Ιστορικές στιγμές στη Μ. Βρετανία: Πρόβα διαδοχής για τον Κάρολο, απούσα για πρώτη φορά η Βασίλισσα από την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου
Κόσμος

Ιστορικές στιγμές στη Μ. Βρετανία: Πρόβα διαδοχής για τον Κάρολο, απούσα για πρώτη φορά η Βασίλισσα από την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου

Ιστορικές στιγμές στη Μ. Βρετανία: Πρόβα διαδοχής για τον Κάρολο, απούσα για πρώτη φορά η Βασίλισσα από την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου

Η Ελισάβετ παρακολούθησε το τελετουργικό από το Windsor

Ιστορικές στιγμές ζει η Μεγάλη Βρετανία καθώς για πρώτη φορά εδώ και 59 χρόνια η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν απούσα από την εναρκτήρια ομιλία του βρετανικού κοινοβουλίου.

Αντ’ αυτού, ο πρίγκιπας Κάρολος εκφώνησε τελικά σήμερα την εναρκτήρια ομιλία του αρχηγού του βρετανικού κράτους για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που παραδοσιακά στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινάει τον Μάιο.

Η Βασίλισσα παρακολούθησε την τελετή από το κάστρο του Windsor όπου έχει καταλύσει τον τελευταίο καιρό εξαιτίας των κινητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στα 96 της χρόνια.

Παρόν στο κοινοβούλιο ήταν μόνο το στέμμα της και ο 73χρονος γιος της έκανε πρόβα διαδοχής εκφωνώντας τον λόγο της μητέρας του που έχει περιορίσει αισθητά τις δημόσιες εμφανίσεις της προκειμένου να είναι παρούσα στους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της τον Ιούνιο.

Τον Κάρολο συνόδευε η σύζυγός του αλλά και ο Πρίγκιπας William.

Τι είπε στην ομιλία του ο Κάρολος;

Ο Κάρολος εκφώνησε τη λεγόμενη «Ομιλία της Βασίλισσας» στη βρετανική βουλή που είναι πολύ σημαντική, καθώς σκιαγραφεί όλο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για έναν ολόκληρο χρόνο.

Γι’ αυτό άλλωστε συντάσσεται από κυβερνητικά στελέχη ενώ ο ρόλος του παλατιού είναι μάλλον επικουρικός.

Το φετινό κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 38 καινούργια νομοσχέδια. «Πρόκειται για έναν συνδυασμό νέων σχεδίων και μακροχρόνιων υποσχέσεων», όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Μεταξύ αυτών, η κυβέρνηση Τζόνσον έχει θέσει ως προτεραιότητά της «την ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομίας, αλλά και την μείωση του κόστους ζωής για τις οικογένειες», τόνισε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

Αναφορικά με την οικονομία διευρύνονται οι εξουσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να μπορούν οι δήμοι να παίρνουν κατά τόπους μέτρα για να ξαναζωντανέψουν οι εμπορικοί δρόμοι. Αξίζει να σημειωθεί πως, τόσο εξαιτίας του ηλεκτρονικού εμπορίου όσο και λόγω της πανδημίας, πολυσύχναστες εμπορικές οδοί, όπως π.χ. και η διάσημη Oxford Street, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επισκεψιμότητας με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να έχουν βάλει λουκέτο.

Παράλληλα θα απλουστευτούν κάποιες διαδικασίες για να γίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα οι οικονομικές συναλλαγές, κυρίως με την Ευρώπη και όχι μόνο. Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έχουν παρουσιαστεί σοβαρές καθυστερήσεις κυρίως στις εξαγωγές, αλλά και στις εισαγωγές προϊόντων.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, που από πολλούς θεωρείται η ναυαρχίδα των νομοσχεδίων για τη μετά το Brexit εποχή, θα προβλέπει επίσης την εύκολη κατάργηση των κανόνων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ. Συνολικά είναι έξι τα προτεινόμενα νομοσχέδια που σχετίζονται με το Brexit και στόχο έχουν «να καταστήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο πιο ανταγωνιστικό και πιο ελκυστικό για τις διεθνείς επενδύσεις», όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια στιγμή αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για επενδύσεις εντός της Βρετανίας από ξένα κεφάλαια που σχετίζονται με απολυταρχικά καθεστώτα.

Ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση είναι αυτό της Δημόσιας Τάξης, το οποίο προβλέπει αυστηρότερες ποινές για οργανώσεις που, όταν διαμαρτύρονται, εμποδίζουν την εύρυθμη καθημερινότητα των πολιτών. Ένα άλλο αφορά την κατάργηση του νόμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και την αντικατάστασή του από ένα νέο νόμο «Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τέλος το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα δίνει έμφαση στον «ηγετικό ρόλο», όπως είπε ο πρίγκιπας Κάρολος, που θα διαδραματίσει η Βρετανία για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας σε όλο το κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της συνεχιζόμενης υποστήριξης για το λαό της Ουκρανίας».