Το βολικό διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου και οι δύο πλειοψηφίες στη Βουλή
Πολιτική

Το βολικό διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου και οι δύο πλειοψηφίες στη Βουλή

Το βολικό διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου και οι δύο πλειοψηφίες στη Βουλή

Το διαζύγιο των ΑΝΕΛ είχε προαναγγελθεί, συνεπώς ουδεμία έκπληξη. Η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, επίσης, είχε προαναγγελθεί, συνεπώς και ως προς αυτό ουδεμία έκπληξη. Όσο για τους χαμηλούς τόνους και τον ήπιο χαρακτήρα του διαζυγίου, ε, ούτε αυτό ήταν έκπληξη μετά την υπαναχώρηση του Πάνου Καμμένου από τους υψηλούς τόνους που είχε υιοθετήσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι δύο πλειοψηφίες του Τσίπρα

Στην ουσία του… χωρισμού τώρα, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος φαίνεται πως, δεδομένων των συνθηκών, έκαναν την καλύτερη δυνατή γι’ αυτούς μοιρασιά, στη δεδομένη χρονική συγκυρία. Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι υπάρχει η σχετική πλειοψηφία για την υπερψήφιση της ψήφου εμπιστοσύνης, διαδικασία που κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης: οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, οι 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις, αλλά και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, είναι με βάση τους υπολογισμούς τα πρόσωπα που προσμετρώνται. Περισσότεροι δεν χρειάζονται και για λόγους πολιτικής νομιμοποίησης το 151 που επεδίωκε η κυβέρνηση επιτυγχάνεται.

Επίσης, επιτυγχάνεται άνετη πλειοψηφία, με τις ψήφους 4 βουλευτών του Ποταμιού, της κ. Παπακώστα και εκ των ΑΝΕΛ της κ. Κουντουρά και του κ. Παπαχριστόπουλου αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών που θα ακολουθήσει, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Άλλωστε, σχέδιο της κυβέρνησης είναι να εισαγάγει με τη διαδικασία του επείγοντος τη Συμφωνία, η οποία θα φτάσει με ρηματική διακοίνωση στο ελληνικό ΥΠΕΞ τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ουδέν κακό, αμιγές καλού για τους ΑΝΕΛ

Για τους ΑΝΕΛ, η κατάσταση είναι το βέλτιστο σενάριο, με δεδομένο τον αυτοεγκλωβισμό του Πάνου Καμμένου. Δεν έθεσε κομματική πειθαρχία ως προς την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και θα διαγράψει όσους υπουργούς του παραμείνουν στις θέσεις τους, παρά την απόσυρση του κόμματος, άρα, κατά πάσα πιθανότητα, την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη.

Εφόσον δεν διαγράψει τους βουλευτές του Θανάση Παπαχριστόπουλο και Κώστα Ζουράρι, διατηρεί τον αριθμό βουλευτών που απαιτείται για να έχει Κ.Ο. και, την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο κάνει κινήσεις προσέγγισης με άλλους βουλευτές, με το όνομα του Νίκου Νικολόπουλου να ακούγεται έντονα, αν και ο ίδιος το διαψεύδει.

Οι μόνοι 3 που είναι σίγουροι από τους ΑΝΕΛ ως προς τη σκληρή στάση είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης, ενώ θα αποχωρήσει και ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υποδομών Νίκος Μαυραγάνης. Έτσι, οι ΑΝΕΛ ως τις εκλογές θα μπορούν να πορεύονται με το χαρτί της Μακεδονίας, αλλά και με δεδομένο ότι δεν οδηγήθηκαν σε ολική ρήξη με την κυβέρνηση, μιας και θα ψηφίζουν νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο που θα έρθουν το επόμενο διάστημα.

Ώρα ανασχηματισμού

Ένα ακόμα ζήτημα που θα μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι ο ανασχηματισμός. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός ήθελε, ούτως ή άλλως, να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οπότε η αποχώρηση βουλευτών των ΑΝΕΛ ήταν απλώς η θρυαλλίδα.

Λογικά, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν μετά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί η αντικατάσταση του Πάνου Καμμένου στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη. Κατά πληροφορίες, η κ. Κουντουρά δεν θα αποχωρήσει από τη θέση της, ενώ μένει να φανεί τι θα γίνει με τον κ. Κόκκαλη.

Οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ υφυπουργοί που δεν είναι, όμως, βουλευτές, Τέρενς Κουίκ και Μαρίνα Χρυσοβελώνη δεν αποχωρούν οικειοθελώς. Θα πρέπει, συνεπώς, να καλυφθεί και το κενό του κ. Μαυραγάνη, αλλά και τα κενά που αφήνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Κατερίνα Νοτοπούλου και Νάσος Ηλιόπουλος.

Ευρύτερα, πάντως, ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει Κεντροαριστερή νότα στο νέο σχήμα. Από το εύρος του ανασχηματισμού, βέβαια, από αν θα είναι, δηλαδή, δομικός ή διορθωτικός, για να καλυφθούν τα κενά, θα δοθεί και ένα μήνυμα για το αν οι κάλπες θα στηθούν Οκτώβριο, όπως είναι το πρωταρχικό πλάνο του κ. Τσίπρα, ή τον Μάιο…