Καλεσμένος στην εκπομπή The 2Night Show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου βρέθηκε ο διεθνούς φήμης γλύπτης και εικαστικός Νίκος Φλώρος. Ο σπουδαίος δημιουργός μίλησε για το γλυπτό της Μαρίας Κάλλας, το οποίο δημιούργησε με προσωπική θυσία και βαθύ σεβασμό στη μεγάλη ντίβα της όπερας, εξηγώντας τους λόγους που το έργο του ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά δεν βρήκε «χώρο» στη χώρα του.

Αναφέρθηκε στις επιστολές που έστειλε στην Εθνική Πινακοθήκη και σε άλλους πολιτιστικούς φορείς χωρίς ανταπόκριση, καθώς και στην απογοήτευση που ένιωσε όταν του ζητήθηκε να αφαιρέσει την ελληνική σημαία από το γλυπτό.

«Στεναχωρήθηκα αρκετά… Όταν δημιούργησα το γλυπτό της Μαρίας Κάλλας, ήθελα η έκθεσή του να έχει ως αφετηρία την Ελλάδα και όχι το εξωτερικό. Εγώ κάνω μια καριέρα στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια και θέλησα τιμητικά για τη Μαρία Κάλλας, και επειδή τοποθέτησα την ελληνική σημαία στο γλυπτό συμβολικά για την καταγωγή της, ήθελα να το παρουσιάσω πρώτα στην Ελλάδα.

Ήθελα να αποτυπώσω την προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας. Το έργο είναι φτιαγμένο από ατσάλι, ζυγίζει μισό τόνο και είναι περίπου δυόμισι μέτρα. Ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν ενθουσιάστηκαν με το έργο και συζητήσαμε τη μόνιμη έκθεσή του στο Παρίσι.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης για Μαρία Κάλλας: «Ήταν χοντρή, άσχημη με αξύριστα πόδια…»

Έστειλα πολλές επιστολές στην Εθνική Πινακοθήκη για να μου δώσουν δύο τετραγωνικά μέτρα να εκτεθεί το έργο μου στην Ελλάδα. Δεν ζήτησα χρήματα και μου αρνήθηκαν. Ζήτησα από τον Δήμαρχο Αθηναίων να μου δώσει έναν χώρο στην Αθήνα, αλλά δεν στάθηκε εφικτό. Ούτε από το Μουσείο της Ακρόπολης είχα θετική απάντηση. Πούλησα ένα ολόκληρο σπίτι για να δημιουργήσω το γλυπτό της Μαρίας Κάλλας και να κάνω αυτή την παγκόσμια περιοδεία. Μου κόστισε πάνω από 200.000 ευρώ για να το φτιάξω».

Όταν ρωτήθηκε αν πληγώθηκε από τις αρνητικές απαντήσεις που έλαβε, απάντησε: «Δεν στεναχωρήθηκα για μένα που δεν δέχτηκαν το γλυπτό μου, αλλά ένιωσα ότι έδιωξαν για δεύτερη φορά τη Μαρία Κάλλας από την Ελλάδα. Στην Ελλάδα μου ζήτησαν να αφαιρέσω την ελληνική σημαία από το γλυπτό, γιατί η ελληνική σημαία δεν ταιριάζει σ’ αυτό το έργο».

Μαρία Κάλλας – Marilyn Monroe: Η κοινή φωτογραφία τους πριν από το περιβόητο «Happy Bday Mr President»

Ο καλλιτέχνης τόνισε πως: «Έκανα μια προσπάθεια ως γλύπτης να προβάλλω τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό μέσα από τη μορφή της Μαρίας Κάλλας, στα πλαίσια των 100 χρόνων από τη γέννησή της.
Ήθελα να προσφέρω το έργο μου στην Ελλάδα για να ξεκινήσει από εδώ η διαδρομή του. Με ενόχλησε που όλες οι απαντήσεις ήταν αρνητικές.

Η τεχνική που χρησιμοποιώ στα έργα μου, η χρήση ανακυκλώσιμης ύλης, διδάσκεται εδώ και πολλά χρόνια στα σχολικά βιβλία της Βραζιλίας».

Αριστοτέλης Ωνάσης: Η άγνωστη ιστορία με τη Μαρία Κάλλας – «Έλα στην Ελλάδα και σώσε με από τη χήρα»

Κλείνοντας, εξέφρασε τη στενοχώρια του για την πλήρη έλλειψη επικοινωνίας από πλευράς Εθνικής Πινακοθήκης: «Με στεναχωρεί που η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης δεν είχε πέντε λεπτά από τον χρόνο της για να γνωριστούμε και να δει το έργο μου.

Ήθελα να κάνω δωρεά στην Εθνική Πινακοθήκη την ελληνική σημαία από τη σειρά “Ήρωες από μέταλλο” και δεν μου απάντησαν καν».

Τέλος, αποκάλυψε πως το γλυπτό της Μαρίας Κάλλας δεν προορίζεται για πώληση: «Το γλυπτό δημιουργήθηκε τιμητικά, δεν πωλείται. Θα δοθεί μετά το παγκόσμιο tour στο Παρίσι».

Διαβάστε επίσης: Μαρία Κάλλας: Η σπάνια φωτογραφία με τους γονείς της