Jeremy Irons: Η “κωλοτούμπα” του χολυγουντιανού αστέρα για σοβαρά κοινωνικά θέματα
Κόσμος

Jeremy Irons: Η “κωλοτούμπα” του χολυγουντιανού αστέρα για σοβαρά κοινωνικά θέματα

Jeremy Irons: Η “κωλοτούμπα” του χολυγουντιανού αστέρα για σοβαρά κοινωνικά θέματα

Οι δηλώσεις του στο παρελθόν είχαν προκαλέσει οργή στην κοινή γνώμη

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους, όσοι άκουγαν τις αναχρονιστικές δηλώσεις που έκανε πριν χρόνια ο Βρετανός ηθοποιός Jeremy Irons επάνω σε μείζονα κοινωνικά ζητήματα με, όπως οι αμβλώσεις, οι gay γάμοι και οι σεξουαλικές κακοποιήσεις γυναικών.

Ο ηθοποιός, διατέλεσε φέτος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο και βρήκε την ευκαιρία να τοποθετηθεί στη συνέντευξη Τύπου και να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, οι οποίες είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και τον σημάδεψαν με τον πιο αρνητικό τρόπο στην κοινή συνείδηση.

“Θα ήθελα, όχι ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, αλλά σε προσωπικό επίπεδο, να αναφερθώ σε διάφορες παρατηρήσεις που έκανα κατά το παρελθόν και οι οποίες επανεμφανίστηκαν σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες. Μακάρι να μην χρειαζόταν να σπαταλήσω χρόνο γι’ αυτό, αλλά δεν θέλω να συνεχιστεί η απόσπαση της προσοχής από το Φεστιβάλ”, ανέφερε.

Το 2011 είχε μιλήσει στο βρετανικό Radio Times και ενδεικτικά είχε δηλώσει: “Εάν ένας άντρας βάλει χέρι σε μία γυναίκα, κάθε γυναίκα μπορεί να το αντιμετωπίσει. Είναι επικοινωνία. Δεν μπορούμε να είμαστε φιλικοί”;

Ακόμη είχε ταχθεί υπέρ της αυστηρής κριτικής που ασκεί η Εκκλησία στις αμβλώσεις, θεωρώντας τες μέγιστη αμαρτία, ενώ για τους ομόφυλους γάμους τα λόγια του στην Huffington Post ήταν, ότι η νομιμοποίηση των ομόφυλων γάμων θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους απανταχού μπαμπάδες να παντρευτούν τους γιους τους για να απαλλαγούν από κληρονομικούς φόρους.

“Επιτρέψτε μου να κάνω τις απόψεις μου για τα θέματα αυτά, σήμερα, εντελώς ξεκάθαρες μια για πάντα. Καταρχάς, στηρίζω ολόψυχα το παγκόσμιο κίνημα για την αντιμετώπιση της ανισότητας και τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς και την προστασία τους από τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία τόσο στο σπίτι όσο και στους εργασιακούς χώρους”.

“Δεύτερον, επιδοκιμάζω τη νομοθεσία για τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου, οπουδήποτε έχει επιτευχθεί και ελπίζω ότι αυτή η λαμπρή νομοθεσία θα συνεχιστεί και θα εξαπλωθεί σε όλο και περισσότερες κοινωνίες”

“Τρίτον, συμφωνώ ολόψυχα με το δικαίωμα των γυναικών να κάνουν έκτρωση, εφόσον το αποφασίσουν. Αυτά τα τρία ανθρώπινα δικαιώματα είναι κατά τη γνώμη μου ουσιαστικά βήματα προς μία πολιτισμένη και ανθρώπινη κοινωνία, για την οποία θα πρέπει όλοι να αγωνιζόμαστε. Υπάρχουν πολλά μέρη του κόσμου, όπου αυτά τα δικαιώματα δεν υπάρχουν ακόμα, όπου αυτός ο τρόπος ζωής οδηγεί στη φυλακή, ακόμα και στον θάνατο”.

Στο τέλος, εξέφρασε την επιθυμία του να βγαίνουν όλο και περισσότερες ταινίες που θα προβάλλουν τα συγκεκριμένα καίρια θέματα, ώστε να ευαισθητοποιηθεί όλο και περισσότερος κόσμος, ενώ ευχήθηκε τα ατυχή του σχόλια του παρελθόντος να “πεταχτούν στον βυθό”.