Τέμπη: Δύο ντοκιμαντέρ γροθιά στο στομάχι – «Ψάχνουμε να σας παραδώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε από το παιδί σας»
Τηλεόραση

Τέμπη: Δύο ντοκιμαντέρ γροθιά στο στομάχι – «Ψάχνουμε να σας παραδώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε από το παιδί σας»

Τέμπη: Δύο ντοκιμαντέρ γροθιά στο στομάχι – «Ψάχνουμε να σας παραδώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε από το παιδί σας»

Αυτά τα ντοκιμαντέρ, έναν χρόνο μετά την τραγωδία δεν πρέπει να τα χάσεις!

Δύο ντοκιμαντέρ υπάρχουν διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο -πέρα από το Μαμά έρχομαι της Ανθής Βούλγαρη- με αφορμή τον ένα χρόνο από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και ομολογουμένως δεν πρέπει να τα χάσετε.

«Στείλε όταν φτάσεις»

Έναν χρόνο μετά το δυστύχημα, το CNN Greece βρέθηκε στο σημείο όπου 57 ψυχές χάθηκαν για πάντα. Συνομίλησε με τους «πρωταγωνιστές» εκείνων των ημερών: Από τους διαβιβαστές στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ που έλαβαν την πρώτη κλήση αμέσως μετά τη σύγκρουση, μέχρι τους επιζώντες του τραγικού αυτού δυστυχήματος, αλλά και τους γονείς των θυμάτων, για τους οποίους οι δείκτες του ρολογιού σταμάτησαν σε εκείνο το μοιραίο βράδυ. Έτσι δημιουργήθηκε το «Στείλε όταν φτάσεις».

Οι μαρτυρίες των γονέων είναι συγκλονιστικές όπως αυτά που λέει η Μαρία Καρυστιανού για την 20χρονη κόρη που έχασε και τη διαδικασία να γίνει ταυτοποίησή της μετά το τραγικό δυστύχημα, καθώς για πολλά θύματα δεν απέμειναν παρά στάχτες από τη σορό τους λόγω της φωτιάς.

«Λάβαμε ένα τηλεφώνημα την Παρασκευή το βράδυ ότι μάλλον ταυτοποιήθηκε και μας είπαν “κάντε λίγη υπομονή γιατί ακόμα ψάχνουμε να σας παραδώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε”» λέει με δάκρυα στα μάτια. Όπως λέει, αντιλήφθηκε την απώλεια της κόρης της τη Μεγάλη Παρασκευή καθώς η απουσία είναι πιο δραματική στις γιορτές.

«Δικαίωση εν αναμονή»

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, στο πλαίσιο του αφιερώματος που ετοίμασε με τίτλο «Δικαίωση εν αναμονή», συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Κατέγραψε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα κύρια συμπεράσματα που έχουν αποκομίσει από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει έως τώρα αναφορικά με όσα προκάλεσαν τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων, αλλά και για όσα ακολούθησαν αυτής.

Τι ήταν εκείνο που θεωρούν πως τελικά δεν λειτούργησε το μοιραίο βράδυ; Υπήρχε τρόπος να αποφευχθεί η σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική ή – έστω – κάποια «δικλίδα» ασφαλείας προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια τόσων ζωών στην περίπτωση ενός ανθρώπινου λάθους; Πως έχει λειτουργήσει η συμμετοχή του κόσμου στις προσπάθειες για την απόδοση δικαιοσύνης; Πως αισθάνονται από τρόπο που εξελίσσεται η υπόθεση στο πεδίο της εκτελεστικής εξουσίας; Τι αναμένουν σε δικαστικό επίπεδο και τι θα τους έκανε να νιώσουν δικαίωση έναν χρόνο μετά την τραγωδία;

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα, για τα οποία συζητήσαμε με την Άννα Καρατζόγλου, μητέρα της Κέλλυς Πορφυρίδου, τον Βαγγέλη Βλάχο, αδερφό του Βάιου Βλάχου, και την Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της Μάρθης Ψαροπούλου.

Συντελεστές:
Δημoσιογραφική Επιμέλεια: Αγγελική Κ. Καραγεώργου
Επικοινωνία & Τεχνική Επιμέλεια: Βασίλης Πανάγου
Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Κατωμερή
Παραγωγή: Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή