Μπλεγμένη σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας η Kim Kardashian; Τι συμβαίνει με το τμήμα του αγάλματος της «Σάμιας Αθηνάς του Μύρωνα»;
Κόσμος

Μπλεγμένη σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας η Kim Kardashian; Τι συμβαίνει με το τμήμα του αγάλματος της «Σάμιας Αθηνάς του Μύρωνα»;

Μπλεγμένη σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας η Kim Kardashian; Τι συμβαίνει με το τμήμα του αγάλματος της «Σάμιας Αθηνάς του Μύρωνα»;

Η ίδια αρνείται κάθε εμπλοκή με το ρωμαϊκό αγαλματίδιο;

Τρεχάματα με τον νόμο φαίνεται ότι είχε η Kim Kardashian σε μια παράξενη υπόθεση που αφορά στην αγορά ενός «κλεμμένου» ρωμαϊκού αντίγραφου ενός αρχαιοελληνικού γλυπτού.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η διάσημη τηλεπερσόνα εμπλέκεται σε μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας για ένα αρχαίο ρωμαϊκό αγαλματίδιο το οποίο ήταν μέρος ενός φορτίου αξίας 750.000 δολαρίων στο όνομά της και το οποίο κατάσχεσαν οι τελωνειακές αρχές το 2016 διότι το γλυπτό «εκλάπη, πωλήθηκε λαθραία και εξήχθη παράνομα από την Ιταλία».

Πρόκειται για ένα γλυπτό από ασβεστόλιθο, που χρονολογείται περίπου στον 1ο αιώνα μ.Χ. δείχνει το κάτω μέρος ενός γυναικείου σώματος και ονομάζεται «Τμήμα της Σάμιας Αθηνάς του Μύρωνα». Η Kim αρνείται κάθε εμπλοκή της στη συγκεκριμένη υπόθεση, με το γλυπτό να εισέρχεται στο Λος Άντζελες το 2016, όταν η ίδια και ο Kanye West ανακαίνιζαν το σπίτι τους στο Καλαμπάσας.

Την ανακαίνιση του σπιτιού είχα αναλάβει ο διάσημος Βέλγος διακοσμητής και έμπορος έργων τέχνης Axel Vervoordt, το όνομα του οποίου βρίσκεται στα δικαστικά έγγραφα μαζί με το όνομα της 40χρονης.

«Η Kim δεν αγόρασε ποτέ το έργο και αυτή είναι η πρώτη φορά που πληροφορείται την ύπαρξή του. Πιστεύουμε ότι κάποιος το αγόρασε χρησιμοποιώντας το όνομά της χωρίς να έχει δώσει την έγκρισή της και, επειδή δεν παραδόθηκε ποτέ, δεν γνώριζε τίποτα για τη συναλλαγή. Ενθαρρύνουμε την διεξαγωγή έρευνας και ελπίζουμε το έργο να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες του», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Kardashian στη βρετανική εφημερίδα στη Daily Mail.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Vervoordt αγόρασε ένα άγαλμα τον Νοέμβριο του 2012 από την Galerie Chenel στο Παρίσι, η οποία ειδικεύεται σε ρωμαϊκές αρχαιότητες. Το άγαλμα ήταν μέρος μιας «παλιάς γερμανικής συλλογής, και ότι είχε αγοραστεί πριν το 1980», ενώ η αξία του δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο αποτελούσε μέρος ενός φορτίου 5,5 τόνων, που αναφερόταν ότι περιείχε 40 αντίκες, έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα συνολικής αξίας 745.882 δολαρίων.

Έναν μήνα μετά, οι ιταλικές Αρχές δήλωσαν ότι υπάρχουν στοιχεία πως το συγκεκριμένο άγαλμα συμπεριλαμβανόταν στο stand του Vervoordt σε μια έκθεση τέχνης στο Μάαστριχτ τον Μάρτιο του 2011, δηλαδή περισσότερο από έναν χρόνο πριν από την ημερομηνία που υποτίθεται ότι το αγόρασε.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ένας αρχαιολόγος από το υπουργείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Ιταλίας το εξέτασε και σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, συμπέρανε ότι «το άγαλμα της εναγομένης υπάγεται στην κλασική τεχνοτροπία της Πεπλοφόρου (αρχές και μέσα της περιόδου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) και αποτελεί αντίγραφο ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος». Παράλληλα, κατέληξε ότι πρόκειται για το ίδιο γλυπτό με αυτό που εμφανίστηκε στην έκθεση τέχνης το 2011, και όχι με εκείνο που αγοράστηκε στο Παρίσι έναν χρόνο μετά.

Δεδομένου ότι το άγαλμα δεν εισήχθη στη χώρα νομίμως,  ο αρχαιολόγος διατύπωσε την εκτίμηση ότι το γλυπτό «εκλάπη, πωλήθηκε λαθραία και εξήχθη παράνομα από την Ιταλία», με τις ιταλικές αρχές να απαιτούν τον επαναπατρισμό του.