Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Τα πρώτα δοκιμαστικά για παρουσιάστριες (1966), τα τηλεοπτικά ρεκόρ και οι 2 ώρες πρόγραμμα
Τηλεόραση

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Τα πρώτα δοκιμαστικά για παρουσιάστριες (1966), τα τηλεοπτικά ρεκόρ και οι 2 ώρες πρόγραμμα

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Τα πρώτα δοκιμαστικά για παρουσιάστριες (1966), τα τηλεοπτικά ρεκόρ και οι 2 ώρες πρόγραμμα

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης με συλλεκτικά βίντεο από το παρελθόν, ενδιαφέρουσες πληροφορίες και φωτογραφίες για την τηλεόραση που αγαπάμε να μισούμε!

Παρότι από παντού ακούγεται ότι διάγουμε την εποχή που η τηλεόραση απαξιώνεται ως μέσο, η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης έρχεται να μας θυμίσει πόσο άλλαξε τον κόσμο αυτό το ορθογώνιο συνήθως «κουτί» και συνεχίζει να τον επηρεάζει.

Η 21η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης με ψήφισμά της τον Δεκέμβριο του 1996. Η ημερομηνία του εορτασμού επελέγη για να τιμήσει το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ Τηλεόρασης, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου 1996 στην Νέα Υόρκη, αναγνωρίζοντας την τηλεόραση ως σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης και επηρεασμού της κοινής γνώμης και τον ρόλο της να εστιάζει σε ζητήματα σημαντικά που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η επίσημη έναρξη της τηλεόρασης στην Ελλάδα: 2 ώρες πρόγραμμα, 3 φορές την εβδομάδα

Το υπερπολύτιμο αρχείο της ΕΡΤ μάς πληροφορεί ότι η επίσημη έναρξη της τηλεόρασης στην Ελλάδα έγινε τον Φεβρουάριο του 1966, με τα δύο κανάλια της, το Κανάλι 5 του πειραματικού σταθμού τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), και το Κανάλι 10 της τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), μετέπειτα ΥΕΝΕΔ. Για το μεν πρώτο, η τηλεοπτική μετάδοση πραγματοποιούνταν από το Μέγαρο του ΟΤΕ της οδού 3ης Σεπτεμβρίου ενώ ο σταθμός τηλεόρασης της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του εξέπεμπε, αρχικά από το μικρό στούντιο στο κτίριο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στο Πεδίο του Άρεως και από τον Ιούνιο του 1966 μέχρι το 1968 από τα Τουρκοβούνια, όπου μεταφέρθηκε το στούντιο και ο πομπός, καλύπτοντας ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αθήνας και την Αίγινα.

Ο πρώτος μηχανικός εξοπλισμός της λειτουργίας του σταθμού ήταν υποτυπώδης και στο ξεκίνημά της, η τηλεόραση εξέπεμπε δύο ώρες πρόγραμμα τρεις φορές την βδομάδα, 7-9 μ.μ. στην αρχή, και αργότερα από τις 9 το βράδυ ως τις 11:30 τη νύχτα.

Δείτε κάποιες ενδεικτικές φωτογραφίες από το Αρχείο της ΕΡΤ:

Eικόνες από τα πρώτα στούντιο τηλεόρασης στην Ελλάδα το 1966-67, τον μηχανικό εξοπλισμό των σταθμών τηλεόρασης της ΓΥΣ και του ΕΙΡ και τους πρώτους τηλεοπτικούς εκφωνητές (Πηγή: ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ)

Eικόνες από τα πρώτα στούντιο τηλεόρασης στην Ελλάδα το 1966-67, τον μηχανικό εξοπλισμό των σταθμών τηλεόρασης της ΓΥΣ και του ΕΙΡ και τους πρώτους τηλεοπτικούς εκφωνητές (Πηγή: ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ)

Τα δοκιμαστικά των πρώτων παρουσιαστριών της ΥΕΝΕΔ

Στο αρχείο της ΕΡΤ παρατίθεται και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σύντομο βίντεο τα δοκιμαστικά των πρώτων παρουσιαστριών για την εκφώνηση του προγράμματος της ημέρας του νέου σταθμού, στο στούντιο της ΓΥΣ.

