Billy Porter: Ο εκκεντρικός showman του Broadway μιλά ανοιχτά για τη μάχη του με το AIDS – «Για 14 χρόνια δεν το είπα σε κανέναν»
Κόσμος

Billy Porter: Ο εκκεντρικός showman του Broadway μιλά ανοιχτά για τη μάχη του με το AIDS – «Για 14 χρόνια δεν το είπα σε κανέναν»

Billy Porter: Ο εκκεντρικός showman του Broadway μιλά ανοιχτά για τη μάχη του με το AIDS – «Για 14 χρόνια δεν το είπα σε κανέναν»

Μία εκ βαθέων εξομολόγηση για τα ταμπού και τη δύναμη που βρήκε να αποκαλύψει την κατάστασή του στη μητέρα του

Τραγουδιστής, ηθοποιός ή αλλιώς ο απόλυτος περφόρμερ του Broadway, ο Billy Porter διαθέτει ένα από τα πιο εκτυφλωτικά «άστρα» που «καίνε» αυτή τη στιγμή στο Χόλιγουντ.

Στην πορεία του έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία (Tony Awards, Grammy Awards κ.ά), ενώ υποψήφιος ήταν και για Χρυσή Σφαίρα. Το 2019 κέρδισε το Βραβείο Emmy Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης Α’ Αντρικού Ρόλου σε Δραματική Σειρά, και έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος μαύρος άνδρας που έλαβε υποψηφιότητα και κέρδισε σε οποιαδήποτε κατηγορία Α’ Ρόλου στα βραβεία Emmy.

Όλοι θυμόμαστε τον ντόρο που έγινε με την εκκεντρική εμφάνισή του φορώντας γούστα στην απονομή των Oscars το 2019 για να τιμήσει την LGBT κοινότητα.

Μέσα σε όλη τη λάμψη όμως και τη δόξα ο Billy Porter δίνει τη δική του σκοτεινή μάχη με το AIDS.

Για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόνια που διαγνώστηκε με την ασθένεια ο διάσημος καλλιτέχνης σπάει τη σιωπή του σχετικά με την ντροπή που ένιωθε και τον απέτρεπε από το να μιλήσει για την κατάστασή του σε συνεργάτες, φίλους ακόμα και τη μητέρα του αλλά και τη «βαριά» ευθύνη που φέρει πια στους ώμους του ώστε να μιλήσει ανοιχτά.

«Η αλήθεια γιατρεύει» ξεκινά να λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Hollywood Reporter.

Όλα «ξεκίνησαν το  2007 οπότε και έγινε η πρώτη διάγνωση. Για 14 χρόνια το «αγκάθι» αυτό δεν θα το μάθαινε κανείς καθώς τα ταμπού της κοινωνίας τον είχαν γαλουχήσει στη σιωπή και το περιθώριο.

Ωστόσο, ζώντας με την ασθένεια έμαθε να μην ντρέπεται και να θέλει να επικοινωνήσει την ιστορία του με τον κόσμο και άλλους ομοιοπαθούντες.

«Έχοντας ζήσει τον εφιάλτη η ερώτησή μου ήταν πάντα “γιατί σώθηκα;” “Γιατί ζω;”. Ε, λοιπόν ζω για να πω την ιστορία. Υπάρχει μία ολόκληρη γενιά που πέρασε από εδώ και στέκομαι στους ώμους της. Μπορώ να είμαι αυτός που είμαι σε αυτή την εποχή εξαιτίας της κληρονομιάς που άφησαν εκείνοι για εμε΄να,  Οπότε είναι ώρα να φοράσω τα παντελόνια μου και να μιλήσω.

Το 2007 ήταν η χειρότερη χρονιά μου. Μέχρι τον Φλεβάρη είχα διαγνωστεί με Διαβήτη Τύπου 2 και τον Ιούνιο με AIDS.

Η ντροπή που ένιωσα εκείνη την περίοδο ενώθηκε με την ντροπή που ένιωθα όλη μου τη ζωή και έζησα με αυτή την ντροπή για 14 χρόνια» αναφέρει αρχικά ο Porter.

«Είχα ένα εξάνθημα στον ποπό μου και όλο και μεγάλωνε και γινόταν όλο και πιο σκληρό. Πήγα σε μία κλινική και μου είπαν “Θέλετε να εξεταστείτε για HIV;  Και δέχτηκα. Μετά το αποτέλεσμα βγήκε θετικό.

Για πολύ καιρό το ήξεραν οι απολύτως απαραίτητοι εκτός της μητέρας μου. Προσπαθούσα να έχω μία κανονική ζώη και καριέρα και δεν ήξερα αν θα μπορούσα αν το μάθαιναν οι λάθος άνθρωποι» συνέχισε.

Όπως είπε, η εποχή της πανδημίας τον έβαλε σε διαδικασία απολογισμού ώστε να διαχειριστεί την τραυματική αυτή εμπειρία. Θεραπεία όμως έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια από την ηλικία των 5 που άρχισε να καταλαβαίνει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Η σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον πατέρα του από τα 7-12 άνοιξε νέες, πληγές. Μέσα από το επάγγελμά του μπόρεσε, ομολογεί, να δουλέψει πάνω στον εαυτό του.

Συγκλονιστικά τα όσα λέει και για τη μητέρα του, την οποία δεν ήθελε να βάλει στην άβολη θέση να ακούει άσχημα λόγια για το παιδί της εάν έβγαινε μπροστά και μιλούσε για την ασθένειά του. «Πρώτα θα πέθαινε κι ύστερα θα το μάθαινε. Αυτή τη συμφωνία έκανα με τον εαυτό μου».

Τα πράγματα ήρθαν αλλιώς όμως στη ζωή του και ήρθε η ώρα που βρήκε το θάρρος να της πει την αλήθεια. Το μεγαλείο της απάντησής της ανατριχιάζει και στέλνει σε όλον τον κόσμο ένα πολύ δυνατό μήνυμα αποδοχής και αγάπης άνευ όρων και προϋποθέσεων,

«Το κρατάς όλο αυτό μέσα σου εδώ και 14 χρόνια; Μην το ξανακάνεις ποτέ αυτό. Είμαι η μητέρα σου. Και σε αγαπάω ό,τι κι αν γίνει. Και το ξέρω ότι στην αρχή δεν το καταλάβαινα όλο αυτό αλλά έχουν περάσει δεκαετίες από τότε».