Με ερμηνευτική διάταξη στο νέο νομοσχέδιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κλείνει οριστικά το ενδεχόμενο παρένθετης μητρότητας για άνδρες, είτε πρόκειται για ζευγάρια είτε για μεμονωμένα άτομα. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η αδυναμία κυοφορίας πρέπει να σχετίζεται με ιατρικούς λόγους και όχι με το φύλο, αποκλείοντας έτσι τους άνδρες από τη διαδικασία.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δυνατότητα κυοφορίας δεν έχουν οι άνδρες», τονίζοντας ότι στόχος της ρύθμισης είναι η προστασία των γυναικών από την εμπορευματοποίηση της κυοφορίας και η αποτροπή της μετατροπής της Ελλάδας σε “κέντρο τράφικινγκ παρένθετων μητέρων”.

Παρελθόν η νομική ασάφεια – Τι ίσχυε μέχρι σήμερα

Μέχρι πρότινος, η απουσία σαφούς νομοθετικής πρόβλεψης είχε οδηγήσει σε δικαστικές προσφυγές από άνδρες, οι οποίοι διεκδικούσαν άδεια για τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητέρας. Παρότι πρωτοβάθμια δικαστήρια έκαναν δεκτές ορισμένες από αυτές τις αιτήσεις, τα εφετεία ανέτρεψαν τις αποφάσεις, δημιουργώντας ένα ρευστό τοπίο που πλέον ξεκαθαρίζει με το νέο νομοσχέδιο.


Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις του νομοσχεδίου

Πέρα από το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας, το νομοσχέδιο προβλέπει εκτεταμένες παρεμβάσεις σε θέματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης και επαγγελματικών δικαιωμάτων:

Παραγραφή αδικημάτων υπουργών

Τα πλημμελήματα παραγράφονται σε 5-8 έτη, ενώ τα κακουργήματα σε 15-20 έτη, βάσει της συνταγματικής αναθεώρησης του 2019.

Αλλαγές στα όρια ηλικίας νομικών επαγγελμάτων

  • Καταργείται το όριο ηλικίας για τον διαγωνισμό συμβολαιογράφων
  • Το όριο ηλικίας για δικαστικούς επιμελητές αυξάνεται στα 50 έτη
  • Παρέχεται η δυνατότητα αποχώρησης έως τα 70 έτη, εφόσον το επιθυμούν

Ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

Εισάγεται η ηλεκτρονική επίδοση υπηρεσιακών θεμάτων προς τους δικαστικούς λειτουργούς.

Προστασία ανηλίκων θυμάτων

Συστήνονται Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανηλίκων Θυμάτων σε κάθε Εφετειακή Περιφέρεια, ενισχύοντας τη μέριμνα για παιδιά-θύματα εγκληματικών πράξεων.

Ενίσχυση πολύτεκνων δικαστικών υπαλλήλων

Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι που πετυχαίνουν στις εξετάσεις της Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων θα έχουν δικαίωμα τοποθέτησης στον τόπο επιλογής τους.