Καθώς καταρτισμένο προσωπικό τηλεόρασης δεν υπήρχε ακόμη, για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας της τηλεόρασης της ΓΥΣ τοποθετήθηκαν υπάλληλοι της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, το υπάρχον τεχνικό προσωπικότης κιν/φίας, οπλίτες αλλά και διοικητικό προσωπικό, απ’ όπου προέρχονταν οι τρεις υποψήφιες τηλεπαρουσιάστριες που εμφανίζονται στην ταινία. Ανάμεσά τους, η πρώτη τηλεοπτική εκφωνήτρια της ΓΥΣ, Μαρία Ψαριανού.

Τα δοκιμαστικά των υποψήφιων τηλεπαρουσιαστριών της ΤΕΔ της συγκεκριμένης ταινίας, μας πληροφορούν για το περιεχόμενο του ημερήσιου προγράμματος. Οι εκπομπές περιελάμβαναν πρόγραμμα από διάφορες κινηματογραφικές ταινίες ή επίκαιρα της Δ/νσης Κινηματογραφίας της ΓΥΣ, καθώς και ζωντανό πρόγραμμα όπως, την άμεση εκπομπή παρουσίασης των εκφωνητών, συνεντεύξεων, εκπομπών λόγου και μουσικών προγραμμάτων. Τα ντοκιμαντέρ, οι ταινίες και οι επικαιρότητες, προβάλλονταν με κινηματογραφική μηχανή 16mm ή 35mm στον ¨τοίχο¨ και με ταυτόχρονη λήψη από τηλεοπτική κάμερα, μεταδίδονταν, γιατί δεν υπήρχαν μηχανήματα video.

Αφήνουμε σε εσάς τη σύγκριση με το σήμερα και τις παρουσιάστριες όπως έχουν διαμορφώσει την τηλεόραση ειδικά μετά την έλευση των ιδιωτικών καναλιών!

Η ιδιωτική τηλεόραση και τα ρεκόρ τηλεθέασης

Η έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης φυσικά άλλαξε τα πάντα στο τηλεοπτικό τοπίο. Το πρώτο ιδιωτικό κανάλι που εξέπεμψε ήταν το Mega Channel και το έκανε συμβολικά μία μέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, στις 20 Νοεμβρίου 1989.

Έχοντας ήδη ψηφιστεί και νομιμοποιηθεί η τηλεόραση και το ραδιόφωνο ιδιωτικής φύσεως, δόθηκαν το καλοκαίρι του 1989, και συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου, δύο τηλεοπτικές άδειες, εκ των οποίων η μία ήταν υπό την κατοχή της Τηλέτυπος Α.Ε.. Τελικά, λειτούργησε μόνο η τελευταία, που αφορούσε το MEGA Channel, και έτσι έγινε το πρώτο ιδιωτικό κανάλι στην Ελλάδα που απέκτησε άδεια και ξεκίνησε να εκπέμπει τηλεοπτικά προγράμματα πανελλαδικώς.

Τα ρεκόρ τηλεθέασης όπως είναι λογικό σχετίζονται άμεσα με την ιδιωτική τηλεόραση με μία εξαίρεση που αφορούσε την ΕΡΤ. Ιδού μερικά πολύ χαρακτηριστικά με νούμερα που σήμερα φαίνονται… αδιανόητα!

  • Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο «Ενώπιος Ενωπίω» το 1993: 78,1%
  • Ο τελικός του Big Brother 1 το 2001: 70,4%
  • «Ραντεβού στα τυφλά» με τη Βάσια Τριφύλλη (εορταστικό επεισόδιο) 1992 με Πανταζή, Γονίδη, Καρρά : 68,2%
  • «Ψίθυροι καρδιάς» Φεβρουάριος 1998: 62,6%
  • Eurovision τελικός με Έλενα Παπαρίζου 2005: 82,3%