Εσύ έχεις δοκιμάσει τα λεγόμενα ροδάκινα UFO; Αν όχι, κάντο! Η γευστική αυτή ποικιλία κερδίζει έδαφος στο καταναλωτικό κοινό και όχι άδικα.
Τα ροδάκινα πλακέ (ή «ντόνατ» κατά τους Αμερικανούς και UFO κατά τους Άγγλους) υπάρχουν εδώ και δύο αιώνες. Κατάγονται από την Κίνα, αλλά η φήμη τους απογειώθηκε όταν ταξίδεψαν στις ΗΠΑ. Εκεί έγιναν και οι πρώτες διασταυρώσεις ποικιλιών, προκειμένου να πάρουν τα πιο νόστιμα υβρίδια.
Η ποικιλία pan tao έχει τις ρίζες της στην αρχαία prunum persica και φαίνεται να ήταν γνωστή στην Κίνα πριν τουλάχιστον 200 χρόνια. Στην πατρίδα της οικογένειας των ροδακίνων τα λατρεύουν και τα αποκαλούν “φιλί του φεγγαρόφωτος”.
Τα «ντονατσάκια» αυτά είναι πάρα πολύ γλυκά, με μεθυστικό άρωμα, λιγότερο χνουδωτή φλούδα (πιο λεπτή από αυτήν των μεγάλων), λευκή σάρκα και μικρό κουκούτσι. Μεγάλο ατού είναι ότι αντέχουν περισσότερες ημέρες στο ψυγείο απ’ ό,τι τα κλασικά ροδάκινα. Έχουν λιγότερο χυμό.
Η εκπομπή Περίμετρος είχε απευθείας σύνδεση με την Ημαθία, τον κατεξοχήν ροδακινοπαραγωγό νομό της χώρας όπου μπορείτε να δείτε τις γεμάτες ροδακινιές και τα περιβόητα ροδάκινα UFO.