Σε μια καθυστερημένη αλλά ηχηρή παρέμβαση, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train, Μαουρίτσιο Καποτόρτο, επαναφέρει στο προσκήνιο ένα σενάριο που είχε ερευνηθεί και απορριφθεί τους πρώτους μήνες μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη: τη συσχέτιση της φονικής πυρόσφαιρας με τεχνικά εξαρτήματα των βαγονιών, όπως τα κλιματιστικά, το φρέον και οι δεξαμενές αέρα του συστήματος φρένων.
Η επιστολή-έκπληξη και οι νέες αναφορές
Σε επιστολή του προς τις ανακριτικές αρχές, με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2025, ο Καποτόρτο ζητεί να ερευνηθεί εκ νέου η πιθανότητα η τεράστια ανάφλεξη που ακολούθησε τη σύγκρουση να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ή ανάφλεξη ψυκτικού υγρού, όπως το φρέον, το οποίο αν και αβλαβές υπό κανονικές συνθήκες, γίνεται εύφλεκτο σε συγκεκριμένες πιεσμένες συνθήκες με αέρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε βαγόνι διαθέτει περίπου 22,4 λίτρα φρέον, ενώ από την αυτοψία στον τόπο του δυστυχήματος φαίνεται πως τρεις μονάδες είχαν καταστραφεί, απελευθερώνοντας συνολικά 67 λίτρα.
Αναζητούνται απαντήσεις στα συντρίμμια
Η νέα γραμμή διερεύνησης υποστηρίζεται και από τον εφέτη ειδικό ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, ο οποίος έχει δώσει εντολή για επανεξέταση των εξαρτημάτων των τρένων. Τις τελευταίες ημέρες, εμπειρογνώμονες του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους και άλλους φορείς επισκέπτονται τα συντρίμμια στο Κουλούρι και το μηχανοστάσιο του Ρέντη, προκειμένου να συγκεντρώσουν νέα στοιχεία.
Αντιδράσεις από πραγματογνώμονες οικογενειών
Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί, όπως ο μηχανολόγος-αεροναυπηγός Κώστας Λακαφώσης, που έχει οριστεί τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων, αμφισβητούν τη νέα εκδοχή. Όπως υποστηρίζει, θα απαιτούνταν πάνω από 1.000 λίτρα φρέον για να προκληθεί πυρόσφαιρα τέτοιας έντασης, ενώ ο πεπιεσμένος αέρας δεν μπορεί να συνδεθεί με την έκρηξη που κατεγράφη.
Αναπάντητο εξακολουθεί να παραμένει το ερώτημα για το φλεγόμενο αντικείμενο που φαίνεται στα βίντεο να εισέρχεται κάτω από το κυλικείο του Intercity 62 – και που φέρεται να οδήγησε σε αρκετούς θανάτους από φωτιά.
Το καθυστερημένο πόρισμα και η πίεση
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Καποτόρτο ζητά να ερευνήσει το σενάριο και ο καθηγητής Δημήτρης Καρώνης από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, ο οποίος έχει ήδη καθυστερήσει περισσότερο από έναν χρόνο να παραδώσει το τελικό πόρισμα. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν πως ούτε εκείνος συνδέει την έκρηξη με τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών, τα οποία αρχικά είχαν θεωρηθεί βασική αιτία.