Βίλα «Γαλήνη»: Η ιστορία του «κάστρου» των Παπανδρέου που σήμερα στεγάζει τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ
Ελλάδα

Βίλα «Γαλήνη»: Η ιστορία του «κάστρου» των Παπανδρέου που σήμερα στεγάζει τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ

Βίλα «Γαλήνη»: Η ιστορία του «κάστρου» των Παπανδρέου που σήμερα στεγάζει τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ

Στην ιστορική βίλα «Γαλήνη» μένουν ο Νικόλαος και η Τατιάνα Μπλάτνικ, το μέρος που ο Γεώργιος Παπανδρέου ταύτισε με την αντιμοναρχική πολιτική του δράση, το σπίτι που και ο Αντρέας Παπανδρέου έγραψε την δική του ιστορία

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου, κατά της οποίας στράφηκε η κ. Σοφία Παπανδρέου, η βίλα Γαλήνη στο Καστρί της Νέας Ερυθραίας αποτελεί μνημείο «λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας της και συγκεκριμένα αποτελεί τυπικό δείγμα προαστιακής κατοικίας με στοιχεία εκλεκτικισμού σε οργανωμένο προάστιο, συνδέεται με σημαντικές προσωπικότητες της νεότερης πολιτικής ζωής της Ελλάδας που διετέλεσαν πρωθυπουργοί, τον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπήρξε χώρος ανάπτυξης της πολιτικής τους δράσης».

Η κυρία Σοφία Παπανδρέου στην προσφυγή της χαρακτηρίζει «αόριστη, ανεπαρκή και ελλιπή» την απόφαση του υπουργού κ. Γιώργου Βουλγαράκη.

Η βίλα είχε κληροδοτηθεί από τη Σοφία Μινέικο με ιδιόχειρη διαθήκη της στα εγγόνια της και όχι στον Αντρέα, όταν κάποια στιγμή ξεκαθάρισε το τοπίο από τις δικαστικές διαμάχες με τους κληρονόμους, έναν αγοραστή που όμως την είχε αγοράσει από τον Αντρέα, και τα υπουργεία, ήρθε και η εφορία να το βγάλει στο σφυρί για 500.000 €.

Όταν και αυτό το κεφάλαιο έκλεισε ήρθε η ώρα που ο δευτερότοκος γιος του Κωνσταντίνου, Νικόλαος, και η σύζυγός του Tατιάνα εγκαταστάθηκαν μόνιμα ως ενοικιαστές σε μεζονέτα που χτίστηκε στους χώρους της ιστορικής βίλας «Γαλήνη» του Γεωργίου Παπανδρέου με ιδιοκτήτρια τη Σοφία Παπανδρέου .

Σύμφωνα με το ένθετο Secret, της εφημερίδας Παραπολιτικά, σε ρόλο-έκπληξη βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γιώργος Παπανδρέου για χάρη του ανιψιού του, Κώστα Κατσανέβα. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός, με ανανεωμένο στυλ, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά χωρίς μουστάκι, ανέλαβε να ξεναγήσει ξένους φοιτητές από τον Καναδά στην ιστορική βίλα «Γαλήνη» στο Καστρί, όπου έζησαν πολλά από τα χρόνια της ζωής τους ο «Γέρος της Δημοκρατίας», αλλά και ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου.

Η βίλα που μένει ο Νικόλαος χτίστηκε στο οικόπεδο των 5,5 στρεμμάτων που είχε κληρονομήσει από τον παππού της η αδελφή του πρώην πρωθυπουργού, Σοφία, και είχε δοθεί αντιπαροχή για να χτιστεί ένα συγκρότημα που αποτελείται από δύο κτίρια τεσσάρων κατοικιών από 140 έως 300 τ.μ. υπερπολυτελούς κατασκευής με τζακούζι στην βεράντα .

Την επαφή μάλιστα για να κλείσει η μίσθωση έκανε γνωστός Κηφισιώτης, μέλος μεγάλης οικογενείας του προαστίου, που είναι ιδιοκτήτες μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην περιοχή και όχι μόνο.