Δείτε αναλυτικά πώς να πετύχετε την απόλυτη λαγάνα, το αγαπημένο παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας.
Μπορείτε να τη φτιάξετε με ή χωρίς μίξερ και είναι ιδανική για το τραπέζι της Σαρακοστής!
Υλικά:
- 500 γρ. σκληρό αλεύρι, + έξτρα για τα χέρια μας και το άνοιγμα της ζύμης
- 350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 10 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
- 12 γρ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το μπολ
Για το άλειμμα
- 2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
- σουσάμι
- ελαιόλαδο, για το άλλειμα
Εκτέλεση:
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι, και χτυπάμε με τον γάντζο αρχικά σε χαμηλή και στη συνέχεια σε δυνατή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα μπολ και ρίχνουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας.
- Βάζουμε τη ζύμη στο μπολ και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη.
- Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)
- Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας και την κόβουμε με ένα ίσιο μαχαίρι σε 2 ίσα κομμάτια για να φτιάξουμε 2 λαγάνες. (Μπορούμε αντί για 2 λεπτές λαγάνες να κάνουμε 1 αφράτη.)
- Τοποθετούμε το κάθε κομμάτι πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και πασπαλίζουμε με επιπλέον αλεύρι.
- Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε μέγεθος λαγάνας ώστε να η κάθεμια να χωράει σε ένα ταψί φούρνου.
- Μεταφέρουμε τις λαγάνες σε 2 ταψιά φούρνου μαζί με τις λαδόκολλες ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το νερό με τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.
- Αλείφουμε με ένα πινέλο τις λαγάνες με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Αφήνουμε τις λαγάνες σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν για 20 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
- Πιέζουμε τις λαγάνες με τα δάχτυλά μας δημιουργώντας βαθουλώματα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Μεταφέρουμε και τα 2 ταψιά στην πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 15-18 λεπτά. (Αν φτιάξουμε 1 λαγάνα, ψήνουμε για 20-25 λεπτά.)
- Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.
Διαβάστε επίσης: Καθαρά Δευτέρα: Με τι καιρό θα πετάξουμε χαρταετό;