9 η ώρα και το κουμπάκι στο τηλεκοντρόλ έστειλε σήμα για… ΣΚΑΪ, για την πολυαναμενόμενη για πολλούς – και για άλλους όχι – επιστροφή του Big Brother.

Ο Μεγάλος Αδελφός, το τηλεοπτικό «πείραμα» του Ολλανδού Γιον ντε Μολ, που πρωτο-αριβάρησε σε ελληνικά σύνορα το 2001, επέστρεψε ανανεωμένο και με πείσμα να κερδίσει και πάλι κάτι από την παλιά του αίγλη.

Διάβασε επίσης: Big Brother: Από το 1ο λεπτό σήκωσε… «τσουνάμι» στο Χ – Πώς υποδέχτηκε το Χ τον Πέτρο Λαγούτη στην πρεμιέρα;

Οτιδήποτε πάνω από 15% την κάνει την δουλειά του σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς… Πάνε τα εξωφρενικά ποσοστά της τάξης του 80% – ποσοστό τηλεθέασης που ξεπέρασε ακόμη και την τηλεθέαση της Λάμψης…

Όλα αυτά έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί….

Από τα νούμερα, μέχρι τον παρουσιαστή και την ίδια την «πάστα» των παικτών. Η αλήθεια να λέγεται… Το καλούπι του Ανδρέα Μικρούτσικου έσπασε, δεν ξαναβρίσκεις ευκαιρία παρουσιαστή – «ψυχαναλυτή» 2 σε 1.

Ο Ανδρέας ήξερε πολύ καλά πώς να ξεκλειδώνει τον συνομιλητή και να… κάνει ανασκαφές στα «μύχια» της ψυχής του, οδηγώντας τον εκεί ακρίβως που ήθελε, στην πολυπόθητη εξομολόγηση που έκανε τα νούμερα τηλεθέασης να χορεύουν Καλαματιανό…

Η βερσιόν του 2020 δεν εντυπωσίασε – και μεταξύ μας όχι άδικα. Κι όχι ότι έφταιξε ο Χάρης Βαρθακούρης, ο οποίος υπηρέτησε τον ρόλο στα μέτρα που του έραψαν, πολύ στενά για να ξεδιπλώσει ούτε δράμι από το χιούμορ του, για το οποίο και φημίζεται.

2025 και το Big Brother μάς ξαναχτύπησε την πόρτα. Ήδη από τα τρέιλερ μάς έταξε πολλά…

Και μόνο η παρουσία του ομολογουμένως ταλαντούχου Πέτρου Λαγούτη έθεσε τον πήχη ψηλά. Μαζί και η υπόσχεση για περισσότερο χιούμορ και λιγότερο «ξεκατίνιασμα» – κίνηση που έδειξε διάθεση να προσαρμοστεί στις νέες τηλεοπτικές ανάγκες.

Τι είδαμε, λοιπόν…

Είδαμε έναν άνετο Λαγούτη, που – με εξαιρέσεις ορισμένων cringy αστείων – ήταν η αποκάλυψη της βραδιάς, με έναν αστερίσκο.

Άνετος και ευπροσήγορος, αλλά σε μαγνητοσκοπημένη πρεμιέρα, κάτι που μας κλώτσησε – ε, τι ψέματα θα λέμε; Κι όχι μόνο σε εμάς, αλλά στην πλειοψηφία όσων άφησαν το διαδικτυακό τους αποτύπωμα στο hashtag του ριάλιτι. Πρεμιέρα και μαγνητοσκοπημένη, δεν λέει, πόσο μάλλον σε ένα ριάλιτι που, αν το καθορίζει κάτι, είναι η αίσθηση του άφιλτρου, του ακατέργαστου. Αν μη τι άλλο, περιμένουμε με ενδιαφέρον την επιστροφή το live streaming, για να πάρει το παιχνίδι τον παλμό που αναζητά το φανατικό κοινό του.

