Ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν το καλοκαίρι είναι το τσίμπημα μιας μέλισσας ή σφήκας.
Είναι η εποχή που κάνουν το πέρασμά τους και ιδίως πάνω μας με το τσίμπημα να προκαλεί πόνο και φαγούρα.
Πώς, όμως, θα πρέπει να αντιδράσετε για να αποφύγετε και τυχόν αλλεργία;
-Απομάκρυνση του κεντριού όσο πιο άμεσα γίνεται (αν είναι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να προλάβουμε πριν να αδειάσει το δηλητήριο από τον σάκο του), αλλά ακόμα και αν έχει περάσει ώρα (για να μην έχουμε τοπικά αντίδραση στο δέρμα λόγω του ξένους σώματος)
-Αν πρόκειται για μέλισσα χρησιμοποιούμε αμμωνία (το δηλητήριο της έχει οξύ και το εξουδετερώνει η βάση) ενώ αν πρόκειται για σφήκα χρησιμοποιούμε ξύδι (το δηλητήριο της έχει βάση την οποία εξουδετερώνουμε με το οξύ). Μνημονικός κανόνας μέλισσα και αμμωνία πολλές συλλαβές, σφήκα και ξύδι μόνο δύο συλλαβές.
-Καθαρίστε την περιοχή με κρύο νερό και σαπούνι
-Διατηρήστε την περιοχή καθαρή και αν γίνεται αποφύγετε το ξύσιμο
-Τοποθετήστε κρύα κομπρέσα
-Βάλτε κάποιο σκεύασμα για μετά το τσίμπημα (afternip, afterbyte κλπ) ή/και κάποιο τοπικό ανιισταμινικό (πχ fenistli gel)
-Αν το πρήξιμο γίνεται έντονο αντί να υποχωρεί μέσα σε μερικές ώρες, τότε θα βοηθήσει τοπικά κάποια κορτιζονούχα κρέμα ή ακόμα και κορτιζόνη από το στόμα μετά από επικοινωνία με τον παιδίατρο του παιδιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις εκτός από τις παραπάνω οδηγίες, μπορεί να βοηθήσει και η τοποθέτηση του σημείου του τσιμπήματος ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς (αν για παράδειγμα πρόκειται για χέρι ή πόδι).
Διαβάστε επίσης
Καλοκαίρι 2024: Σκύλος στην παραλία – Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται;