Η παραδοσιακή βασιλόπιτα της Αγιάσου στη Λέσβο είναι μια από τις πιο εύγευστες, μυρωδάτες βασιλόπιτες, και συνάμα η πιο διαφορετική από όσες γνωρίζουμε.
Είναι αλμυρόγλυκια, γίνεται με 50 φύλλα, μυζήθρα και ξηρούς καρπούς και παρασκευάζεται μόνο σε έναν φούρνο στο γραφικό αυτό χωριό της Λέσβου.
Η εκπομπή Περίμετρος βρέθηκε στον φούρνο Σουσαμλή και μίλησε με την ιδιοκτήτρια, η οποία ανέφερε ότι η καταγωγή αυτής της βασιλόπιτας είναι πιθανότατα από την Καππαδοκία.
«Το φύλλο της ζυμώνεται με βρασμένο γλυκάνισο, πορτοκάλι, λάδι και τυρί» ανέφερε. «Το τυρί είναι ξηρή μυζήθρα» τόνισε καθώς και 15 διαφορετικά μυρωδικά. «Θέλει 8 με 10 ώρες ψήσιμο» εξήγησε ενώ τόνισε ότι διατηρείται χωρίς συντήρηση. «Άλλοτε την έψηναν τα Χριστούγεννα και έφτανε μέχρι το Πάσχα επειδή είμαστε ορεινό χωριό, και την έτρωγαν ως δεκατιανό στις ελιές» είπε η κυρία Σουσαμλή.