Τι θα λέγατε μπροστά από ένα λαχταριστό κέικ, φτιαγμένο από βούτυρο εντόμων;

Σίγουρα θα υπήρχε κάποιος δισταγμός, ωστόσο, το περίεργο αυτό γλυκό είναι αποτέλεσμα εντατικών πειραματισμών μίας βέλγικης επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου Ghent και όχι κάποιου ευφάνταστου γκουρμέ σεφ.

Οι ερευνητές δούλεψαν με λίπος προνυμφών και άλλων εντόμων με σκοπό να αντικαταστήσουν το ζωικό βούτυρο σε βάφλες, κέικ και μπισκότα, αφού σύμφωνα με τις μελέτες τους το λίπος από τα έντομα είναι πιο βιώσιμο σε σχέση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

“Υπάρχουν πολλά θετικά πράγματα στη χρήση συστατικών από έντομα. Είναι πιο βιώσιμα, επειδή χρησιμοποιούν λιγότερα εδάφη από τα ζώα, είναι πιο αποδοτικά σε σχέση με αυτά που τρώνε και χρησιμοποιούν λιγότερο νερό για να παράγουν την ίδια ποσότητα σε βούτυρο”, ανέφερε η δόκτωρ Daylan Tzompa Sosa.

Στη συνέχεια το έδεσμα προσφέρθηκε σε καταναλωτές για να παρατηρηθούν οι αντιδράσεις τους και αυτό που προέκυψε είναι πως, όταν η ποσότητα του λίπους εντόμων στο γλύκισμα αναλογούσε στο ένα τέταρτο του βουτύρου γάλακτος δεν υπήρχε διαφορά στη γεύση, εντούτοις αυτό άλλαζε, όταν η αναλογία έφτανε σε 50-50.

Τέλος οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι τα τρόφιμα από έντομα είναι πλούσια πηγή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ίνες, ενώ θεωρούνται πιο φιλικά προς το περιβάλλον και μια οικονομικότερη εναλλακτική λύση έναντι άλλων ζωικών προϊόντων.

Πηγή: Reuters