Χρόνης Αηδονίδης: «Έφυγε» ο μεγάλος δημοτικός ερμηνευτής – Η συγκινητική ανάρτηση του Πέτρου Πολυχρονίδη
TV Gossip

Χρόνης Αηδονίδης: «Έφυγε» ο μεγάλος δημοτικός ερμηνευτής – Η συγκινητική ανάρτηση του Πέτρου Πολυχρονίδη

Χρόνης Αηδονίδης: «Έφυγε» ο μεγάλος δημοτικός ερμηνευτής – Η συγκινητική ανάρτηση του Πέτρου Πολυχρονίδη

Ο μεγάλος καλλιτέχνης του δημοτικού τραγουδιού είχε δώσει την τελευταία του συνέντευξη στη Ζήνα Κουτσελίνη

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση ότι πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Χρόνης Αηδονίδης, ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές και μελετητές της παραδοσιακής μας μουσικής.

Ο Πέτρος Πολυχρονίδης, συμπατριώτης Εβρίτης του μεγάλου ερμηνευτή,  τον αποχαιρέτησε με μια πολύ συγκινητική ανάρτηση.

«Αντίο κύριε Χρόνη. Τα αηδόνια δεν θα τραγουδήσουν σήμερα. Οι Θράκες θα σου χρωστάμε για πάντα τις μνήμες μας» έγραψε.

Γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1928, στην Καρωτή, ένα χωριό κοντά στο Διδυμότειχο. Γιος του ιερέα Χρήστου και της Χρυσάνθης Αηδονίδη, είναι ο δεύτερος από τα πέντε αδέλφια του. Στο χωριό του, στην Καρωτή, πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια κι εκεί έμαθε τα πρώτα του τραγούδια και μυήθηκε στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής, πρώτα από τη μητέρα του, που γνώριζε τα περισσότερα τραγούδια της Θράκης κι έπειτα απ’ τους πλανόδιους μουσικούς.

Μαθητής ακόμα, διδάχθηκε βυζαντινή μουσική από τον πατέρα του και μετά από τον δάσκαλο Μιχάλη Κεφαλοκόπτη και ολοκλήρωσε αργότερα τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική, στην Αθήνα, στο Ελληνικό Ωδείο, κοντά στον Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου.

Αργότερα διορίστηκε ως κοινοτικός δάσκαλος στα Πετρωτά Ροδόπης προς τις ακτές του Αιγαίου. Το 1950 βρέθηκε στην Αθήνα και εργάστηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο ως λογιστής.

Το 1953 γνώρισε τον λαογράφο Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου, ο οποίος του πρότεινε να συμμετέχει στην εκπομπή του «Θρακικοί Αντίλαλοι», στο κρατικό ραδιόφωνο. Διστακτικός στην αρχή ο Χρόνης Αηδονίδης εντέλει αποφάσισε να λάβει μέρος στην προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Από τότε και με τη βοήθεια του Πολύδωρου Παπαχριστοδούλου, άρχισε να παίρνει μέρος στις εκπομπές του, συμμετέχοντας πολύ σύντομα ως μονωδός στη Χορωδία του Παντελή Καββακόπουλου. Αργότερα συμμετείχε και στη χορωδία του Σίμωνα Καρά[1], ενώ από το 1957 ανέλαβε τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιόφωνο, προβάλλοντας το μουσικό θησαυρό της πατρίδας του, της Θράκης. Ήταν η πρώτη φορά που τα Θρακιώτικα τραγούδια ακούγονταν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Το 2001 τραγούδησε με μοναδικό τρόπο το Βλέφαρό μου, στον εμβληματικό δίσκο του Νίκου Κυπουργού, Τα μυστικά του κήπου.

Πριν από έναν χρόνο, ο Χρόνης Αηδονίδης έκανε έναν απολογισμό της ζωής του στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα:

Όπως είπε, ξεκίνησε ως λογιστής πριν γίνει ο μεγάλος ερμηνευτής της δημοτικής μας παράδοσης, ενώ μίλησε για την επί 62 χρόνια γυναίκα της ζωής του τις συνεργασίες του με τον Μάνο Χατζιδάκη, τη Μελίνα Μερκούρη και τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Μάλιστα εξήγησε πώς ενώ είχε προτάσεις για το λαϊκό τραγούδι, προτίμησε τον δρόμο του δημοτικού.