Σταύρος Ξαρχάκος: Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Ελλάδα

Σταύρος Ξαρχάκος: Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Σταύρος Ξαρχάκος: Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Φόρος τιμής στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τίμησε τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο για την προσφορά του στην ελληνική μουσική, αναγορεύοντάς τον Επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής.

Το ΕΚΠΑ βράβευσε το μεγάλο μαέστρο για την εξαιρετική πορεία του στον κόσμο της μουσικής, η οποία έχει αφήσει το μοναδικό της στίγμα στο “πεντάγραμμο”.

Στη διάρκεια της καριέρας του δημιούργησε πάνω από 45 δίσκους, υπέγραψε τη μουσική σε αμέτρητες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές, ενώ εποχή έχουν αφήσει οι συνεργασίες του με “τιτάνια” ονόματα όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Νίκος Γκάτσος.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, είπε στην προσφώνησή του:
“Ο κύριος Ξαρχάκος μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες που, στη δεκαετία του 1960, δημιούργησαν και καθιέρωσαν το “έντεχνο λαϊκό” τραγούδι. Παράλληλα, συνέθεσε λόγια-κλασική μουσική για το αρχαίο δράμα, το θέατρο, τον κινηματογράφο, καθώς και όπερα και μουσική μπαλέτου με διεθνή παρουσία και αναγνώριση”.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο ίδιος ο Σταύρος Ξαρχάκος, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε υπό τις μελωδίες της συντρόφου του, Ηρούς Σαΐα, στο τραγούδι και του Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο.

Η σύζυγος του κυρίου Ξαρχάκου, Ηρώ Σαΐα

Φωτογραφίες: NDP