Αν νομίζεις ότι το τηλεοπτικό πρόγραμμα φτιάχνεται τυχαία, σου έχουμε νέα: πίσω από κάθε επεισόδιο που παίζει το βράδυ στο ζάπινγκ σου, υπάρχει μια ολόκληρη στρατιά ανθρώπων, πίνακες Excel που καίνε εγκεφαλικά κύτταρα και τηλεμετρήσεις που λένε «ναι» ή… «κόψ’το τώρα».

Το πρόγραμμα ενός καναλιού είναι λίγο σαν σκακιέρα. Και η prime time ζώνη φυσικά είναι η βασίλισσα του παιχνιδιού!
Πώς στήνεται η μέρα
Η διαδικασία ξεκινάει από νωρίς. Και όταν λέμε νωρίς, εννοούμε από την άνοιξη – πριν καλά-καλά τελειώσει η σεζόν. Εκεί κάθονται όλοι οι υπεύθυνοι προγράμματος, διευθυντές, στελέχη, μαρκετίστες και αποφασίζουν τι κόβεται, τι συνεχίζεται και τι καινούργιο μπαίνει στο τραπέζι.
Οι ζώνες μοιράζονται προσεκτικά: πρωινάδικα, μαγκαζίνο, σίριαλ, δελτία ειδήσεων, σόου. Και φυσικά, το μεγάλο στοίχημα… η βραδινή ζώνη.

Prime time, αγάπη μου
Το prime time είναι το… Holy Grail της τηλεθέασης. Είναι οι ώρες που όλοι – ναι, ακόμη κι εσύ που λες ότι δεν βλέπεις TV – θα καθίσουν να δουν κάτι. Και τα κανάλια το ξέρουν καλά. Γι’ αυτό εκεί παίζουν τα «δυνατά τους χαρτιά», όπως σειρές, ριάλιτι, talent shows και παρουσιάσεις που να βάζουν «φωτιά» στο X.
Γιατί εκεί μετράνε όλα: τα νούμερα της Nielsen, το δυναμικό κοινό 18-54, τα social buzz, αλλά και το… πόσα ευρώ θα μπουν στο ταμείο από τις διαφημίσεις.
Ποιος πληρώνει τη διαφήμιση;
Δεν είναι μυστικό… Η τηλεόραση ζει από τη διαφήμιση. Και για να πληρώσει ο διαφημιζόμενος, θέλει κοινό. Και μάλιστα όχι απλά νούμερα τηλεθέασης, αλλά «ποιοτικό» κοινό. Αυτό που ψωνίζει, που έχει αγοραστική δύναμη, που οι εταιρείες το θέλουν τρελά. Γι’ αυτό και οι καναλάρχες παρακολουθούν στενά ποια είναι τα προγράμματα που φέρνουν νούμερα.
Κάπως έτσι, μπορεί μια σειρά που αγαπάς να κοπεί γιατί «δεν φέρνει διαφημιστικό ενδιαφέρον», ενώ ένα ριάλιτι να συνεχίζεται γιατί πολύ απλά… πουλάει χορηγίες, προϊόντα και κάνει καλό engagement.

Ποιος αποφασίζει τελικά;
Πίσω από κάθε απόφαση βρίσκονται συγκεκριμένα πρόσωπα. Διευθυντές προγράμματος, marketing managers, εμπορικά τμήματα, και φυσικά, οι ιδιοκτήτες των σταθμών. Κάθε κανάλι έχει τη δική του ταυτότητα, αλλά και το δικό του αφεντικό που θέλει να βλέπει αποτελέσματα. Αν δεν βγαίνουν τα νούμερα, η εκπομπή κόβεται. Αν φέρνει buzz, προχωράει.
Και μέσα σε όλα αυτά, μετράνε και οι ανταγωνιστές. Τι ώρα παίζει σειρά ο Alpha; Πότε ρίχνει πρεμιέρα το Mega; Πότε χτυπάει ο ΣΚΑΪ με το Survivor; Όλα παρακολουθούνται. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη.
Η τηλεόραση, τελικά, είναι σαν παζλ. Όλα πρέπει να κουμπώσουν τέλεια για το… επικερδέστερο αποτέλεσμα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι παίκτες των talent shows κατάφεραν να κάνουν καριέρα μετά;