Εκλογές 2019: Ποιος φοβάται την απλή αναλογική;
Πολιτική

Εκλογές 2019: Ποιος φοβάται την απλή αναλογική;

Εκλογές 2019: Ποιος φοβάται την απλή αναλογική;

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής θα είναι, αναμφίβολα, μια από τις βασικές νέες εισόδους για το 2019 στην πολιτική σκηνή. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου θα γίνουν με το νέο σύστημα του Κλεισθένη που είναι σύστημα απλής και ανόθευτης αναλογικής.

Πέρα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛ. Σταμάτης Μαλέλης, άφησε χθες ανοιχτό παράθυρο για διενέργεια και εθνικών εκλογών με απλή αναλογική, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου μεν, αλλά με ισχύ από τις μεθεπόμενες εκλογές. «Δεν θα φοβηθούμε να πάμε σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική ακόμη και αν δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ, δεν θα συνεργαστούμε με μια κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη που θα φέρει τον όλεθρο. Θέλουμε προοδευτική διακυβέρνηση. Εάν δεν μπορούμε να προωθήσουμε τη δική μας ατζέντα, δεν έχει νόημα για εμάς οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία», είπε συγκεκριμένα χθες ο κ. Μαλέλης (Στον Ρ/Σ/ News247). Επιχειρώντας να ξορκίσει τη λογική των ίσων αποστάσεων, ο κ. Μαλέλης προκάλεσε συζητήσεις, σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί σε ένα πιο αριστερόστροφο κοινό.

Πώς λειτουργεί η απλή αναλογική

Η απλή αναλογική είναι το απλούστερο εκλογικό σύστημα. Μόνος περιορισμός για τις εθνικές εκλογές είναι το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Πρακτικά, η κατανομή των εδρών προκύπτει με πολύ απλό τρόπο: είναι το γινόμενο του πολλαπλασιασμού «ποσοστό κόμματος» επί τον «συνολικό αριθμό εδρών». Όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, λοιπόν, αν ένα κόμμα πάρει 20% στις εκλογές, τότε έχουμε 20/100 Χ 300»=60 έδρες. Είναι σαφές ότι με την απουσία του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα που προβλέπεται στον ισχύοντα εκλογικό νόμο, η αυτοδυναμία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, μιας και το πρώτο κόμμα θα πρέπει να ξεπεράσει με σαφήνεια το 40% και να προσεγγίζει την περιοχή του 50%. Πρακτικά, σε αυτό το κατακερματισμένο πολιτικό περιβάλλον, οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα είναι μονόδρομος και μπορεί να μην αρκούν καν οι δικομματικές κυβερνήσεις.

Τι θα γίνει σε δήμους και περιφέρειες

Στους δήμους και στις περιφέρειες, τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίεργα. Στους δήμους δεν υπάρχει όριο εισόδου της τάξης του 3%, αν και οι έδρες στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια είναι σημαντικά λιγότερες σε σχέση με τη Βουλή. Μια βασική καινοτομία του Κλεισθένη, όμως, είναι ότι όλες οι έδρες θα μοιράζονται με βάση τα ποσοστά του πρώτου γύρου και δεν θα μένει ένας αριθμός εδρών «κάβα» για τον νικητή του δεύτερου γύρου. Η κατανομή γίνεται με τον ίδιο κανόνα, όπως για τις εθνικές εκλογές, δηλαδή «ποσοστό κόμματος» επί τον «συνολικό αριθμό εδρών» και μετά, οι αδιάθετες έδρες, πάνε στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Η ύπαρξη αυτού του συστήματος, συνεπώς, εξηγεί γιατί υπάρχει τέτοιο κομφούζιο υποψηφιοτήτων, ειδικά στους δήμους, καθώς θα απαιτηθούν συμφωνίες συνεργασίας για την επόμενη μέρα και όλο και περισσότεροι θέλουν μερίδιο από την πίτα.