Το θέμα της λειψυδρίας απασχόλησε την εκπομπή Action Τώρα. Η βροχή φέτος ήταν κατά 46% μειωμένη σε σχέση με τα φυσιολογικά κάτι που σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Δημήτρη Παπαϊωάννου έχει οδηγήσει σε πτώση της στάθμης στον Μόρνο που τροφοδοτεί με νερό την Αττική.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο λειψυδρίας τον χειμώνα την ίδια στιγμή που εμφανίζονται πλημμυρικά φαινόμενα που όμως δεν μεταφράζονται σε συλλογή νερού.

Στην εκπομπή Action τώρα μίλησε ο Παναγιώτης Σαμπατακάκης, υδρογεωλόγος.

«Είναι μια φθίνουσα πορεία των βροχοπτώσεων σε όλη την Ευρώπη. Μειώνονται και τα υπόγεια νερά και από την άλλη έχουμε διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στη γεωργία και τον τουρισμό. «Το μόνο όπλο αυτή τη στιγμή είναι να συνετίσουμε τον πολίτη για τη σπατάλη του νερού» είπε.

Η φετινή λειψυδρία δεν είναι του 1989-90 αλλά έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες άρα πολλές περιοχές θα βρεθούν σε δύσκολη θέση».

«Η στάθμης της λίμνης έπεσε και φαίνεται έντονο και μεγάλο το πρόβλημα της λειψυδρίας» είπε ο δήμαρχος Δωρίδας. Όπως ανέφερε, η πρωτεύουσα δεν θα ξεμείνει από νερό άμεσα αλλά πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση νερού για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

«Έχουν στερέψει οι πηγές στα βουνά και δεν τροφοδοτούν τις κοινότητές μας» είπε ο δήμαρχος Αλιαρτού.

 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που επεξεργάστηκε το climatebook, από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 2 Ιουλίου 2023 (ένα χρόνο πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν περίπου 16.5 km², ενώ στις 26 Ιουνίου 2024 υπολογίστηκε περίπου 12.8 km².

Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η έκταση της λίμνης είναι κατά 15-20% συρρικνωμένη σε σχέση με την μέση τιμή από το 2010.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ για τα διαθέσιμα αποθέματα νερού, προκύπτει ότι σε σχέση με τις 26 Ιουνίου του 2010 η τεχνητή λίμνη του Μόρνου διέθετε στις 26 Ιουνίου του 2024 234.950.000 λιγότερα κυβικά μέτρα νερού.