Νάσος Γουμενίδης: Βουρκωμένος και με τρεμάμενη φωνή – «Μου έρχεται στο μυαλό μου ο παππούς μου…»
Πρωινές εκπομπές

Νάσος Γουμενίδης: Βουρκωμένος και με τρεμάμενη φωνή – «Μου έρχεται στο μυαλό μου ο παππούς μου…»

Νάσος Γουμενίδης: Βουρκωμένος και με τρεμάμενη φωνή – «Μου έρχεται στο μυαλό μου ο παππούς μου…»

19 Μαΐου σήμερα, Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων και ο παρουσιαστής μίλησε με συγκίνηση στον αέρα του Επί τόπου

Μέρα με ειδικό βάρος και ιδιαίτερα φορτισμένη για τον ελληνισμό του Πόντου η 19η Μαΐου και ο Νάσος Γουμενίδης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του στην εκπομπή Επί τόπου.

Ολόκληρα ποντιακά χωριά ξεκληρίστηκαν, πληθυσμοί σφαγιάστηκαν, σημειώθηκαν βιασμοί γυναικών, δολοφονίες και απαγωγές παιδιών με απώτερο στόχο τον εξισλαμισμό τους. Υπολογίζεται πως από τους περίπου 750.000 Ποντίους περίπου 200.000 έως 350.000 άνθρωποι εξολοθρεύθηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923.

104 χρόνια μετά την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα και οι πληγές είναι ακόμη νωπές.

Στο ξεκίνημα της εκπομπής ο Νάσος Γουμενίδης μίλησε με δάκρυα στα μάτια για την γενοκτονία των Ποντίων, ενώ θυμήθηκε και τα λόγια του παππού του.

«Πολύ ιδιαίτερη ημέρα, μία ημέρα για εμάς τους ανθρώπους με ποντιακή ρίζα είναι πολύ συγκινητική διότι ότι πέραν της ημέρας μνήμης και της γενοκτονίες, πέραν του γεγονότος ότι 353000 ψυχές ζητούν δικαίωση για τον εκτοπισμό και τη σφαγή από τη γειτονική, φιλική κατά τα άλλα χώρα, το σημαντικό είναι ότι οι γενιές που έρχονται μετά από εμάς δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

«Μου έρχεται στο μυαλό μου ο παππούς μου, αυτά που μου έλεγε, οι περιγραφές… Δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι. Οφείλουμε όλοι να μην ξεχνάμε αλλά να είμαστε εκεί. Κι όπως έλεγε ο συγχωρεμένος παππούς μου “Υείαν και ευλοΐαν σε όλους”».

Διαβάστε επίσης

https://znews.gr/media/late-night-shows/o-nasos-goumenidis-gia-tin-apoleia-tou-aderfou-tou-apo-enan-bafo-ksekinise-kai-pigame-sta-sklira-epathe-anakopi/