Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: «Πανδημία» η έμφυλη βία με «αόρατα» θύματα τις γυναίκες!
TV Gossip

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: «Πανδημία» η έμφυλη βία με «αόρατα» θύματα τις γυναίκες!

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: «Πανδημία» η έμφυλη βία με «αόρατα» θύματα τις γυναίκες!

Η 25η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στις γυναίκες, μόνο που τα στοιχεία δεν είναι καθόλου αισιόδοξα...

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ από το 1999 ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ύστερα από χρόνιους αγώνες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος, έτσι ώστε να αναγνωριστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα και οι κυβερνήσεις να δράσουν αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή της.

Μάλιστα έχει καθιερωθεί ως σύμβολο της μέρας το πορτοκαλί φιογκάκι ενώ για φέτος το σύνθημα της καμπάνιας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι «Ούτε μία φορά».

Το μήνυμα Γκουτιέρες:«Ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός»

Το δικό του μήνυμα για μέρα στέλνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ: «Ας οικοδομήσουμε έναν κόσμο που αρνείται να ανεχθεί τη βία κατά των γυναικών οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε μορφή» αναφέρει.

«Η βία κατά των γυναικών αποτελεί μία τρομερή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μία κρίση δημόσιας υγείας και ένα σημαντικό εμπόδιο στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι επίμονη, διαδεδομένη και επιδεινώνεται.

Από τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση μέχρι τις γυναικοκτονίες, η βία παίρνει πολλές μορφές.

Αλλά όλες έχουν τις ρίζες τους στη διαρθρωτική αδικία, που εδραιώνεται από χιλιετίες πατριαρχίας.

Εξακολουθούμε να ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κουλτούρα που αφήνει τις γυναίκες ευάλωτες αρνούμενες την ισότητα στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα τους.

Όλοι πληρώνουμε το τίμημα: οι κοινωνίες μας είναι λιγότερο ειρηνικές, οι οικονομίες μας λιγότερο ευημερούσες, ο κόσμος μας λιγότερο δίκαιος.

Αλλά ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός.

Να υποστηρίξουμε τη νομοθεσία και τις ολοκληρωμένες πολιτικές που ενισχύουν την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλους τους τομείς.

Να αυξήσουμε τις επενδύσεις στην πρόληψη και την υποστήριξη των οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών.

Να ακούσουμε τις επιζήσασες και να τερματίσουμε την ατιμωρησία των δραστών παντού.

Να σταθούμε στο πλευρό των ακτιβιστριών και να προωθήσουμε την ηγεσία των γυναικών σε κάθε στάδιο της λήψης αποφάσεων.

Μαζί, ας ορθώσουμε το ανάστημά μας και ας μιλήσουμε. Ας οικοδομήσουμε έναν κόσμο που αρνείται να ανεχθεί τη βία κατά των γυναικών οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε μορφή, μια για πάντα».

Σωτήριο το panic button και η γραμμή SOS 15900

Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα σοκάρουν. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 έχουν καταγραφεί από την Αστυνομία 3.100 περιστατικά βίας σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως μόνο 1 στα 40 περιστατικά τελικά καταγγέλλεται.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν 44 συμβουλευτικά κέντρα, 20 ξενώνες φιλοξενίας, αλλά και η γραμμή SOS 15900 όπου μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες – θύματα κακοποίησης. Σε συνεργασία με τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης υπάρχουν ειδικά προγράμματα για τις γυναίκες – θύματα βίας προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας», λέει η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα.

«Όταν βλέπουμε κάτι οποίο είναι μη ανεκτό, τότε ας απλώσουμε το χέρι να βοηθήσουμε», συμπλήρωσε.

Η γραμμή SOS 15900 στελεχώνεται από κοινωνικούς επιστήμονες και ψυχολόγους και είναι 24ωρη.

«Η 25η Νοέμβριου είναι ήμερα αφύπνισης. Το μήνυμα είναι “μηδενική ανοχή στη βία εις βάρος των γυναικών”. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να ανοίξουν τα στόματα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Χάρη στη γραμμή SOS 15900 έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες», τονίζει η κυρία Κεφάλα.

Για το «κουμπί πανικού» ή panic button επεσήμανε πως «έχει ήδη αποδειχθεί σωτήριο για πολλές γυναίκες, θύματα βίας. Η παρέμβαση της Πολιτείας ξεκίνα από τα σχολεία. Θέλουμε να διαμορφώσουμε χαρακτήρες που δεν θα ανέχονται τη βία. Καμία γυναίκα δεν αξίζει να δέχεται βία, καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή. Ζητήστε βοήθεια, είμαστε εδώ».

Πληθαίνουν οι καταγγελίες

Τα περιστατικά βίας παραμένουν δίπλα μας, ωστόσο, φαίνεται ότι οι πολιτικές άρχισαν να αποδίδουν, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες που αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2021 και διπλασιάστηκαν το 2022, τονίζει η κα Ζέφη Δημαδάμα, Γενική Γραμματέας Ισότητας, μιλώντας στην ΕΡΤ3.

«Δυστυχώς το στερεότυπο παραμένει, ακούμε πολλές φορές μην μιλήσεις, μην κάνεις το βήμα», συμπλήρωσε.

Η εμπορία ανθρώπων, το trafficking, με την έννοια της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών έρχεται πρώτη όχι μόνο στα εθνικά στατιστικά αλλά και στην Ευρώπη, επισημαίνει από την πλευρά της η νομικός ειδικευμένη σε θέματα έμφυλης βίας, Ειρήνη Βλάχου.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών υπάρχει βία, ανεξαρτήτως της κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης μιας οικογένειας, ενώ η λεκτική βία τείνει να γίνει συνήθεια στα ελληνικά σπίτια, τόνισε η δικηγόρος- γραφολόγος Χριστίνα Σωτηράκογλου.

«Είσαι αδύναμος οικονομικά και κοινωνικά, σε εξουσιάζω, άρα μπορώ και να σε σκοτώσω», είπε η κα Σωτηράκογλου, προσθέτοντας ότι, πολλές φορές, κυρίως τα παλιότερα χρόνια, γυναίκες κατέληγαν σε έναν σύζυγο που τις κακοποιούσε για να ξεφύγουν από έναν βίαιο πατέρα ή αδελφό.