Αν οι εθνικές εκλογές γίνουν τον Μάιο και μάλιστα την Κυριακή 19 Μαΐου, τότε θα συμπέσουν με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κι όμως, αυτό το μέχρι πρότινος «λογικό» σενάριο, προκειμένου να μην «υπερφορτωθεί» το σύστημα με ταυτόχρονη διεξαγωγή όλων των εκλογών στις 26 Μαΐου, οπότε και είναι προγραμματισμένες και οι Ευρωεκλογές, είναι άκρως αδόκιμο, όπως έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες, με βάση παρατήρηση πολύπειρου κοινοβουλευτικού παράγοντα.
Ας το δούμε με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα.
Αν κάποιος είναι ετεροδημότης, στις εθνικές εκλογές μπορεί να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του, σε τμήμα ετεροδημοτών, αλλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζει εκεί που έχει τα εκλογικά του δικαιώματα. Με άλλα λόγια, αν π.χ. κάποιος είναι δημότης Λάρισας, θα μπορεί μεν στις εθνικές εκλογές να ψηφίσει στην Αθήνα, αλλά για να λάβει μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει την ίδια μέρα να μεταβεί στον τόπο καταγωγής του.
Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, είναι μάλλον εξαιρετικά απίθανο να κάνει κανείς αυθημερόν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα, στην καλύτερη περίπτωση, προκειμένου να ψηφίσει σε όλες τις κάλπες.
Με τη χώρα να έχει μπει για τα καλά σε εκλογικό κύκλο και σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, είναι σαφές ότι τα σενάρια δίνουν και παίρνουν ως προς τον χρόνο των εκλογών. Για παράδειγμα, η συγκεκριμένη αδυναμία που διαπιστώνουν πλέον και τα κυβερνητικά στελέχη σε ό,τι αφορά την περίπτωση των ετεροδημοτών, είναι ένα ισχυρό αντεπιχείρημα για εκλογές εκείνη την Κυριακή του Μαϊου.
Μάιος ή Οκτώβριος;
Μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, υπάρχουν υποστηρικτές και των δύο σεναρίων: και των εκλογών τον Μάιο και των εκλογών τον Οκτώβριο. Καθένας έχει μια διαφορετική επιχειρηματολογία, αν και αποφάσεις από τη μεριά του πρωθυπουργού δεν έχουν ακόμα ληφθεί. Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να «κάτσει» λίγο ο πολιτικός αναβρασμός των ημερών και να δρομολογηθούν τα επόμενα «θετικά» νομοσχέδια που έχει προγραμματίσει, ώστε να αποκαταστήσει την «επαφή» του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα με τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι «αποφασιστικής σημασίας» μετρήσεις μάλλον θα γίνουν αργότερα, στις αρχές Μαρτίου, όταν και εκτιμάται ότι θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Σε αυτό το σενάριο, δε, συντείνουν και κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης που αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Τσίπρας αμφιταλαντεύεται ακόμα.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, φέρεται σε συνομιλητές του να επιμένει στο σενάριο του Οκτωβρίου, παίρνοντας το ρίσκο μιας ήττας στις ευρωεκλογές, καθώς εκτιμά ότι για να «γυρίσει το παιχνίδι» απαιτείται ακόμα χρόνος, έστω και αν πιστεύει ότι η διαφορά με τη ΝΔ δεν είναι τόσο μεγάλη όση αποτυπώνουν οι έρευνες κοινής γνώμης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.