Χριστούγεννα θα πει πλουσιοπάροχα οικογενειακά τραπέζια με λαχταριστά εδέσματα και κάθε λογής λιχουδιά.
Στην Ελλάδα πρωταγωνίστρια είναι η γεμιστή γαλοπούλα ενώ φυσικά τη δική τους θέση στο τραπέζι έχουν οι δίπλες, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.
Ξεφεύγοντας όμως από τα εγχώρια βλέπει κανείς ότι σε άλλες χώρες η παράδοση στο φαγητό των Χριστουγέννων αγγίζει τα όρια του… creeepy.
Βλέπε τη Σλοβακία… Στη Σλοβακία τρώνε τηγανητό ψάρι, το οποίο αφήνουν ζωντανό να κολυμπάει στην μπανιέρα ως την ημέρα του δείπνου, παράδοση που ευτυχώς όσο περνάνε οι γενιές σιγά σιγά οδεύει στη δύση της.
Όχι ένα, όχι δύο αλλά 7 ψάρια τρώνε τη βραδιά της παραμονής των Χριστουγέννων στη Νότια Ιταλία και κάποιες περιοχές της Αμερικής. Αυτή η παράδοση κρατά τις ρίζες της στα χρόνια που οι Καθολικοί νήστευαν μέχρι και την ημέρα των Χριστουγέννων.
Παρότι στην Ιαπωνία το ποσοστό των Χριστιανών είναι γύρω στο 3% τα Χριστούγεννα γιορτάζονται πανηγυρικά. Το τηγανητό κοτόπουλο έχει την τιμητική του μέσα σε στολισμένο κουβά… Ο θρύλος λέει πως αν το ξωτικό δεν βρει το πιατάκι του θα κλέψει τα δώρα!
Ατην άλλη η παράδοση της Βουλγαρίας θέλει κόλλυβα στολισμένα με φρούτα για το δείπνο των Χριστουγέννων
Διαβάστε επίσης
Γιορτινά τραπέζια: Πώς θα αντιμετωπίσετε τις αδιάκριτες και άβολες ερωτήσεις των συγγενών;