Νίκος Μανιαδάκης: Από προστατευόμενος «Γιάννης Αναστασίου», κατηγορούμενος για δωροδοκία
Πολιτική

Νίκος Μανιαδάκης: Από προστατευόμενος «Γιάννης Αναστασίου», κατηγορούμενος για δωροδοκία

Νίκος Μανιαδάκης: Από προστατευόμενος «Γιάννης Αναστασίου», κατηγορούμενος για δωροδοκία

Όταν έσκασε η υπόθεση της Novartis, τον Φεβρουάριο του 2018, όλη η πολιτική πιάτσα προσπαθούσε να καταλάβει ποιοι κρύβονταν πίσω από τα ψευδώνυμα των προστατευόμενων μαρτύρων «Αικατερίνη Κελέση», «Μάξιμος Σαράφης» και «Ιωάννης Αναστασίου». Για την περίπτωση του Αναστασίου, από νωρίς κατέστη σαφές ότι πρόκειται για κάποιον τεχνοκράτη του χώρου της υγείας, ο οποίος, πέρα από «μίζες», περιέγραφε στις εισαγγελικές αρχές τον τρόπο που γινόταν η τιμολόγηση του φαρμάκου-και συνεπακόλουθα η χειραγώγησή της-στην Ελλάδα.

Το όνομα του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη, συνεπώς, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, όταν συνελήφθη παραμονή Πρωτοχρονιάς στο αεροδρόμιο, πριν πετάξει για ευρωπαϊκό προορισμό, ενώ προηγουμένως είχε στείλει μέρος της οικοσκευής του με μεταφορική εταιρεία στον προορισμό του. Ο κ. Μανιαδάκης, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ειδικευμένος κυρίως στα οικονομικά της Υγείας, αλλά και με επιχειρηματική δραστηριότητα, θεωρείτο εξ αρχής πρόσωπο-κλειδί στην αποκάλυψη των πολύπλευρων πτυχών της υπόθεσης Novartis, μιας και ο χώρος του φαρμάκου θεωρείται πολυδαίδαλος.

Από προστατευόμενος, κατηγορούμενος

Η σύλληψη του Μανιαδάκη και η διαρροή από εισαγγελικές πηγές ότι, μετά τις γιορτές, θα κινείτο ποινική δίωξη εναντίον του, τον καθιστούν από προστατευόμενο, κατηγορούμενο. Το κατηγορητήριο επιδόθηκε στους συνηγόρους του κ. Μανιαδάκη και σχετίζεται με καταγγελία έτερου προστατευόμενου μάρτυρα ότι έλαβε και αυτός ποσό ως μίζα. Πάντως, όπως προκύπτει από νομικούς κύκλους, όταν έγινε η σύλληψή του στο αεροδρόμιο δεν υπήρχε ένταλμα εις βάρος του και, συνεπώς, δεν υπήρχε περίπτωση ισχύος κανενός περιοριστικού όρου. Μάλιστα, ο δικηγόρος του κ. Μανιαδάκη, Θεόδωρος Μαντάς, υπογραμμίζει ότι οι εισαγγελικές αρχές ήταν ενήμερες για την αναχώρηση του πελάτη του, ο οποίος ταξίδευε τακτικά για επαγγελματικούς λόγους. Ο ίδιος ο κ. Μανιαδάκης, δε, υπογραμμίζει μιλώντας στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος χθες, ότι είχε ο ίδιος ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές, σε ραντεβού που έκανε μαζί τους στις 27 και 28 Δεκεμβρίου.

Παντρεμένος με την τραγουδίστρια Χριστίνα Φαρμάκη, ο καθηγητής κ. Μανιαδάκης είναι γνωστό ότι διήγε πολυτελή βίο. Τώρα, από εκεί που περιέγραφε πώς γινόταν η χειραγώγηση του φαρμάκου και πώς κυκλοφορούσαν μίζες δισεκατομμυρίων στο σύστημα, καίτοι δεν μπόρεσε ποτέ να τεκμηριώσει επαρκώς με στοιχεία τα όσα έλεγε, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Ερωτήματα

Για την περίπτωση του κ. Μανιαδάκη, πάντως, προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Αρχικά, ένα κεντρικό ερώτημα είναι, γιατί οι μαρτυρικές καταθέσεις που έδινε ως τον Φεβρουάριο του 2018 θεωρούνταν τότε αξιόπιστες και σήμερα όχι. Ένα ακόμα ερώτημα είναι, αν ο κ. Μανιαδάκης «πιέστηκε» να πει πράγματα που δεν μπορούσε να στοιχειοθετήσει. Ο ίδιος, δε, σε χθεσινή του συνέντευξη υποστηρίζει ότι πιεζόταν να μιλήσει για χρηματισμό των κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα.

Ενδιαφέρον, δε, ήταν και το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας στις αρχές Νοεμβρίου, όπου γινόταν λόγος για προστατευόμενο μάρτυρα που λέει στις αμερικανικές αρχές πράγματα που δεν λέει στις ελληνικές, με αποτέλεσμα σχεδόν να προαναγγέλλεται η άρση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρος. Βεβαίως και για τον ίδιο γεννάται το ερώτημα, γιατί απέστειλε μέρος της οικοσκευής του στο εξωτερικό, εφόσον διατηρούσε τον χαρακτήρα του προστατευόμενου μάρτυρα, έστω και αν δύσκολα… αποδρά κανείς, κάνοντας παράλληλα και μετακόμιση.