Βραβεία César: Αποχώρησαν οι γυναίκες ηθοποιοί μετά την βράβευση του Roman Polanski
Κόσμος

Βραβεία César: Αποχώρησαν οι γυναίκες ηθοποιοί μετά την βράβευση του Roman Polanski

Βραβεία César: Αποχώρησαν οι γυναίκες ηθοποιοί μετά την βράβευση του Roman Polanski

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης

Στο στόχαστρο βρίσκεται αυτήν την περίοδο ο πασίγνωστος σκηνοθέτης Roman Polanski έπειτα από τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση που αντιμετωπίζει.

Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στην γαλλική πρωτεύουσα η τελετή απονομής των βραβείων César και το βραβείο της καλύτερης ταινίας απονεμήθηκε στο “Κατηγορώ” του Roman Polanski.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε μεγάλο κλίμα αγανάκτησης από τις γυναίκες που παρευρίσκονταν στην αίθουσα, οι οποίες αποφάσισαν να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του Γαλλοπολωνού σκηνοθέτη.

Δυο ώρες πριν ξεκινήσει η τελετή πολλοί διαδηλωτές -εκ των οποίων περισσότερες γυναίκες- πήγαν στον χώρο και με την χρήση καπνογόνων φώναζαν συνθήματα κατά του Polanski, ωστόσο δεν κατάφεραν να προχωρήσουν στα ενδότερα εξαιτίας της μεγάλης αστυνομικής δύναμης που παρευρίσκετο και των μεταλλικών φρακτών που είχαν τοποθετηθεί.

Ο Polanski είχε ήδη ανακοινώσει πως δεν θα δώσει το “παρών” στην τελετή εξαιτίας της δημόσιας κατακραυγής και λιντσαρίσματος προς το πρόσωπό του, όπως και όλοι οι συνεργάτες του στην ταινία.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο 86χρονος σκηνοθέτης κατηγορείται για τον βιασμό μιας 13χρονης στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ενώ πέρυσι και η Γαλλίδα φωτογράφος Valentine Monnier τον κατηγόρησε ότι την βίασε το 1975, όταν ήταν 18 ετών. Ωστόσο ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες.

Ανάμεσα στις γυναίκες που έφυγαν από την αίθουσα στο άκουσμα της βράβευσης του Polanski ήταν και η Γαλλίδα ηθοποιός, Adele Haenel, η οποία είχε αποκαλύψει ένα χρόνο πριν την σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί, όταν ήταν παιδί από τον σκηνοθέτη, Christophe Ruggia.

Πέρυσι η Αμερικανική Ακαδημία των Oscars απέκλεισε τον Polanski εξαιτίας των όσων ακούγονταν για το όνομά του, ενώ και οι επικεφαλής του Φεστιβάλ της Βενετίας είχαν αποδοκιμαστεί έντονα επειδή περιέλαβαν το “Κατηγορώ” στο πρόγραμμά τους.