Φωτιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας – Η ενημέρωση του Βασίλη Κικίλια – «Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά. Η μάχη δεν έχει τελειώσει»
Τηλεόραση

Φωτιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας – Η ενημέρωση του Βασίλη Κικίλια – «Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά. Η μάχη δεν έχει τελειώσει»

Φωτιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας – Η ενημέρωση του Βασίλη Κικίλια – «Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά. Η μάχη δεν έχει τελειώσει»

Επικίνδυνοι οι άνεμοι για την εξέλιξη της φωτιάς

Φωτιά έχει ξεσπάσει στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας στο δάσος του Εθνικού Δρυμού. Στο σημείο επιχειρούν και τα ενάερια μέσα αλλά και πυροσβέστες από εδάφους.

Οι άνεμοι που πνέουν από το πρωί στην Αττική και όχι μόνο είναι ισχυροί με ριπές που αγγίζουν και τα 8 μποφόρ.

Γι’ αυτό και ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου είναι στο 4 για την περιοχή.

Δείτε πώς φαίνεται ο καπνός κοντά στο σημείο της φωτιάς:

UPDATE

Μήνυμα έστειλε το 112 για τη φωτιά στην Πάρνηθα προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να είναι σε ετοιμότητα.

UPDATE

Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τόσο επίγειες όσο και εναέριες, με τους πυροσβέστες να ξεπερνούν τους 80.

UPDATE

Σε επίσημη ανακοίνωση προχώρησε η Πυροσβεστική για τη μάχη που δίνεται με τη φωτιά στην Πάρνηθα.

«Στις 3 παρά 10 το μεσημέρι, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων για τη δασική πυρκαγιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας. Αυτή τη στιγμή, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, δίνουν τεράστια μάχη με τις φλόγες και θα ενισχυθούν περαιτέρω με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Στις 3 και 47 το μεσημέρι, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες.

40 πυρκαγιές σε αργοτοδασικές εκτάσεις έχουν εκδηλωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου 2024.

Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών».

UPDATE

Ο Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλης Κικίλας, έδωσε μια πρώτη εικόνα για τη φωτιά στην Πάρνηθα.

«Στις 2,5 ώρες από την έναρξή της η φωτιά στο Κατσιμίδι στην Πάρνηθα είναι χωρίς ενεργό μέτωπο. Βέβαια με διάσπαρτες εστίες που θα δουλευτούν όλο το βράδυ, άρα η μάχη μας δεν έχει τελειώσει.

Στην περιοχή έπνεαν από το μεσημέρι άνεμοι 8 μποφόρ με ριπές 9, επιχείρησαν 17 εναέρια μέσα, πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, η περιφέρεια με τις υδροφόρες, ο στρατός, οι εθελοντές, οι δασάρχες, η ΕΛΑΣ, η δασική υπηρεσία.

Ήταν συγκλονιστική η προσπάθεια των πυροσβεστών, τους ευχαριστώ από καρδιάς και πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Επαναλαμβάνω, είναι χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά, αλλά έχει δρόμο μπροστά και θα δουλευτεί όλη τη νύχτα».