Στα των παικτών τώρα, έγινε των… TikTokers. Οι εποχές προχωράνε και μαζί τους προχωρά και ο Big Brother, ο οποίος αποφάσισε να παίξει μπάλα σε viral στρατόπεδο και διόλου τυχαία, αλλά με στρατηγική να χτυπήσει το δυναμικό κοινό, που πού το χάνεις, πού το βρίσκεις, όλη μέρα στο TikTok ξημεροβραδιάζεται. Έξυπνη κίνηση, αν και για εμάς τους Millennials και ακόμα περισσότερο για τους Boomers, το νέο λεξιλόγιο και οι νέες συνήθειες θέλουν… προσαρμογή. Μεγαλώσαμε παιδιά, τι να κάνουμε;

Ούτε με τη νέα «φουρνιά» παικτών πάθαμε την πλάκα μας, γιατί αυτοί που το περίμεναν – όπως το κατέθεσαν στο hashtag – ήθελαν κάτι παραπάνω. Τον συγκεκριμένο τύπο παικτών τον έχουμε φάει με το «κουτάλι» τα τελευταία χρόνια και έχει κορεστεί το είδος. Δεν τα έχουμε πει; Ανέκαθεν, το ζητούμενο για το Big Brother ήταν άνθρωποι της διπλανής πόρτας με έντονες προσωπικότητες και αυθεντικότητα. Όταν πια όλα – ή τα περισσότερα, για να μην τα τσουβαλιάζουμε – έχουν τυποποιηθεί, για ποια αυθεντικότητα μιλάμε;

Ίσως πάλι δεν πάθαμε την πλάκα μας, γιατί… χρόνια είναι και δεν ξαναγυρνάνε. Το Big Brother μοιάζει «ρούχο δανεικό». Τα 00s ήταν πριν από παραπάνω δύο δεκαετίες και όπως και το κάνεις το mentalité έχει πάρει άλλο δρόμο.

Η πολιτική ορθότητα έχει φέρει άλλα… ήθη και έθιμα. Η τηλεόραση δεν σηκώνει πια τηλε-καβγάδες με «μπινελίκια» και ξεμαλλιάσματα και αυτό κοστίζει πολύ σε ένα πρότζεκτ, όπως το Big Brother, που στο DNA του είναι ακριβώς αυτό… Να σε πιέσει σε σημείο… «ένα δωμάτιο στο Σινούρη, παρακαλώ» προκειμένου να αναμετρηθείς με τον εαυτό σου, αλλά και με τους συγκατοίκους σου, και ό,τι προκύψει – ενίοτε και… αρένα με λιοντάρια.

Για να συνοψίσουμε… Όχι, το νέο Big Brother δεν αποτέλεσε κοσμογονικό γεγονός. Ούτε επανεφηύρε τον τροχό, αλλά έδειξε διάθεση να εξελιχθεί, του το δίνουμε.

Αν πάλι δεχτούμε ως δεδομένη την πιο… αποστειρωμένη εκδοχή του Μεγάλου Αδελφού – αν και η Άννα Μαρία Ψυχαράκη στον προηγούμενο κύκλο πάλεψε πολύ για να την καταρρίψει – δεν τα πήγε κι άσχημα με γνώμονα την πρεμιέρα ως πρώτη αποχρώσα ένδειξη. Και σε αυτό συντέλεσε σε μεγάλο μέρος ο οικοδεσπότης.

Μπορεί να «έπαιξε μπάλα» σε περιφραγμένο τερέν, αλλά τα δείγματα γραφής έδειξαν παρουσιαστή που μπορεί και «τα λέει», που αντέχει το «πινγκ πονγκ» ατάκας και λίγο πριν κάνει «κοιλιά» η φάση, να ξέρει να σώζει την κατάσταση.

Πώς;

Με έναν τόσο δα απλό τρόπο, που ακόμη κι έμπειρους παρουσιαστές τούς ζορίζει…

Χωρίς φόβο. Τον φόβο να τσαλακωθείς. Ο Πέτρος Λαγούτης στο Big Brother αποφασισμένος να το ευχαριστηθεί. Και το έκανε. Και ήταν η φωτεινή εξαίρεση, που μας κράτησε το ενδιαφέρον σε αυτή την πρώτη γνωριμία με τον Μεγάλο Αδελφό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Big Brother: Τα καλύτερα και… πιο βιτριολικά σχόλια του διαδικτύου – Από την «επιδημία» των TikTokers, μέχρι το μουσάκι του Λαγούτη και το… σπίτι της Barbie