Την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων επισήμαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας «ΓΕΦΥΡΑ», υπογραμμίζοντας τόσο την έκρηξη του ακροδεξιού λαϊκισμού πανευρωπαϊκά όσο και τη μετατόπιση της ΝΔ προς πιο συντηρητικές θέσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι υπογραφές 100 και πλέον πολιτών που στηρίζουν τη διακήρυξη της πρωτοβουλίας, οι εκπρόσωποι της «ΓΕΦΥΡΑΣ», μεταξύ άλλων, τόνισαν:

«Είμαστε μια πρωτοβουλία πολιτών που καταθέτουμε ένα κοινό πλαίσιο για τη σύγκληση των προοδευτικών δυνάμεων δεν είμαστε κόμμα ή πολιτική κίνηση και δεν θέλουμε να γίνουμε, επιδιώκουμε να διευκολύνουμε την κοινωνική και πολιτική όσμωση μέσω προγραμματικών συγκλίσεων», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου εκ των ομιλητών του πάνελ. Τόνισε πως η επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος για να μπει ένα φρένο στα όσα απειλούν σήμερα την Ευρώπη με τις ακραίες ανισότητες και την ανεργία που δίνει έδαφος στην Ακροδεξιά και τη δημαγωγία. «Χρειαζόμαστε ισχυρή αλληλέγγυα Ευρώπη» τόνισε ο κ. Παναγιώτου.

Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας πως πιέζεται ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό του προέδρου της και τον εθνικισμό του Αντώνη Σαμαρά. Τέλος, κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να συμπορευτεί στη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου και να σταματήσει, όπως είπε, να βάζει πλάτη στη δεξιά παλινόρθωση.

Μουζέλης: «Πυρήνας του προοδευτικού πόλου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο LSE, Νίκος Μουζέλης, υπογράμμισε πως ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συμμετάσχει όσο μπορεί στη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου και τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν «οι δύο βαρβαρότητες, ο λαϊκισμός και ο νεοφιλελευθερισμός». Ζήτησε, μάλιστα, αυτός ο διάλογος να μην εξαντληθεί στις εκλογές, αλλά να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου γιατί, όπως είπε, εάν αυτό το εγχείρημα πετύχει «θα αλλάξει την οργάνωση και τον πολιτισμό του κομματικού συστήματος», τονίζοντας ότι «προϋπόθεση για να πετύχει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ -που είναι ο πυρήνας αυτού του προοδευτικού πόλου- να μην προσπαθήσει να εντάξει στον κομματικό μηχανισμό αυτές τις κινήσεις πολιτών και να μην γίνουν παρακλάδια του κόμματος».

Την ανάγκη να μην περιοριστεί η συζήτηση αυτή μόνο στο χρόνο έως τις εκλογές επισήμανε και από την πλευρά του ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος. «Κάθε εποχή έχει καινούργια προβλήματα που ζητούν και καινούργιες απαντήσεις και, κάπως έτσι, συγκροτούνται οι πολιτικές δυνάμεις», είπε και πρόσθεσε: «Διαπιστώνουμε ότι αυτή η κρίση ήταν αποτέλεσμα παραγωγικής καθίζησης της ελληνικής κοινωνίας. Η Ελλάδα συνθλίβεται ανάμεσα σε έναν υπεραναπτυγμένο βορρά και σε τρίτες χώρες φθηνής παραγωγής. Αυτή η διαδικασία υποκίνησε την κρίση».

«Η νέα κανονικότητα είναι κανονικότητα κρίσεων και αστάθειας», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του για να υπογραμμίσει και αυτός με τη σειρά του την άνοδο της Ακροδεξιάς και «την επιμονή της Ευρώπης σε συνταγές λιτότητας».

Ρεπούση: «Χρειάζεται εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο»

Την άνοδο της Ακροδεξιάς επισήμανε και η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Μαρία Ρεπούση, υπενθυμίζοντας πως η ανανεωτική Αριστερά, από την οποία προέρχονται και η ίδια και αρκετοί από τους υπογράφοντες την πρωτοβουλία, στηρίζει το κοινωνικό κράτος και είναι σταθερά προσανατολισμένη αυτό. «Χρειάζεται εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Έχουμε απέναντι μας τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς που καταβροχθίζουν την παραδοσιακή δεξιά», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Ρεπούση και επισήμανε τον κίνδυνο να δούμε ένα Ευρωκοινοβούλιο στο οποίο οι ακροδεξιές δυνάμεις θα αθροίζουν ποσοστό άνω του 20%. «Η μόνη στρατηγική είναι η αλλαγή και η στροφή της Ευρώπης σε μια Ευρώπη που νοιάζεται για τους πολίτες της», είπε η κ. Ρεπούση και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου.

Το στέλεχος της Κεντροαριστεράς, Νίκος Μπίστης, επισήμανε πως αυτή η πρωτοβουλία είναι η αρχή για να συνυπάρξουν όσες πρωτοβουλίες και αν προκύψουν στην πορεία. Εμφανίστηκε πεισμένος πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης και χαρακτήρισε λανθασμένη την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «κεντροποιηθεί». «Δείτε τι συμβαίνει σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι μια κεντρώα πολιτική αλλά μια λογική αριστερά πολιτική» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αυτός είναι ο δρόμος και θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις», κατέληξε ο κ. Μπίστης.

Κριτική στο ΚΙΝΑΛ

Το ζήτημα της ανόδου της Ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, επισήμανε και ο τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου. «Είμαστε σε μια περίοδο εθνικών περιχαρακώσεων, Ορμπανοποίησης του ΕΛΚ και της ΝΔ, η οποία σύρεται από ένα υπολογίσιμο κομμάτι της», είπε και αναρωτήθηκε εάν θέλει ή εάν μπορεί η σημερινή ηγεσία της ΝΔ να σταματήσει αυτή τη διολίσθηση. Ο κ. Παπαϊωάννου άσκησε σκληρή κριτική στο ΚΙΝΑΛ και για τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κριτικός εμφανίσθηκε και για όψεις του κυβερνητικού έργου, καθώς και για τη σύμπλευση με τους ΑΝΕΛ. «Η συζήτηση για πρόσωπα και μεταγραφές ενισχύουν την απαξίωση της πολιτικής και η σκανδαλολογία ενισχύει την Ακροδεξιά», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπαϊωάννου.

Από την πλευρά της, η πρώην αναπληρώτρια γραμματέας της ΓΣΕΕ, Φωτεινή Σιάνου, στη σκιά της ανόδου του ακροδεξιού κόμματος «Vox» στην Ισπανία, υπογράμμισε τη σοβαρή απειλή κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και τη ραγδαία συντηρητικοποίηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