Βαρύ το πένθος για τον ελληνικό πολιτισμό. Ο Νίκος Γαλανός, σύμφωνα με το ZinaPost, ένας από τους πιο γοητευτικούς και εμβληματικούς ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, έφυγε από τη ζωή, σκορπίζοντας θλίψη σε φίλους, συναδέλφους και κοινό.
Με το ακαταμάχητο βλέμμα και την αρχοντική παρουσία του, ο Νίκος Γαλανός υπήρξε για δεκαετίες ο ζεν πρεμιέ που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή.
Από τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες της δεκαετίας του ’70 μέχρι τις τηλεοπτικές παραγωγές που άφησαν εποχή, ο ίδιος κατάφερε να παντρέψει τη λάμψη με την ποιότητα, την ευγένεια με το ταλέντο.
Το «αντίο» του Σπύρου Μπιμπίλα
«Το θλιβερό νεο άρχισε να διαδίδεται και.μολις επαληθευτηκε αυτό που δεν θα θέλαμε να πιστεψουμε..Ο αγαπημένος μας Νίκος Γαλανός έφαγε από την ζωή και μας κυρίευσε μεγάλη θλίψη.. Του οφείλω τόσα πολλά..
Περα απο τους κοινούς μας αγώνες για τα συγγενικά δικαιώματα των ηθοποιών ,απο τον ΔΣ του οργανισμού Διόνυσος, όπου διετέλεσε προεδρος, στην αρχή της καριέρας μου έπαιξα πλάι του στα ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΡΥΔΙΑ της ΕΡΤ2 κι αυτός με πρότεινε μετα και επέμεινε για τον πρωταγωνιστικό μου ρόλο στους θρυλικους Ιεροσυλους το 82.
Τι συμπτωση λιγες μέρες πριν εφυγε κι ο σκηνοθετης της σειρας ο Κωστας,Λυχναρας..Νικο μου γλυκέ που παίξαμε και στο θέατρο μαζι και γελάσαμε και δακρυσαμε , θα σε θυμάμαι πάντα σαν έναν από τους πιο ευγενικούς, εργατικούς, ταλαντουχους και χαμογελαστούς ανθρώπους.. Τα ωραία μας βραδυα στο σπίτι της Μάρθας, τις εξόδους μας!!! Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας…».
Ποιος ήταν ο Νίκος Γαλανός
Ο Νίκος Γαλανός ήταν Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, από τους πλέον αναγνωρίσιμους και αγαπητούς της γενιάς του. Με χαρακτηριστική γοητεία και υποκριτικό ήθος, υπήρξε για δεκαετίες ένας από τους πλέον προβεβλημένους ζεν πρεμιέ του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου.
Βιογραφία και Πορεία
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 1945 και το πραγματικό του όνομα ήταν Νίκος Σουπιωνάς. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο με μικρούς ρόλους, κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση το 1962 στην ταινία Οργή. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 εμφανίστηκε και σε άλλες παραγωγές, όπως Κραυγή (1964), Τα δάκρυά μου είναι καυτά (1964), Ο ουρανοκατέβατος (1965), Η λεωφόρος του μίσους (1968), Πανικός (1969) και Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969).
Το ευρύ κοινό τον γνώρισε και τον αγάπησε τη δεκαετία του 1970, όταν πρωταγωνίστησε δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία Ένα αστείο κορίτσι (1970), ενσαρκώνοντας τον ρόλο του Αλέκου Βενιέρη. Ακολούθησαν εμβληματικοί ρόλοι σε ταινίες όπως Ορατότης Μηδέν (1970), Ο Αστραπόγιαννος (1970), Η Αλίκη Δικτάτωρ (1972), και Η αμαρτία της ομορφιάς (1972), που σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

Τηλεοπτική Καριέρα
Το τηλεοπτικό του ντεμπούτο έγινε το 1974 με τη σειρά Οι Δίκαιοι. Από τότε, συμμετείχε σε δεκάδες τηλεοπτικές παραγωγές, συχνά σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ορισμένες από τις γνωστότερες σειρές στις οποίες εμφανίστηκε είναι:
- Το Ταξίδι
- Έρωτας και Επανάσταση
- Η μάχη των πελαργών
- Οι φρουροί της Αχαΐας
- Η Λάμψη
- Έκπτωτος Άγγελος
- Το Κλειδί
- Κάτω από την Ακρόπολη
- Αν μ’ αγαπάς
- Απαγορευμένη Αγάπη
- Ποιος μας πιάνει!
- Οι Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα
- 4
- Κλεμμένα Όνειρα
- 9 Μήνες
- Έρωτας Μετά
- Η Γη της Ελιάς
Επίσης συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές όπως Μαρίνα Αυγέρη, Το Δίχτυ, Αθάνατες Ιστορίες Αγάπης, Η Μενεξεδένια Πολιτεία, Ο Κόσμος και ο Κοσμάς, Μαντώ Μαυρογένους, Τα Σκληρά Καρύδια, Ο Θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα, Καφενείο Εμιγκρέκ, Η Βεντέτα, Ο Άγνωστος, Αντίζηλες, Το Τραστ, Ανατολικός Άνεμος, Τμήμα Ηθών, Κάζα ντι Μακαρόνι, Η Ελίζα και οι Άλλοι, Πάθος, Η Οργή των Θεών, Χαραυγή, Τολμηρές Ιστορίες, 1 Μήνας και Κάτι, και πολλές άλλες.
Θεατρική Παρουσία
Παράλληλα με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ο Νίκος Γαλανός διατήρησε συνεχή παρουσία στο θέατρο, με ρόλους σε σύγχρονες και κλασικές παραστάσεις. Το θεατρικό του ντεμπούτο έγινε στο πλευρό της Τζένης Καρέζη στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Κληρονομιά
Ο Νίκος Γαλανός άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον ελληνικό πολιτισμό. Με την υποκριτική του συνέπεια, την ευγένεια του χαρακτήρα του και τη διακριτική του λάμψη, υπήρξε υπόδειγμα επαγγελματία και αγαπήθηκε από κοινό και συναδέλφους. Υπηρέτησε την τέχνη του με ήθος και αφοσίωση, παραμένοντας ενεργός και δημιουργικός μέχρι τα τελευταία του χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η γη της ελιάς – Νίκος Γαλανός: Η επανεμφάνιση και η επανένωσή του με την τηλεοπτική του εγγονή