Oscars 2019: Κλυδωνίζεται η αίγλη του θεσμού και της Ακαδημίας
Κόσμος

Oscars 2019: Κλυδωνίζεται η αίγλη του θεσμού και της Ακαδημίας

Oscars 2019: Κλυδωνίζεται η αίγλη του θεσμού και της Ακαδημίας

Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο αλλά περισσότερα τα “σκάνδαλα” που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την Ακαδημία Κινηματογράφου στην Αμερική, λίγες μόνο μέρες πριν τη φετινή απονομή.

Φέτος – που για την Ελλάδα η απονομή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των υποψηφιοτήτων του Γιώργου Λάνθιμου– τα σημάδια ότι ο θεσμός των Oscars περνάει πραγματική κρίση είναι εμφανή.

Ήταν 12 δύσκολοι μήνες για την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που καλείται να αποκαταστήσει τη δόξα της ετήσιας τελετής απονομής των βραβείων της και να αναδείξει τη βραδιά σε μια must-see εκδήλωση.

Και αυτό με δεδομένο ότι τα περυσινά ποσοστά τηλεθέασης στις ΗΠΑ κατακρημνίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων το εποχών.

Τα λάθη της Ακαδημίας

“Φέτος, κρισιμότερο ερώτημα από το ποιος θα κερδίσει στα Oscars είναι τι συμβαίνει στην Ακαδημία;”, δήλωσε ο δημοσιογράφος Τομ Γκρέι, του αμερικανικού περιοδικού Variety, ειδικός για τα βραβεία του Χόλιγουντ. “Υπήρξαν ένα σωρό λάθη. Αισθάνομαι ότι (στην Ακαδημία) παιδεύονται και ενεργούν κυριευμένοι από απελπισία”, ανέφερε.

Πρώτα η κατακραυγή που προκάλεσε η πρόταση να εισαχθεί νέα κατηγορία βραβείου για την “πιο δημοφιλή ταινία της χρονιάς”, μετά το φιάσκο γύρω από τον προτεινόμενο οικοδεσπότη της βραδιάς Kevin Hart και έναν μήνα πριν από τη βραδιά απονομής η κατηγορία σε βάρος των διοργανωτών ότι εκφόβισαν διασημότητες.

Την καταγγελία έκανε το Σωματείο των Αμερικανών Ηθοποιών ότι η Ακαδημία ασκεί πιέσεις σε διασημότητες να μην παραστούν σε ανταγωνιστικές των Oscars τελετές απονομής βραβείων.

Την περασμένη εβδομάδα, μια ακόμη καταιγίδα ξέσπασε.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης για τη μικρότερης διάρκειας 91η τελετή απονομής, διατυπώθηκε το σχέδιο να ανακοινωθούν και απονεμηθούν τέσσερα Oscars κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών διαλειμμάτων.

Τελικά, όπως σας έχουμε ήδη γράψει, η Ακαδημία πήρε πίσω αυτή την απόφαση, μετά την κατακραυγή μεγάλων ονομάτων.

Oscars 2019: Γιατί διαμαρτυρήθηκαν Clooney, Pitt και De Niro;

Η σκληρή κριτική από τα Μέσα

“Η Ακαδημία έχει εγκλωβιστεί μεταξύ του ρόλου της ως ενός σεβαστού θεσμού που επί σχεδόν έναν αιώνα απονέμει τιμές στον κινηματογράφο και της ζήτησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του εντατικού ρυθμού 24ωρης ενημέρωσης επτά ημέρες την εβδομάδα και των απαιτήσεων για ποσοστά τηλεθέασης”, δήλωσε η Σάρον Ουάξμαν, ιδρύτρια και αρχισυντάκτρια του ιστότοπου The Wrap που καλύπτει την ειδησεογραφία του Χόλιγουντ και γενικότερα της βιομηχανίας του θεάματος.

Η Ακαδημία δεν απάντησε στον σχολιασμό αυτό αλλά σε επιστολή προς τα μέλη της την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι οι παραγωγοί της βραδιάς “προσδίδουν ιδιαίτερη προσοχή και σημασία τόσο στην ιστορία των Oscars  όσο και στο μεγάλο παγκόσμιο κοινό μας”.

Πηγή: ΑΠΕ