Γιώργος Καραμέρος: «Η κυβέρνηση τα πήγε μέτρια στη δοσολογία των οικονομικών μέτρων»
Συνεντεύξεις

Γιώργος Καραμέρος: «Η κυβέρνηση τα πήγε μέτρια στη δοσολογία των οικονομικών μέτρων»

Γιώργος Καραμέρος: «Η κυβέρνηση τα πήγε μέτρια στη δοσολογία των οικονομικών μέτρων»

Ο δημοσιογράφος μίλησε στο Znews για την καραντίνα και τη συνεργασία του με τον Σπύρο Χαριτάτο στο OPEN

Ο Γιώργος Καραμέρος επέστρεψε στην τηλεόραση μέσω της συχνότητας του OPEN μαζί με τον Σπύρο Χαριτάτο για να μεταδώσουν τον παλμό της επικαιρότητας σε μία κομβική και κρίσιμη στιγμή της ανθρωπότητας. Ο δημοσιογράφος μίλησε στο Znews για τη συνεργασία τους, την ενασχόλησή του με τα κοινά και αποκάλυψε ποια λέξη δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό του.

Η εκπομπή «OPEN Ελλάδα» ήρθε στη «μικρή οθόνη» μόλις ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας για να καταπιαστεί με τη φλέγουσα επικαιρότητα. Σε τι φάση ζωής σάς βρήκε και πώς προέκυψε η συνεργασία με το OPEN;

Είναι γνωστό ότι από το Σεπτέμβριο του 2019 ανέλαβα την διεύθυνση του flash.gr, μιας νέας μιντιακής προσπάθειας με βαθιές όμως ρίζες στον ελληνικό Τύπο. Τον Φεβρουάριο έγινε η πρόταση για το δημοσιογραφικό reunion με το Σπύρο Χαριτάτο με τον οποίον είχαμε μία επιτυχημένη συνεργασίας την περίοδο 2008-2011. Χαίρομαι που η πρόταση έγινε από το OPEN, ένα κανάλι που έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις και υπάρχουν σημαντικές προοπτικές.

Tα τελευταία χρόνια είχατε αφοσιωθεί στην πολιτική. Θέλατε να επιστρέψετε στην παρουσίαση; Ήταν η κατάλληλη στιγμή αυτή για να συμβεί;

Για την ακρίβεια είχα αφοσιωθεί στην αυτοδιοίκηση δίνοντας τον καλύτερό μου εαυτό για πέντε χρόνια και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Δεν άφησα όμως ποτέ τη δημοσιογραφία έστω και αν δεν μπορούσα να την ασκήσω επαγγελματικά. Με ανακούφιση λοιπόν επέστρεψα σε αυτό που είναι η βασική μου υπόσταση.

«Ο Σπύρος Χαριτάτος είναι μαχητής και στροφάρει γρήγορα»

Με τον Σπύρο Χαριτάτο έχετε διαγράψει μία σημαντική πορεία ως δίδυμο και «συστήσατε» στο τηλεοπτικό κοινό το infotainment. Είχατε κατά νου ότι οι επαγγελματικοί σας δρόμοι θα ενωθούν ξανά; Το επιδιώξατε;

Είχαν γίνει κάποιες κουβέντες το 2017 ξανά αλλά ήταν πάρα πολύ δύσκολο για μένα να ανταποκριθώ παρότι ήθελα να συνεργαστώ ξανά με τον Σπύρο. Πέρυσι το καλοκαίρι το ξανασυζητήσαμε, ωρίμασε και ξεκίνησε τον Μάρτιο με το «Open Ελλάδα».

Πώς είναι να συνεργάζεστε μετά από σχεδόν μία δεκαετία;

Είμαστε και οι δύο πολύ βελτιωμένοι ελπίζω, και ευτυχώς ακόμα νέοι γιατί η πρώτη μας συνεργασία ήταν σε πολύ νεαρή ηλικία. Η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε με μεγάλες δυσκολίες λόγω της πανδημίας και με αλλαγή ώρας σε ζώνη που δεν είμαστε πολύ συνηθισμένοι. Προτεραιότητά μας όμως είναι φανούμε χρήσιμοι στο κανάλι. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες.

Ποια χαρακτηριστικά του συνεργάτη σας θαυμάζετε;

Είναι μαχητής και στροφάρει γρήγορα. Απόλυτα έντιμος και υπερβολικά συναισθηματικός. Καμιά φορά αυτά είναι και ελαττώματα στη δουλειά μας, αλλά αυτός είναι ο Σπύρος.

