Αν πιστεύατε ότι ο πατσάς είναι μόνο ελληνικό “έδεσμα” θα εκπλαγείτε να μάθετε ότι η 24η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πατσά. Το εντυπωσιακό είναι ότι πρόκειται για παγκόσμια ημέρα, καθώς το πιάτο τρώγεται σε πολλές βαλκανικές χώρες, αλλά και στην Αγγλία. Μάλιστα, η πρωτοβουλία για τον εορτασμό της μέρας ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία. Στις 24 Οκτωβρίου 1662, ο Άγγλος βουλευτής Samuel Pepys (1663-1703), συγγραφέας του πιο προβεβλημένου προσωπικού ημερολογίου στην Μεγάλη Βρετανία, έγραψε για ένα εξαιρετικό πιάτο, τον πατσά, που μαγείρεψε ο ίδιος και συνέφαγε με τη συμβία του. Ήταν δε γαρνιρισμένο με μουστάρδα.

 

Ένα πιάτο πατσά κάνει καλό στο στομάχι μετά το ξενύχτι

Ένα πιάτο πατσά κάνει καλό στο στομάχι μετά το ξενύχτι

 

Το αμφιλεγόμενο αυτό πιάτο γίνεται συνήθως από το στομάχι της αγελάδας ή από χοιρινό πόδι. Στην Ελλάδα συνοδεύεται από ένα μίγμα σκόρδου με λαδόξυδο. Αποτελεί “φάρμακο” μετά το ξενύχτι καθώς βοηθά το στομάχι να ηρεμεί. Επιπλέον είναι “φτωχό” σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνη Β12.