Στα πρώτα χρόνια της κρίσης, στα μέσα του 2010, μια τηλεοπτική σειρά με νέους ηθοποιούς έκανε την εμφάνισή της και γνώρισε σχετική επιτυχία: ήταν η «Γενιά των 592 ευρώ», στην οποία πρωταγωνιστούσαν 6 νέοι άνθρωποι που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα στη μνημονιακή Ελλάδα με τον βασικό μισθό και τις υπέρμετρες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Σήμερα, μπορεί να μην πρόκειται για σίριαλ, αλλά ο πρωθυπουργός έσπευσε να ανακοινώσει μια νέα «γενιά»: αυτή των 650 ευρώ. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε χθες, την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα σημερινά του επίπεδα, συνδυαστικά με την κατάργηση του «υποκατώτατου» μισθού: έτσι, για όλους τους εργαζομένους, το ποσό του κατώτατου μισθού θα διαμορφωθεί στα 650 ευρώ μικτά, κατά τι καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

Το μήνυμα της κυβέρνησης

Κατ’ αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι προσπαθεί να ενισχύσει «τους πολλούς». Άλλωστε, όπως λέγεται από κυβερνητικά χείλη, το μέτρο θα αφορά περί τα 600.000 άτομα, ενώ άμεσα θα επηρεαστούν και περίπου άλλοι 200.000 δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων. Πρόκειται, λοιπόν, για ανθρώπους που εντοπίζονται στα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα και βρίσκονται διαχρονικά στο επίκεντρο του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Σε αυτά τα κοινωνικά στρώματα, άλλωστε, θα απευθύνονται και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που έπονται, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχει κλειδώσει, αλλά και το νομοσχέδιο για την επιδότηση ενοικίου.

Σημειωτέον, ο κ. Τσίπρας έχει υπογραμμίσει ότι, εφόσον η κυβέρνησή του παραμείνει στην εξουσία, θα καταφέρει να ανατρέψει και την αρνητική ρύθμιση που έχει προνομοθετηθεί για τις αρχές του 2020 αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου. Είναι, δε, σαφές ότι αυτό θα είναι και ένα από τα εκλογικά διακυβεύματα.

Η ώρα της εξόδου στις αγορές

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να παγιώσει την άποψη ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου που θα ολοκληρωθεί σήμερα, μετά από προετοιμασίες εβδομάδων στον ΟΔΔΗΧ και σε συνεργασία με τους αναδόχους της έκδοσης που ανακοινώθηκαν χθες. Οι συνθήκες για την έκδοση θεωρούνται καλές, λόγω και της θετικής δημοσιότητας που έχει η χώρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στόχος είναι να αντληθούν περί τα 2 δισεκατομμύρια.