Γιάννης Μπέζος: «Δεν αποδεικνύεις το κύρος σου ούτε με το να βρίζεις, ούτε να πετάς καρέκλες»
Τηλεόραση

Γιάννης Μπέζος: «Δεν αποδεικνύεις το κύρος σου ούτε με το να βρίζεις, ούτε να πετάς καρέκλες»

Γιάννης Μπέζος: «Δεν αποδεικνύεις το κύρος σου ούτε με το να βρίζεις, ούτε να πετάς καρέκλες»

Ο ηθοποιός καταδίκασε τα κακοποιητικά φαινόμενα στον χώρο του θεάτρου

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης βρέθηκαν στο «Στούντιο 4» με αφορμή την καλοκαιρινή περιοδεία του «Δον Κιχώτη».

Ο Γιάννης Μπέζος μίλησε μεταξύ άλλων για τον ρόλο που παίζει ο σκηνοθέτης σε μια παράσταση καταδικάζοντας φαινόμενα λεκτικής κακοποίησης που συνέβαιναν κατά κόρον στον χώρο του θέατρου λόγω κατάχρησης εξουσίας.

«Εμείς στην Ελλάδα θεωρούμε ότι ο σκηνοθέτης είναι προαγωγή. Είναι αστεία πράγματα αυτά, ο σκηνοθέτης είναι εφεύρημα των τελευταίων 130 χρόνων. Χωρίς τον ηθοποιό δεν υπάρχει τίποτα. Επομένως, είναι το πρωτοκύτταρο και ο “βασιλιάς” της δουλειάς μας».

Υποχρέωση ενός σκηνοθέτη που βλέπει σοβαρά τη δουλειά του είναι να καταλάβει είναι ότι αυτός ο άνθρωπος θα βγουν στη σκηνή και θα υπερασπίσει ακόμα και τη δική μου επιθυμία. Αν γίνει κοινό κτήμα με τον θίασο, θα έχουμε επιτυχία».

«Αυτό πρέπει να το κάνει ο σκηνοθέτης με έναν τρόπο. Εγώ έχω μία άποψη ότι όταν κάνουμε έναν θίασο είναι ο καλύτερος που υπάρχει στον πλανήτη. Πρέπει όλοι να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, θάρρος, να παίζουν με το βλέμμα στον ορίζοντα, όχι φοβισμένα. Κι ότι απευθυνόμαστε σε θεατές που φέρνουν το μεροκάματό τους για να μας δουν, έρχονται για να χαρούν».

«Αυτό προσπαθώ να κάνω εγώ διευθύνοντας τους συναδέλφους μου. Το κύρος ενός σκηνοθέτη αποδεικνύεται από αυτά που κρύβεις όχι από αυτά που δείχνεις. Δεν αποδεικνύεις ούτε με το να βρίζεις, ούτε να πετάς καρέκλες, ούτε να υποβαθμίζεις ή να προσβάλλεις τους άλλους, αυτά είναι πασέ και δεν μας οδήγησαν μπροστά».

Διαβάστε επίσης

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Είχαμε αποφασίσει να πάμε για 12η χρονιά τη “Μουρμούρα”, αλλά…»