Αν έχεις ποτέ πονέσει το κεφάλι σου «χωρίς λόγο», αν ένιωσες ξαφνική εξάντληση μετά από μια έντονη παρουσίαση, ή αν η γιαγιά σου είπε «σε μάτιασαν παιδάκι μου», τότε έχεις μπει – χωρίς να το καταλάβεις – στον μαγικό κόσμο της πιο γνωστής ελληνικής δεισιδαιμονίας: του ματιάσματος!

Τι είναι το «κακό μάτι»;

Η πίστη στο «μάτι» αφορά την ιδέα πως ένα βλέμμα – ακόμα και γεμάτο θαυμασμό – μπορεί άθελά του να μεταδώσει αρνητική ενέργεια. Αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο και ζάλη μέχρι κακή τύχη και ατυχήματα.

Η φράση «με μάτιασες» χρησιμοποιείται όταν κάποιος νιώθει ανεξήγητη σωματική ή ψυχική δυσφορία, συνήθως μετά από έντονη προσοχή, κοπλιμέντα ή… ζήλια.

Από πού ξεκίνησε η πίστη στο μάτι;

Η ρίζα του ματιάσματος δεν είναι μόνο ελληνική – είναι αρχαία και διεθνής.
Στην Αρχαία Ελλάδα, φιλόσοφοι όπως ο Πλούταρχος μιλούσαν για την “ενεργή ματιά” που μπορεί να βλάψει. Στην Ανατολή, από τη Μεσοποταμία ως την Τουρκία, το «κακό μάτι» θεωρούνταν αιτία ασθένειας και κακοτυχίας.

Όμως στην Ελλάδα, η ιδέα ρίζωσε βαθιά: ο φθόνος, ο θαυμασμός χωρίς προστασία, ακόμα και η υπερβολική ομορφιά χωρίς «μάτι» για ξεκάρφωμα, θεωρούνταν επικίνδυνα.

Το «ματάκι», η μπλε προστασία

Το γνωστό μπλε ματάκι – που το φοράμε σε βραχιόλια, φυλαχτά ή το έχουμε σε μπρελόκ και καδράκια – λέγεται πως αντανακλά την αρνητική ενέργεια και την επιστρέφει πίσω.

Το χρώμα δεν είναι τυχαίο: το βαθύ μπλε (ή και το τιρκουάζ) συνδέεται με το νερό και την εξαγνιστική του δύναμη. Πιστεύεται ότι προστατεύει από τις «κακές δονήσεις» που έρχονται μέσω του βλέμματος.

Ξεμάτιασμα: η τελετή εξαγνισμού

Όταν κάποιος «ματιαστεί», ζητάει να τον ξεματιάσουν. Το ξεμάτιασμα είναι μια διαδικασία που συνδυάζει λόγια, πίστη και… λίγη μυστικοπάθεια.

Συνήθως γίνεται από κάποιον που «ξέρει» να λέει τη μυστική προσευχή. Κάποιες γιαγιάδες χρησιμοποιούν νερό και ελαιόλαδο για να διαπιστώσουν αν «πιάνει» το μάτι: αν το λάδι διαλυθεί, είναι σημάδι πως υπήρξε μάτιασμα.

Σε πιο light εκδοχή, αρκεί ένα «φτου να μην σε ματιάσω» για πρόληψη!

Το μάτι στη σύγχρονη εποχή

Πολλοί πλέον βλέπουν το «μάτι» όχι ως μαγεία, αλλά ως μορφή αρνητικής ενέργειας.
Έντονα βλέμματα, ζήλια, ανταγωνισμός ή υπερβολική έκθεση μπορεί να μας “ρίξουν” ψυχολογικά – ένα φαινόμενο που εξηγείται με όρους άγχους, συναισθηματικής πίεσης ή ακόμα και placebo.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση: μπορεί το μάτι να μην είναι επιστημονικά αποδείξιμο, όμως η ανάγκη μας να νιώθουμε προστασία – από βλέμματα ή vibes – είναι βαθιά ανθρώπινη.

Το «κακό μάτι» ίσως να είναι η πιο γνωστή και ανεπίσημη, ελληνική… «διάγνωση». Μπορεί να συνδυάζει παράδοση, φόβο, φαντασία και ενέργεια – αλλά το σίγουρο είναι ότι ακόμα και στο 2025, παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας κουλτούρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεμάτιασμα: Γιατί πρέπει να σου μάθουν την ευχή μόνο Μεγάλη Παρασκευή;