Γιώργος Λέντζας – Άγγελος Γιακουμίδης: «Και κύριοι και βλάχοι!»
Συνεντεύξεις

Γιώργος Λέντζας – Άγγελος Γιακουμίδης: «Και κύριοι και βλάχοι!»

Γιώργος Λέντζας – Άγγελος Γιακουμίδης: «Και κύριοι και βλάχοι!»

Οι παρουσιαστές του Football stories παίζουν... μπάλα με την Ντέπυ Γκολεμά!

Τι γυρεύει μια γυναίκα ανάμεσα σε δυο νεαρούς άνδρες να μιλάνε για ποδόσφαιρο; Συνάντησα τον Γιώργο Λέντζα και τον Άγγελο Γιακουμίδη, τους δημιουργούς του Football Stories, και είχαμε πολλά να πούμε.

Τα δυο αγόρια από την Θεσσαλονίκη εξομολογούνται σε μένα -που κάτι σκαμπάζω- πώς έκαναν εκπομπή -πολύ πετυχημένη λέω εγώ -την κοσμοθεωρία του ποδοσφαίρου, αυτό το “όπιο των λαών”, γυρίζοντας όλο το κόσμο…

Γιώργο και Άγγελε καταφέρατε να φτιάξετε μια εντελώς διαφορετική εκδοχή μιας ποδοσφαιρικής ιστορίας. Ποια ήταν η ιδέα της εκπομπής;

Γιώργος: Mε τα παιδιά συζητούσαμε πολύ καιρό αν μπορούμε να φτιάξουμε μια εκπομπή για το που πηγαίνει όλος αυτός ο κόσμος όταν σβήσουν τα φώτα του γηπέδου. Μας απασχόλησε τι γεννάει ένα ντέρμπι; Οι οπαδοί φανατίζονται απλά επειδή πιστεύουν μια ομάδα; Το κοινωνικό πλαίσιο μας απασχόλησε. Δηλαδή η κουλτούρα του κάθε λαού.

Άγγελος: H εκπομπή είναι προϊόν αγάπης. Στήθηκε με ιδέες με δουλειά και με αφορμή αυτό το τεράστιο πανηγύρι που είναι το ποδόσφαιρο. Είμαστε τόσο τυχεροί ώστε να συναντήσουμε σε όλα τα γήπεδα τα τελευταία “οχυρά” του ποδοσφαίρου. Ψάχναμε, δηλαδή, τι υπάρχει πίσω από όλα αυτά τα εκατομμύριαυπάρχει αυτή η λεγόμενη ψυχή;

Κάνετε εκπομπές με τα πιο ζόρικα ντέρμπι σε όλο τον κόσμο όπου πρωτοστατεί η βία. Ποια είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της βίας; Γιατί υπάρχει τόση βία στα γήπεδα;

Άγγελος: Εγώ δε βλέπω τη βία μόνο στα γήπεδα τη βλέπω παντού, η ζωή είναι βία. Αυτά που είδα στην Παλαιστίνη δε θα τα ξεχάσω ποτέ. Αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να τα πω…

Γιώργος: Κοινωνιολογικά μπορούμε να προσεγγίσουμε τη βία. Θεωρώ ότι είτε σε κοινωνικό επίπεδο, είτε σε ατομικό οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκουν καταφύγιο στο ποδόσφαιρο είτε δεν είχαν ίσες ευκαιρίες είτε γιατί το θέμα στους ανθρώπους και στο να βρουν τη ταυτότητα τους δεν είναι απαραίτητα τι τους ενώνει, αλλά τι τους χωρίζει….

Ποιο ήταν το πιο σκληρό ματς, η πιο τρελή βία που είδατε;

Άγγελος και Γιώργος: Χωρίς καμία αμφιβολία στα Βαλκάνια και ειδικά στο Παρτιζάν – Ερυθρός Αστέρας. Πόλεμος… Στη Λατινική Αμερική είναι αλλιώς.

Δηλαδή;

Γιώργος: Στη Λατινική Αμερική η βία βρίσκεται στο τι έχεις να αντιμετωπίσεις γύρω σου. Είναι περίεργα και παράξενα. Όλο το σκηνικό είναι δύσκολο. Είχαμε κάνει πολύ καλή προετοιμασία είχαμε μιλήσει με συνδέσμους είχαμε βρει τις επαφές μας και όταν άρχιζαν τα δύσκολα οι ίδιοι οι σύνδεσμοι μας βοηθούσαν.

