Αυτές είναι οι 3 σος που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με τον Άκη Πετρετζίκη.

Οι πιο εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές για τζατζίκι, τυροκαυτερή και σος γιαουρτιού με μουστάρδα και μέλι.

ΥΛΙΚΑ

Για το τζατζίκι

340 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 5%

1 αγγούρι, μικρό (150 γρ.)

50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

50 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί

2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

2 κ.γ. σκόνη σκόρδου

πιπέρι

Για το σερβίρισμα

ελιά

ελαιόλαδο

Για την τυροκαυτερή

330 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 5%

400 γρ. φέτα

2 κ.γ. μπούκοβο, καυτερό

50 γρ. ελαιόλαδο

½ σκ. σκόρδο

πιπέρι

Για το σερβίρισμα

μπούκοβο, καυτερό

ελαιόλαδο

Για το γιαούρτι με μουστάρδα και μέλι

330 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 5%

50 γρ. μουστάρδα

30 γρ. μέλι

1 κ.γ. γεμάτο κάρι

αλάτι

πιπέρι

Για το σερβίρισμα

κάρι

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το τζατζίκι

Τρίβουμε το αγγούρι στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες και αφήνουμε στην άκρη. 

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξίδι. 

Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη και αποσύρουμε από τη φωτιά. 

Ρίχνουμε το τριμμένο αγγούρι και τον άνηθο, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να κρυώσει το αγγούρι. 

Τοποθετούμε μια σίτα σε ένα μπολ, μεταφέρουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι και αφήνουμε να στραγγίξει. 

Ρίχνουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος το γιαούρτι, τη σκόνη σκόρδου, το πιπέρι και το αγγούρι με τον άνηθο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 

Σερβίρουμε με ελιά και ελαιόλαδο. 

Για την τυροκαυτερή

Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το μπούκοβο, το ελαιόλαδο και το σκόρδο, και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν. 

Σπάμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος τη φέτα με τα χέρια μας και προσθέτουμε το μείγμα από τον πολυκόφτη. 

Προσθέτουμε το γιαούρτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 

Σερβίρουμε με μπούκοβο και ελαιόλαδο. 

Για το γιαούρτι με μουστάρδα και μέλι

Ρίχνουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το μέλι, το κάρι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 

Σερβίρουμε με κάρι.