Βίκυ Βολιώτη: «Αναπαράγουμε πράγματα που έρχονται έτοιμα και τα αναμασάμε»
Πρωινές εκπομπές

Βίκυ Βολιώτη: «Αναπαράγουμε πράγματα που έρχονται έτοιμα και τα αναμασάμε»

Βίκυ Βολιώτη: «Αναπαράγουμε πράγματα που έρχονται έτοιμα και τα αναμασάμε»

Όσα είπε στην εκπομπή, Δύο στις 10

Καλεσμένη στην εκπομπή, Δύο στις 10, βρέθηκε η Βίκυ Βολιώτη και μίλησε για τις προκαταλήψεις που υπάρχουν μέχρι και σήμερα ιδίως στις γυναίκες.

Η ηθοποιός αναφέρθηκε στο πώς αντιμετώπισε ο κύκλος της την υιοθεσία αλλά και την προκατάληψη που υπήρχε στο πρόσωπό της όταν ήρθε από Γερμανία.

«Παλεύω συνεχώς με τις αγκυλώσεις και τα στερεότυπα. Και όταν είσαι γυναίκα είναι δύσκολο να το αντιληφθεί ένας άντρας. Μεγαλώνουμε από μηδέν ηλικία με στερεότυπα.

Επειδή μεγάλωσα σε μια οικογένεια πολυπολιτισμική, δεν είχα να παλέψω. Στην οικογένειά μου ήταν αυτονόητη η ισότητα. Μεγάλωσα χωρίς να έχω κανένα ερώτημα ως προς αυτό. Τελειώνοντας στο σχολείο και βγαίνοντας στην αγορά εργασίας άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι η ισότητα που είχα μάθει δεν υφίσταται.

Η επαγγελματική σου σταδιοδρομία σε ανοίγει σε πολλούς περισσότερους ανθρώπους και τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η γυναίκα έχει να παλέψει με πολύ περισσότερα προβλήματα και στον επαγγελματικό χώρο και οικονομικές ανισότητες. Ένας άντρας και μια γυναίκα που θα κάνουν την ίδια δουλειά δεν σημαίνει ότι θα πάρουν και τον ίδιο μισθό.

Στο δικό μου το παρελθόν όπως και οι γονείς του Σίμου, του πατέρα της Άννας, δεν είχαν κάποια σκέψη δεύτερη προς αυτή την κίνηση. Μου κάνει εντύπωση που είναι ένα θέμα που έρχεται συχνά σαν θέμα.

Είναι ένα βήμα η υιοθεσία. Η κοινωνία πάει μπροστά, με μικρά βήματα. Προσεκτικά και φοβισμένα. Δεν έχουμε σχέση με αυτό που ήμασταν πριν από 20 χρόνια. Οι άνθρωποι έχουν τον δικό τους χρόνο αντίδρασης και ρυθμό και υπάρχουν πράγματα βαθιά ριζωμένα και οι άνθρωποι ζούμε στον αυτόματο.

Αναπαράγουμε πράγματα που έρχονται έτοιμα και τα αναμασάμε.

Όταν ήρθαμε από την Γερμανία μέχρι και σήμερα υπήρχε μια προκατάληψη με την Γερμανία. Υπήρχαν κατάλοιπα από τον πόλεμο. Υπήρχε ένα βάρος και υπάρχει και σήμερα. Υπάρχει μια ταμπέλα σε όλους τους λαούς».

Διαβάστε επίσης

Βίκυ Βολιώτη: «Για πάρα πολλά χρόνια ήμουν ένα outsider»