Πάντως είστε τυχεροί. Είδατε τόσες πόλεις, τόσα παιχνίδια, αποκομίσατε εμπειρίες;

Γιώργος: Κοίτα εδώ έχουμε μια μεγάλη παρεξήγηση. Έχουμε τόση δουλειά και τέτοια πίεση που είναι ζήτημα να βγήκαμε έξω για να δούμε τη πόλη, την όποια πόλη, ένα βράδυ. Η προετοιμασία απαιτεί χρόνο, οι συναντήσεις για τις συνεντεύξεις, ευτυχώς υπάρχει το ίντερνετ….

Άγγελος: Νιώθω ότι αυτή η εκπομπή είναι εμπειρία ζωής. Σίγουρα και είμαι ευγνώμων για αυτό. Αλλά χρόνος για διασκέδαση δεν έμεινε ποτέ….

Έχετε δημιουργήσει και μια όμορφη αρχή. Σακάκι με σορτσάκι για το γήπεδο και μετά βλέπω δε διστάζετε να τσαλακώνεστε παίζοντας μπάλα.

Γιώργος: Ναι, αυτή είναι η διαφορετικότητα της εκπομπής αλλά και ο καλύτερος τρόπος να λύσεις τον καλεσμένο σου για συνέντευξη. Να παίξεις λίγη μπαλίτσα μαζί του…. όσο για την ενδυμασία, και κύριοι και βλάχοι!

Ξέροντας περίπου το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου τι παθαίνεις όταν βλέπεις σε όλον τον κόσμο τόσες διαφορετικές σχολές;

Γιώργος: Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι είναι τελείως διαφορετικό να βλέπεις μπάλα από την τηλεόραση και να είσαι μέσα στο γήπεδο. Οι κινήσεις του Μέσι όταν έχεις όλη την αίσθηση του γηπέδου είναι εξωπραγματικές έχει δεν έχει την μπάλα στα πόδια του….

Άγγελος: Μιλάμε τώρα για την Ελλάδα και δεν ρωτάμε γιατί δεν γεμίζουν τα γήπεδα. Πρωτεύων παράγοντας δεν είναι τόσο η βία όσο η υποβάθμιση του προϊόντος! Πουθενά στον κόσμο μια ομάδα δεν παίρνει 30 χρόνια το πρωτάθλημα. Βλέπουμε 30 χρόνια την ίδια παράσταση….

Διακόπτουμε όπως καταλαβαίνετε τη συνέντευξη για να ξηγηθούμε με τα παλικάρια σε οπαδικό επίπεδο. Αλλά πριν η κουβέντα… εκτραπεί ξαναγυρίσουμε! Άκου την ίδια παράσταση….

Τους ρωτάω αν η τόσο ενδιαφέρουσα εκπομπή τους θα μεταφερόταν στα ελληνικά ντέρμπι και η απάντηση των δύο είναι “όχι”.

Γιατί;

Γιώργος: Γιατί είναι μια καυτή πατάτα! Η εκπομπή θα μπορούσε να συνεχίσει το δρόμο που έχει. Να δείχνει τι χωρίζει και τι ενώνει τους ανθρώπους των γηπέδων. Γιατί δουλεύουν όλη τη βδομάδα για ένα εισιτήριο στο ντέρμπι της Κυριακής; Τι τους χωρίζει πολιτικά, κοινωνικά, ταξικά….

Μια μεγάλη χαρά της εκπομπής ήταν η συνάντηση με τον Ότο Ρεχάγκελ, τον πρωτομάστορα του Euro 2004. Τι νιώσατε μαζί του;

Άγγελος: Τι να ρωτήσεις τώρα αυτόν τον άνθρωπο. Να τον ακούω ήθελα για αυτό το τρελό καλοκαίρι της νιότης μου. Ήμασταν 16-17 ετών….

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία στην Κολομβία να γνωρίσουν ακόμα και τον ετεροθαλή αδελφό του Τσε. Είχαν τη δυνατότητα πίνοντας μια μπίρα να αναλογιστούν ακόμα και το Μελ άγριο του Τζωρτζ Μπεστ, αυτού του ειδώλου που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τη μαυρίλα του, πέρα φυσικά από το τεράστιο ταλέντο του….

Αν κάτι τους έδωσε αυτή η εκπομπή είναι να βλέπουν τη μπάλα διαφορετικά και να μη δοξάζουν μόνο το γκολ. Ας ελπίσουμε να δούμε ακόμα πολλά Football Stories. Τα έχουμε ανάγκη….