Bruno Ganz: “Έφυγε” ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Κόσμος

Bruno Ganz: “Έφυγε” ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Bruno Ganz: “Έφυγε” ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Θόδωρου Αγγελόπουλου

“Χτυπημένος” από τον καρκίνο “έφυγε” ο μεγάλος Ελβετός ηθοποιός Bruno Ganz, ο πρωταγωνιστής του Θόδωρου Αγγελόπουλου στη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία “Μια αιωνιότητα και μια μέρα”.

Ο Ganz ήταν 77 ετών και το θάνατό του στη Ζυρίχη επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η μάνατζέρ του, Patricia Baumbauer. Ο Ganz διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέως εντέρου πέρυσι το καλοκαίρι ενώ εργαζόταν στο Φεστιβάλ του Σάλτζμπουργκ στην Αυστρία.

Ο Ganz ήταν ένας ηθοποιός με ευρεία γκάμα ρόλων. Οι παλαιότεροι θα τον θυμούνται από ταινίες όπως «Τα Φτερά του Έρωτα» του Βιμ Βέντερς, ενώ η Ελλάδα τον αγάπησε μέσα από τη εξαιρετική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα».

Εγκατέλειψε το σχολείο στην εφηβεία του και ήταν ένας αυτοδίδακτος ηθοποιός.

Γεννήθηκε το 1941 και αποφάσισε να σταματήσει νωρίς τις σπουδές του για να αφοσιωθεί στην ηθοποιία.

Έγινε πραγματικά ηθοποιός στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και άρχισε να διακρίνεται σε ταινίες όπως «Ο Αμερικάνος φίλος» το 1977.

Ο ρόλος του Χίτλερ που τον “στοίχειωσε”

Ο μεγάλος Ελβετός ηθοποιός σίγουρα θα μείνει στην ιστορία για την μοναδική ενσάρκωση του Αδόλφου Χίτλερ στην ταινία «Η Πτώση» του Όλιβερ Χιρσμπίγκελ.

Μελέτησε συστηματικά διάφορα ντοκουμέντα και η ερμηνεία του έγινε δεκτή διεθνώς με εξαιρετικά σχόλια. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι επικρίσεις για την επιλογή του και, όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, ο ρόλος αυτός τον στοίχειωνε για καιρό.

Το παρακάτω απόσπασμα με το “ξέσπασμα” του Χίτλερ είναι το πιο χαρακτηριστικό της ταινίας.

Οι δηλώσεις του καλλιτεχνικού κόσμου για τον Ganz

Η Γερμανίδα υφυπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκρίτερς (CDU) χαρακτήρισε τον Μπρούνο Γκαντς «εικόνισμα του γερμανόφωνου θεάτρου» και «εξαιρετικό μετρ της διεθνούς δραματικής τέχνης».

Ο διευθυντής του κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενός από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη μαζί μ’ αυτά των Καννών και της Βενετίας, ο Ντίτερ Κόσλικ, απέτισε επίσης φόρο τιμής στον Ελβετό ηθοποιό θυμίζοντας τον ρόλο του στην ταινία «Τα Φτερά του Έρωτα», ο πρωτότυπος γερμανικός τίτλος της οποίας σήμαινε «Ο ουρανός πάνω από το Βερολίνο».

«Έχω την εντύπωση ότι τίποτε δεν θα τον εμποδίσει τώρα να πάει στον ουρανό πάνω από το Βερολίνο», είπε.

Για τον ελβετό Ομοσπονδιακό Σύμβουλο Αλέν Μπερσέ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας μέχρι το τέλος του 2018, ο Bruno Ganz «δεν έπαιζε έναν ρόλο, τον ζούσε».