«Δεν υπάρχει η λέξη φόβος στο λεξιλόγιό μου»

Πόσο εύκολα συνδυάζεται η καθημερινή εργασία στην «πρώτη γραμμή» της ενημέρωσης και η οικογένεια στην εποχή του κορονοϊού;

Τι να πουν και αυτοί που δουλεύουν στο ΕΚΑΒ; Εμείς κάνουμε μια πολύ απλή δουλειά για να παραπονιόμαστε. Απλά θέλει συγκέντρωση, ψυχραιμία διάβασμα και γράψιμο. Η οικογένειά μου είναι ενωμένη αλλά έχει και ο καθένας την αυτονομία του. Από την μικρότερη μέχρι τον μεγαλύτερο προχωράμε μαζί αλλά και αυτόνομα. Δεν κουβαλά ο ένας τον άλλον.

Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο την περίοδο της καραντίνας;

Η αίσθηση έλλειψης ελευθερίας. Επίσης δεν αντέχω καθόλου τη μάσκα. Στηρίζω όμως την αναγκαιότητά χρήσης της από όλους μας σε συγκεκριμένους χώρους.

Φοβηθήκατε ποτέ;

Δεν υπάρχει αυτή η λέξη στο λεξιλόγιό μου. Ανησυχώ, προσέχω, σέβομαι, υπολογίζω αλλά αυτό το ρήμα που μου αναφέρετε δεν…

Η σύζυγός του, Τάνια Γκιώση και η κόρη τους

Πώς κρίνετε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την «επόμενη ημέρα» και την επιστροφή στην κανονικότητα; Ποιο είναι το προαίσθημά σας για το μέλλον;

Τα πήγε πολύ καλά η κυβέρνηση στο υγειονομικό σκέλος αλλά μέτρια στη δοσολογία των οικονομικών μέτρων και την στήριξη της αγοράς. Ο χρόνος θα δείξει.

Έχετε διαγράψει σημαντική πορεία τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο. Ξεχωρίζετε κάποιο από τα δύο Μέσα και γιατί;

Θεωρώ ότι είμαι καλύτερος στο ραδιόφωνο από την τηλεόραση και το θέτω έτσι γιατί το θέμα δεν είναι τι σου αρέσει αλλά σε τι είσαι καλός. Επίσης μου αρέσει πολύ το “βάσανο” του διαδικτύου. Το “βάσανο” της seo γραφής, οι λέξεις-κλειδιά, η αξιολόγηση των προτιμήσεων στις αναζητήσεις των αναγνωστών είναι ένας καταπληκτικός νέος κόσμος.

Στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο μαντεύεις ή ξέρεις από εμπειρία τι θέλουν να δουν ή να ακούσουν. Στο διαδίκτυο είσαι real time μέσα στο μυαλό του αναγνώστη στις μύχιες σκέψεις και αναζητήσεις του. Όλα είναι απολύτως μετρήσιμα. Είναι πολύ ενδιαφέρον.

Κατά τη διάρκεια εργασίας καθαρισμού στον Δήμο Αμαρουσίου

«Ό,τι και αν παράξεις ως έργο στην πολιτική, αν δεν το δείξει η τηλεόραση, είναι σαν να μην έγινε»

Τι είναι αυτό που σας γοήτευσε στην πολιτική;

Το να λύνεις ένα πρόβλημα με μία πράξη που για σένα είναι απλή αλλά για τον άλλο βελτιώνει τη ζωή του σε σημαντικό βαθμό.

Ποιο είναι το πιο σπουδαίο πράγμα που μάθατε ως αντιπεριϕερειάρχης στον Βόρειο Τομέα της Αττικής;

Πως ό,τι και αν κάνεις, ό,τι και αν παράξεις ως έργο στην πολιτική, αν δεν το δείξει η τηλεόραση, είναι σαν να μην έγινε.

Θα συνεχίσετε να καταπιάνεστε με τα κοινά στον Δήμο Αμαρουσίου;

Όσο μπορώ να είμαι συνεπής, ναι.

Έχετε εργαστεί και ως καθηγητής Δημοσιογραφίας, τι θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί που θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα του δημοσιογράφου;

Οι συμβουλές ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Μια που αφορά όλους είναι η συνέπεια.

Τι αγαπάτε στη Δημοσιογραφία;

Την πληροφορία.

Έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε μία ευτυχισμένη οικογένεια. Ποιο είναι το μυστικό σας «όπλο»;

Αυτά τα ορίζεις συν πλην 20%. Είναι λίγο προκαθορισμένα από τις συνθήκες που μεγάλωσες, τις παραστάσεις που είχες, τις ευκαιρίες, τα θέλω που σου δημιουργήθηκαν από μικρός. Την τύχη. Δεν είναι απλή η απάντηση.

Παλαιότερη πόζα με την κόρη του Έφη και τον γιο του Παναγιώτη