Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από το θάνατο της κορυφαίας ηθοποιού του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, Μαρίκας Κοτοπούλη, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 11 Σεπτεμβρίου του 1954.
Η Μαρίκα Κοτοπούλη γεννήθηκε το 1887 και εμφανίστηκε στη σκηνή βρέφος σε περιοδεία των γονιών της στο έργο ”Ο αμαξάς των Άλπεων”. Ο πρώτος ρόλος της ήταν σε επιθεώρηση, σε ηλικία πέντε ετών, όπου υποδύθηκε μια μαθήτρια. Έως το 1901 εμφανιζόταν στο πλάι των γονιών της σε διάφορα έργα, ακόμη και του κλασικού ρεπερτορίου, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Το 1902 προσελήφθη στο Βασιλικό Θέατρο κι αρχίζει να γίνεται γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Το 1908 έγινε θιασάρχης και το 1912 εγκαταστάθηκε στο θέατρο «Ομονοίας», το οποίο μετονομάστηκε σε «Μαρίκας Κοτοπούλη» και το 1936 μετακόμισε στο «Ρεξ» της οδού Πανεπιστημίου, από όπου και παρουσίασε πλήθος έργων του κλασικού ρεπερτορίου στο ελληνικό κοινό.
Στη μακρά καριέρα της, η Κοτοπούλη διακρίθηκε ως ”Ηλέκτρα” στην Ορέστεια, ως’ ”Μαργαρίτα” (στο Φάουστ) του Γκαίτε, ως ”Ηλέκτρα” του Χόφμανσταλ. Ξεχωριστή, επίσης, ήταν η ερμηνεία της στη ”Στέλλα Βιολάντη” του Ξενόπουλου. To 1923 η Κοτοπούλη έλαβε το Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ το 1939 τιμήθηκε για την προσφορά της από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. τελευταία της εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το 1952, στην Ερμούπολη της Σύρου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Μαρίκα Κοτοπούλη ανέδειξε πλήθος νέων ηθοποιών που έμελλε να γίνουν κορυφαίοι πρωταγωνιστές του θεάτρου όπως ο Δημήτρης Χορν, η Μαίρη Αρώνη, η Άννα Συνοδινού και η Έλλη Λαμπέτη.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό Επίκαιρο, παραγωγής 1954, στο οποίο προβάλλονται πλάνα από την κηδεία της σπουδαίας ηθοποιού, η οποία έγινε δημοσία δαπάνη, #ΣανΣήμερα, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1954. Ειδικότερα, ο φακός των Επικαίρων καταγράφει το πλήθος κόσμου που έχει συγκεντρωθεί στη Μητρόπολη Αθηνών για την κηδεία της Μαρίκας Κοτοπούλη. Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας η σορός μεταφέρεται σε νεκροφόρα και ξεκινάει η πολυπληθής νεκρική πομπή.
Διαβάστε επίσης