Σε μια αποκαλυπτική δήλωση που προκαλεί προβληματισμό, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, εντοπίζει τρεις περιοχές στον ελλαδικό χώρο που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ – αντίστοιχο με εκείνον που συγκλόνισε πρόσφατα τη Μιανμάρ.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί δεν μπορούν να συμβούν παντού. Απαιτούν τεκτονικά ρήγματα εκατοντάδων χιλιομέτρων, τα οποία είναι σε θέση να «φιλοξενήσουν» τόσο μεγάλη σεισμική ενέργεια.

Ο καθηγητής ανέφερε τρεις συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες στη χώρα μας που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις:

Το εξωτερικό ελληνικό τόξο
Ξεκινά από την Κεφαλονιά και εκτείνεται νότια της Πελοποννήσου, φτάνοντας μέχρι τις νότιες ακτές της Κρήτης. Πρόκειται για μια ευρύτερη σεισμική ζώνη που έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν.

Η τάφρος του Βορείου Αιγαίου
Μεγάλης γεωλογικής σημασίας, το ρήγμα αυτό συνδέεται τόσο με την περιοχή προς την Κωνσταντινούπολη όσο και με το φημισμένο ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο είναι γνωστό για τη σεισμική του δραστηριότητα.

Η ζώνη της Αμοργού
Αν και οριακή, όπως τη χαρακτήρισε ο καθηγητής, η σεισμική περιοχή που περνά από την Αμοργό εντάσσεται επίσης στις πιθανές πηγές ισχυρών σεισμών, λόγω του μεγάλου μήκους και της γεωδυναμικής της φύσης.

«Εμείς, ωστόσο, δεν έχουμε καμία εμπειρία από τέτοιους σεισμούς. Στον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ του 1956 στην Αμοργό δεν είχαμε τέτοιες καταστροφές όπως στη Μιανμάρ. Η θάλασσα, η απόσταση από τις ακτές και ότι δεν υπήρχαν τέτοια ψηλά κτήρια που είναι ευαίσθητα, μας προστάτεψε» ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμός Μιανμάρ: Ο απόλυτος τρόμος! Η στιγμή που η Μις Ταϊλάνδη 2023 απαθανατίζει το διαμέρισμα που βρίσκεται να…διαλύεται!