδικό εξήγησε και αιτιολόγησε απόλυτα τον τίτλο που έδωσε στον καθένα από τους 4 Ανθρώπους της Χρονιάς. Όλοι τους υπερασπίστηκαν την αλήθεια και όλοι υπέστησαν τις συνέπειες, που ήταν βαρύτατες και σε κάποιες περιπτώσεις κόστισαν την ίδια τους τη ζωή.

Τζαμάλ Κασόγκι

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος είπε την αλήθεια για την αγριότητα των βασιλέων του απέναντι σε όποιον πήγαινε κόντρα στα συμφέροντά τους και δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο. “Κάθε λεπτομέρεια της δολοφονίας του Κασόγκι έκανε αίσθηση… Αλλά το έγκλημα δεν θα είχε παραμείνει στις πρώτες ειδήσεις παγκοσμίως για δύο μήνες αν δεν ήταν τα επικά θέματα που ο Κασόγκι ξόδεψε μια ζωή να μοιραστεί με το κοινό. Ο θάνατός του ξεγύμνωσε την πραγματική φύση του γελαστού (Σαουδάραβα) πρίγκηπα, την απόλυτη απουσία ηθικής στις σχέσεις Σ. Αραβίας-ΗΠΑ αλλά και τη σημασία της ερώτησης για την οποία ο Κασόγκι δολοφονήθηκε: Σε ποιον εμπιστεύεσαι να πεις την αλήθεια;”, διερωτάται το περιοδικό.

Kyaw Soe Oo και Wa Lone

Το Time μην μπορώντας να βάλει στο εξώφυλλό του τους δύο δημοσιογράφους του Reuters από την Μιανμάρ, καθότι βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές, αποτύπωσε τις συζύγους τους να κρατούν τις φωτογραφίες τους. Ο Kyaw Soe Oo και ο Wa Lone, εκτίουν ποινή κάθειρξης επτά ετών διότι υπερασπίστηκαν τη μειονότητα των μουσουλμάνων Ρονχίγιας και κατήγγειλαν την γενοκτονία τους. Έχοντας φέρει στο φως ντοκουμέντα από τους θανάτους 10 Ρονχίγιας, το καθεστώς τους φυλάκισε για 7 χρόνια, ενώ οι δολοφόνοι που ξεσκέπασαν έλαβαν ποινή 10 ετών.

Maria Ressa

Η 55χρονη Φιλιππινέζα δημοσιογράφος ίδρυσε το διαδικτυακό ειδησεογραφικό site Rappler, το οποίο βρέθηκε ανάμεσα σε δύο συμπληγάδες: τα social media και τον λαϊκιστή πρόεδρο της χώρας με τις απολυταρχικές του “κλίσεις”. Το Rappler κατέγραψε τον βρώμικο και βίαιο ναρκο-πόλεμο και την εκκαθάριση που διέταξε ο πρόεδρος Duterte, που άφησε  πίσω του 12.000 νεκρούς σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση Duterte αρνείται ως και σήμερα, να διαπιστεύσει δημοσιογράφο από το  Rappler για να καλύψει την ιστορία και μάλιστα κατηγόρησε το site για φορολογική απάτη, κατηγορία που μπορεί να στείλει την Ressa στη φυλακή ως και 10 χρόνια.

Capital Gazette

Το μακελειό του Μέριλαντ δεν θα ξεχαστεί εύκολα, ειδικά από το προσωπικό της εφημερίδας Capital, που εκδίδεται από την Capital Gazette Communications. Πρόκειται για μια εφημερίδα με τεράστια ιστορία (εκδίδεται από το 1884), η οποία από τις 28 Ιουνίου καλείται να συνεχίσει την πορεία της χωρίς τους 5 εργαζομένους της που δολοφονήθηκαν, 4 δημοσιογράφοι και ένα στέλεχος πωλήσεων. Ο δολοφόνος Jarrod Warren Ramos λέει ότι είχε προηγούμενα με την εφημερίδα επειδή κατέδειξε το εγκληματικό του παρελθόν.