Δείτε αναλυτικά πώς να πετύχετε την απόλυτη λαγάνα, το αγαπημένο παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας.

Μπορείτε να τη φτιάξετε με ή χωρίς μίξερ και είναι ιδανική για το τραπέζι της Σαρακοστής!

Υλικά:

  • 500 γρ. σκληρό αλεύρι, + έξτρα για τα χέρια μας και το άνοιγμα της ζύμης
  • 350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 12 γρ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το μπολ

Για το άλειμμα

  • 2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • σουσάμι
  • ελαιόλαδο, για το άλλειμα

Εκτέλεση:

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι, και χτυπάμε με τον γάντζο αρχικά σε χαμηλή και στη συνέχεια σε δυνατή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα μπολ και ρίχνουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας.
  • Βάζουμε τη ζύμη στο μπολ και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη.
  • Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)
  • Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας και την κόβουμε με ένα ίσιο μαχαίρι σε 2 ίσα κομμάτια για να φτιάξουμε 2 λαγάνες. (Μπορούμε αντί για 2 λεπτές λαγάνες να κάνουμε 1 αφράτη.)
  • Τοποθετούμε το κάθε κομμάτι πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και πασπαλίζουμε με επιπλέον αλεύρι.
  • Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε μέγεθος λαγάνας ώστε να η κάθεμια να χωράει σε ένα ταψί φούρνου.
  • Μεταφέρουμε τις λαγάνες σε 2 ταψιά φούρνου μαζί με τις λαδόκολλες ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το νερό με τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο τις λαγάνες με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Αφήνουμε τις λαγάνες σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν για 20 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
  • Πιέζουμε τις λαγάνες με τα δάχτυλά μας δημιουργώντας βαθουλώματα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Μεταφέρουμε και τα 2 ταψιά στην πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 15-18 λεπτά. (Αν φτιάξουμε 1 λαγάνα, ψήνουμε για 20-25 λεπτά.)
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης: Καθαρά Δευτέρα: Με τι καιρό θα πετάξουμε χαρταετό;